Simfonia flasnetelor la Palatul Culturii

duminică, 10 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Simfonia flasnetelor la Palatul Culturii

Peste 200 de ieseni s-au strins ieri, in fata Palatului Culturii, pentru a urmari spectacolul din cea de-a doua zi a Festivalului Muzicii Mecanice. Concertul a reprezentat o reusita combinatie intre traditie si modernism. Alaturi de muzica mecanica de acum o suta de ani, s-au facut auzite si ritmurile de astazi, iar alaturi de flasnetele de la inceputul secolului se vedea una nu mai veche de un an. Momentele muzicale, sustinute de vechile instrumente sau de formatii pop locale, au alternat cu momente de pantomima sau umor, trezind si mentinind interesul spectatorilor.
In paralel cu spectacolul de afara, in Palatul Culturii s-a organizat expozitia de instrumente muzicale mecanice. Pe linga clasicele flasnete si cutii muzicale erau expuse si curiozitati ca: simfonioane, veritabile orchestre mecanice de dimensiunile unui perete, ceasuri muzicale – sub forma unor colivii cu pasari – si orgi hidraulice. Nu au fost uitate nici ceva mai modernele patefoane sau gramofoane. Cea mai mare parte a instrumentelor prezentate in expozitie proveneau de la cunoscutul Muzeu al Ceasului din Ploiesti sau din colectia proprie a Muzeului Tehnic "Stefan Procopiu" din Iasi, fiind totusi expuse si exemplare aduse din strainatate. Acestea din urma erau insotite de doi specialisti in domeniu – un austriac si un german. Specialisti e un fel de a spune, intrucit nu exista nicaieri in Europa o scoala specializata. Activitatea de restaurator este, deci, o simpla pasiune. Dupa cum ne-a precizat Helmut Kowar, restaurator austriac, "fiecare aparat in sine este unicat. Fiecare dintre ele este ceva nou. Un ciocanel altfel asezat, un tub ceva mai lung decit altul reprezinta o noua provocare". In aceste conditii, restaurarea unui astfel de instrument muzical poate dura citeva luni, iar costul operatiunii il depaseste pe cel al unui Mercedes.
In schimb, satisfactiile pe care ti le aduce munca de restaurator sint pe masura. "O caseta o asculti azi, o asculti miine, iar dupa citiva ani nu mai intelegi nimic din inregistrare. Un CD, daca se zgirie, poti sa-l arunci. In schimb, sunetul unui orchestron se aude la fel si dupa o suta de ani, asa cum era la inceput", ne-a spus Hans Smitz, restaurator german sosit la Iasi special pentru acest festival unic in Romania. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii