Simbata, parlamentarii au jelit la capatiiul agriculturii iesene

luni, 12 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Simbata, parlamentarii au jelit la capatiiul agriculturii iesene

Conducerea judetului a plins, simbata, pe umerii agriculturii iesene. Timp de doua ore, reprezentantii administratiei locale au cautat solutii pentru revigorarea agriculturii din judet. Singura concluzie a intilnirii a fost ca agricultura a fost adusa la sapa de lemn de guvernarea anterioara, dar ca PDSR ar detine formula magica de relansare.
Desi la intilnirea din Sala Galbena a Prefecturii a fost asteptat intregul grup parlamentar iesean, doar citiva deputati si senatori au onorat invitatia. Opozitia a fost reprezentata doar de deputatul PNL Adrian Mogos, cei trei parlamentari ai PRM lipsind. Grupul parlamentar al PDSR a fost mai bine reprezentat, printre participanti numarindu-se si presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu.
Descrierea tabloului sumbru al agriculturii a fost deschisa de Dan Spiridon Plumbu, seful Directiei Generale pentru Agricultura Iasi. "Principalul obiectiv din acest an al DGA este stoparea declinului agriculturii si asigurarea conditiilor de relansare a acesteia. Peste 60% din suprafata arabila a judetului este predispusa la erodare. Din 55.000 de hectare de teren amenajate pentru irigare, nu se pot iriga decit 6.800 de hectare. S-a furat si distrus aproape tot ce inseamna sistem de irigatii, in conditiile in care zona Iasului este grav afectata de seceta", a spus Plumbu.
Rind pe rind, vorbitorii au prezentat problemele cu care se confrunta agricultura ieseana. Scaderea septelului, lipsa furajelor pentru animale, utilaje si masini invechite, seceta, lipsa pesticidelor si ierbicidelor, absenta unei piete de desfacere pentru produsele agricole – au fost doar citeva dintre problemele pe care specialistii ieseni le-au adus la cunostinta alesilor.
Milionul de lei pentru fiecare hectar de teren cultivat, promis de Guvern taranilor, a fost obiectul unei discutii interesante. "Este o greseala foarte mare acordarea acestor bani dupa semanat. Oamenii au nevoie de bani inainte de efectuarea lucrarilor, nu dupa. Daca n-ai bani sa lucrezi pamintul, subventiile promise nu te incalzesc cu nimic", a apreciat Jan Patras, directorul Statiunii de Cercetari Podu Iloaiei. Ilie Otobicu, director general in cadrul Ministerului Agriculturii, a incercat sa ridice moralul agricultorilor ieseni. "S-au inventariat toate suprafetele pe care se lucreaza si pentru care se vor acorda subventii. De saptamina viitoare, va incepe intocmirea formelor la nivelul comunelor, pentru alocarea subventiilor de un milion pentru fiecare hectar lucrat". Drumul pe care il vor parcurge hirtiile, de la comune, pina la primirea banilor de catre producatori, este, insa, lung. De la Consiliile Locale, listele cu persoanele care vor beneficia de milionul alocat de Guvern vor fi centralizate la DGA. Aici, ele vor fi verificate si se vor rezolva eventualele contestatii. Mai departe, hirtiile vor ajunge la Ministerul Agriculturii, care le va inainta Ministerului Finantelor Publice, pentru a fi aprobata eliberarea banilor. Dupa aprobare, banii vor urma acelasi circuit, dar in sens invers. In cel mai fericit caz, taranii vor intra in posesia subventiilor pentru lucrarile de primavara peste o luna de zile. Pentru culturile de plante furajere, vii si livezi, subventiile vor fi alocate chiar mai tirziu, la inceputul lunii mai.
Reprezentantii PDSR s-au aratat, insa, deosebit de darnici in promisiuni. Pretul semintelor certificate urmeaza sa fie subventionat in proportie de 40-50%, pentru a putea fi accesibile micilor producatori. Printr-un viitor proiect de lege, lucrarile agricole vor putea fi achitate de producatori in natura, dupa recolta. O alta lege ii va stimula pe tinerii poducatori. O alta va rezolva problema lipsei pietei de desfacere a produselor agricole. Inca un proiect vizeaza stimularea formelor asociative. Parlamentarii PDSR au venit cu traista plina de proiecte pentru rezolvarea tuturor problemelor din agricultura. Nu s-a mentionat, insa, nici un termen pentru adoptarea tuturor proiectelor.
Finalul intilnirii a apartinut senatorului PDSR Ion Solcanu. "Prima masura pe care a luat-o Guvernul Ciorbea a fost de a elimina taxele vamale la importul de produse agricole. O alta greseala a fost reducerea rezervei de stat la cereale, de la 1.300.000 de tone la doar 300.000 de tone. Producatorii au ajuns, astfel, sa nu aiba unde-si vinde productia. Principala prioritate a Guvernului Nastase este tocmai relansarea agriculturii, mai ales ca situatia acesteia este dramatica. La aceasta intilnire, am putut lua cunostinta de problemele agriculturii iesene. Vreau sa va spun sa apelati la parlamentari, indiferent de culoarea lor politica, pentru rezolvarea acestora", a incheiat Solcanu. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii