Servicile secrete, implicate in asasinarea lui Virgil Sahleanu?

marți, 09 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Servicile secrete, implicate in asasinarea lui Virgil Sahleanu?

Un dosar exploziv se afla in arhiva procurorului militar iesean Barbu Razusi. Este vorba de investigarea unei piste noi in cazul asasinarii fostului lider sindical de la Tepro, Virgil Sahleanu. Au fost implicate serviciile secrete in asasinarea lui Sahleanu? Aceasta este intrebarea la care procurorul Barbu Razusi a trebuit sa dea un raspuns.
Un fost ofiter SRI, Stefan Boboc, actualmente ofiter in cadrul Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului de Justitie (SIPA), a fost suspectat ca fiind un personaj cheie in derularea afacerilor firmei de paza Protect SA din Vaslui, ai carei angajati l-au ucis pe Sahleanu.
Cine este Stefan Boboc? Pina in vara anului 2000, acesta a fost seful diviziei ANTITERO din cadrul SRI Vaslui. In acel an, din cauza disensiunilor pe care le avea cu unul din sefii sai, Stefan Boboc a cerut sa fie transferat in Iasi. Astfel a ajuns ofiter in cadrul SIPA, sectia Iasi, care-si are sediul in cadrul Penitenciarului din Copou. Intr-un dosar alcatuit de adversarii lui Boboc din cadrul SRI se mentiona faptul ca fratele vitreg al lui Stefan Boboc este actionar la Protect, dar ca, in realitate, actiunile ii apartin ofiterului SRI. De asemenea, se mentiona ca nevasta ofiterului SRI era angajata la aceeasi firma de paza, si ca Boboc a primit o masina Daewoo Espero din partea firmei Protect.
De altfel, in cadrul sectiei SRI Vaslui, dar nu numai, era cunoscuta disputa deschisa dintre Stefan Boboc si unul dintre sefii sai. La rindul sau, Stefan Boboc acuza faptul ca seful sau utiliza infrastructura institutiei in folos personal. Era vorba, prin urmare, de o disputa in cadrul SRI, transata oarecum de SIPA prin cooptarea lui Stefan Boboc la sectia din Iasi.
In dosarul instrumentat de procurorul Barbu Razusi au fost cercetate aproximativ 20 de persoane din Iasi si din Vaslui, printre care politisti si directori de firme. Scopul cercetarii era de a verifica implicarea lui Stefan Boboc intr-o eventuala evaziune fiscala a firmei Protect si favorizarea acesteia. Fara a-l acuza de implicare in asasinarea lui Sahleanu, directorul de atunci al firmei Protect, Catalin Ciubotaru, a sustinut ca Boboc l-a ajutat pe parcursul timpului in rezolvarea unor probleme ale firmei. A intermediat Stefan Boboc contractul dintre firma de paza Protect Vaslui si Tepro Iasi? A urmarit protestele salariatilor de la Tepro si a cautat solutii pentru temperarea lui Virgil Sahleanu, om care, se stie, s-a opus semnarii contractului in urma caruia Tepro sa fie pazit de Protect? Nu se stie inca la ce concluzie a ajuns Barbu Razusi. Pina atunci, sa vedem ce spun partile. Mai intii, sa ne amintim ca la citeva zile dupa asasinarea lui Sahleanu, se vehicula ideea ca un ofiter SRI pe nume Bors avea legatura cu acest caz. Sa fi fost vorba, de fapt, de Boboc? Victor Balan, directorul de atunci al Tepro, si inculpat in cazul Sahleanu, sustine acum ca Stefan Boboc i-a propus incheierea contractului cu firma Protect. El mai sustine ca l-a refuzat, dar ca ulterior contractul a fost incheiat datorita interventiei cehului Franmtisek Priplata, apropiat al fostului patron de la Tepro, Zdemek Zenek, si care la vremea respectiva avea afaceri si in Vaslui.
Ce spune Stefan Boboc? In dosarul de la Parchetul Militar Iasi, Boboc sustine ca nu l-a cunoscut pe Priplata, ca nu a facut nici un demers pentru a intermedia contractul firmei Protect cu Tepro si ca, la vremea respectiva, nu-l cunostea pe Victor Balan si pe nimeni altcineva de la Tepro. In cursul zilei de ieri nu am reusit sa-l contactam pe procurorul Barbu Razusi, dar surse din cadrul Parchetului Militar ne-au declarat ca acesta ar fi finalizat deja dosarul si ar fi dispus neinceperea urmaririi penale impotriva ofiterului SIPA Stefan Boboc.
Cine sint condamnatii in proces
Duminica s-au implinit trei ani de la asasinarea, in fata blocului sau din Alexandru, a fostului lider sindical de la Tepro, Virgil Sahleanu. El a fost asasinat in dimineata zilei de 7 septembrie cu mai multe lovituri de cutit, la iesirea din scara blocului in care locuia, de doi indivizi. In procesul asasinarii liderului de sindicat au fost deja gasiti 7 vinovati . Pe 5 noiembrie anul trecut, sapte dintre cei noua inculpati in proces au fost condamnati la diferite pedepse cu inchisoarea, in functie de rolul si locul lui in scenariul asasinatului. Autorii morali ai crimei, considerati a fi cehul Franmtisek Priplata si fostul director de la TEPRO Victor Balan, au primit cite sase ani de inchisoare pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte. Executantii ordinului, agentii de paza ai firmei Protect Vaslui Ioan Tofan si Claudiu Bahna, au fost condamnati la cite 23 de ani, respectiv 21 ani de puscarie. Veriga prin care vorbele s-au transformat in fapta, Catalin Ciubotariu, patron al firmei de paza, a primit 12 ani de puscarie. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii