Sefi mari din cladirea Politiei, intr-o retea de eliberat pasapoarte false

miercuri, 04 februarie 2004, 00:00
6 MIN
 Sefi mari din cladirea Politiei, intr-o retea de eliberat pasapoarte false

Lovitura de senzatie la Iasi. Tot serviciul Evidenta Populatiei a sarit in aer. Toti cei care aveau in subordine directiile din acest serviciu au ramas fara scaune. Nici un un sef nu mai exista. Au fost trasi pe linie moarta la fel ca vagoanele uzate din gara. Cutremurul a inceput saptamina trecuta, dar ieri a atins apogeul. Ceea ce parea a fi un banal control de la Bucuresti, privind eliberarea unui pasaport legal, dar fals, si in care vinovat parea un subofiter, a atins cote de neimaginat. A fost descoperit un cancer strins incolacit in jurul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei. „Capul” era la Iasi. Aici veneau dubiosi din toata tara ca sa-si fabrice pasapoarte sau certificate de inmatriculare false dupa ce primisera interdictie sa mai puna piciorul prin Europa. Se vorbeste chiar de spagi care ajung la 4.000 de dolari pentru un act. Iar tentaculele „retelei” se intind pina in preajma vicepresedintelui Curtii Supreme de Justitie din Republica Moldova.
Lovitura de gratie a fost data ieri. Seful iesean al SEIP, comisarul sef Ion Curcan, a fost destituit de superiorii sai de la Bucuresti. Coleg de suferinta profesionala ii este comisarul Daniel Staicu, sef la inmatriculari auto. Cei doi au cazut la numai o saptamina dupa ce alti doi angajati ai SEIP au fost pusi la dispozitie: subcomisarul Sorin Gaita, fost sef la Biroul Pasapoarte, si comisarul sef Ioan Aprofirei, adjunct al sefului SEIP, responsabil de relatiile cu strainii. „Curatenia” care s-a facut la SEIP vine dupa o ancheta interna care s-a desfasurat pe parcursul mai multor luni. Serviciul Independent de Informatie si Protectie Interna (SIIPI), Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) si Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei (DGEIP) detineau informatii potrivit carora la Iasi este capatul unei adevarate retele care se ocupa cu obtinerea de pasapoarte false si inmatriculari in fals a autoturismelor.
Romani cu doua identitati
Concret, potrivit unor surse demne de incredere, la SEIP Iasi era raiul infractorilor care aveau interdictie in tarile din spatiul Schengen si nu numai. Acestia, dupa ce se intorceau fortat sau cu interdictii in tara, pentru a putea ajunge din nou in strainatate aveau nevoie de o alta identitate in acte. Odata ce fusesera prinsi, cercetati, amprentati si expulzati, ei nu mai aveau posibilitatea de a reveni in tara respectiva decit sub un alt nume. Si atunci, unde puteau sa-si „spele” pasapoartele? Asa s-a creat reteaua care, potrivit acelorasi surse, incepea de la Iasi. Se aflase ca aici se puteau „fabrica” carti de identitate false, contra unor sume de pina la 4.000 de dolari, dupa care beneficiarii intrau in posesia unui pasaport nou-nout, perfect valabil, dar pe alt nume. Dar, cum a fost descoperita reteaua?
Toata tara isi facea pasapoarte la Iasi
O parte din cei care reusisera sa-si scoata pasapoarte noi si o tulisera afara au cazut iar in mina politistilor. La verificari atente, politistii europeni ajungeau la concluzia ca au in fata lor persoane cercetate anterior si care, desi primisera interdictia de a mai pune piciorul prin Europa, stateau in fata lor cu o alta identitate. Cazurile respective au fost aduse la cunostinta politistilor romani, care au inceput verificarile in sens invers. Mergind pe fir, anchetatorii s-au oprit in cele din urma la Biroul de Pasapoarte Iasi. In timpul anchetei, la care au participat ofiteri din toate structurile Ministerului de Interne, s-a ajuns la concluzia ca la Iasi se intocmeau carti de identitate in fals pentru persoane din judetele Bacau, Neamt, Satu Mare, Maramures, Arad, Bihor, Cluj, Bistrita Nasaud si Alba. Ulterior, toate aceste persoane, care aveau interdictie in tarile din spatiul Schengen, intrau in posesia unor pasapoarte originale, dar pe nume false.
Seful nu stia ce se petrece in „ograda” sa
Potrivit acelorasi surse din SEIP, comisarul sef Ion Curcan nu stia cu exactitate ce se petrecea in „ograda” sa, motiv pentru care a fost si destituit. „Pentru management defectuos”, ne-a precizat o persoana implicata in ancheta. Nu s-a stabilit o implicare directa a acestuia in reteaua care actiona in subordinea sa. Daca in cazul lui Ion Curcan apele sint tulburi, in ceea ce-l priveste pe comisarul sef Ioan Aprofirei, adjunctul sau, care se ocupa de „relatia cu strainii”, si subcomisarul Sorin Gaita, seful de la „Pasapoarte”, se pare ca lucrurile sint destul de clare: toate pasapoartele eliberate pe nume fictive au trecut prin miinile lor. Scandalul a inceput, de altfel, cind ieseanul Andrei Iulian Antal a vrut sa-si scoata pasaport si a aflat ca un astfel de act este deja eliberat, desi el nu solicitase asa ceva niciodata. Cazul lui Antal a fost apoi „capul de berbece” cu care o comisie de la Bucuresti a venit la Iasi pentru a lamuri cum de a fost posibil asa ceva la SEIP.
„Nu pot sa va spun nimic”
Contactat telefonic aseara, comisarul sef Ion Curcan a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la destituirea sa si a subordonatului sau, comisarul Daniel Staicu. „Nu pot sa va spun nimic. Miine (n.r. azi) se va da un comunicat de presa in acest sens”, ne-a declarat comisarul sef Ion Curcan. Potrivit unor surse demne de incredere, seria destituirilor din cadrul SEIP Iasi va continua pina la cei mai mici functionari care au participat la eliberarea acestor documente false. In jurul eliberarilor de pasapoarte si inmatriculari false se vorbeste de spagi care ajungeau pina la 4.000 de dolari, in functie de complexitatea actului cerut.
O alta retea cu centrul la Iasi: Inmatriculari cu sutele a masinilor furate din Vest
O alta latura a anchetei a fost cea care l-a vizat pe comisarul Daniel Staicu, seful de la „Inmatriculari auto”. Acesta a fost destituit din functie dupa ce ofiterii care i-au verificat activitatea au ajuns la concluzia ca a fost implicat in unele inmatriculari dubioase. Doua cazuri celebre petrecute in Iasi nu au fost straine comisarului Daniel Staicu. Este vorba despre Ion Gurschi (22 de ani), fiul vicepresedintelui Curtii Supreme de Justitie din Republica Moldova, care, impreuna cu ieseanul Cristian Pomirleanu, au fost acuzati ca au organizat o retea de inmatriculare a unor autoturisme furate din vestul Europei. Un alt caz este cel al lui Robert Valdemare Copacinschi si Liviu Catalin Bostan. Cei doi au reusit „smenuirea” a 130 de autoturisme de lux, modele noi si scumpe. Copacinschi modifica seriile de la sasiul masinii, apoi facea rost de documente, de regula falsificate pe computer. Pentru ?ntocmirea actelor, t?narul „producea” carti de indentitate ?n alb din Italia. Dupa ce falsifica toata documentatia, Copacinschi mergea la Biroul de Inmatriculari al SEIP Iasi, unde ?nmatricula ?n fals masinile si apoi le vindea. Autoturismele preferate erau marcile Audi, BMW si Volkswagen, care erau apoi v?ndute ?n toata tara.
Cazul pasaportului fals, dar valabil nu este singular
Unele surse din interiorul SEIP sustin o alta varianta privitoare la declansarea anchetei la Iasi. Conform acestora, totul ar fi plecat de la numarul mare de plingeri venite din partea unor persoane serioase si notabile din Iasi carora le-a fost refuzata intrarea in tari din spatiul Schengen, in conditiile in care respectivii fusesera invitati sa participe la diferite manifestari internationale. Motivul este unul simplu: in baza de date a vamesilor straini numele lor aparea ca avind interdictie de a intra in tara respectiva. In schimb, unii dintre acestia nu plecasera niciodata in strainatate. „Pe numele lor fusesera emise pasapoarte pentru cu totul alte persoane, care au fost prinse in tarile respective si carora li s-a pus interdictie. Cind titularul de drept al numelui a vrut sa intre in spatiul Schengen, vamesii au verificat numele si i-au respins cererea”, au declarat sursele citate. Acestea au mentionat faptul ca tavalugul schimbarilor nu se va opri aici, alte institutii care au legatura cu Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei fiind luate in vizorul anchetatorilor. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii