Iesenii, procesomanii Romaniei?

vineri, 21 iulie 2006, 00:23
3 MIN
 Iesenii, procesomanii Romaniei?

Iesenii sunt campioni nationali la procese. De la inceputul anului si pina in prezent s-au inregistrat 16.482 de noi cereri la Judecatoria Iasi. Pina la sfirsitul anului magistratii preconizeaza ca se va ajunge la 35.000 de cauze pe rol. Astfel, judecatorii sunt de parere ca in aceste conditii Iasul va depasi si in acest an capitala, mentinindu-si locul fruntas la procese. „Si anul trecut am intrecut la procese Judecatoria sectorului I din Bucuresti, iar dupa cite dosare sunt anul acesta, se pare ca vom fi din nou pe locul intii. Diferenta este de vreo mie de dosare“, a confirmat Diana Micu Cheptine, presedinta Judecatoriei Iasi.
Potrivit magistratilor, numarul proceselor a crescut de la an la an incepind cu 1989. Daca odinioara unui judecator ii reveneau maximum 20 de procese pe zi, acum numarul proceselor pe cap de judecator „sare“ adesea de 150 pe zi. Cele mai mari cresteri ale numarului de noi dosare au inceput sa se inregistreze in ultimii ani. Primul „salt“ semnificativ, de 24.600 de dosare noi, a avut loc in 2004. Anul trecut, pe rolul instantelor iesene s-au mai ivit 25.830 de noi cauze. Iar anul acesta, au apreciat judecatorii cu datele in fata, statistica va ajunge la 35.000.
Cele mai multe plingeri generatoare de proces provin de la sate. Pamintul, insultele si bataile intre vecini se termina adesea in fata judecatorilor. „Oamenii din mediul rural se judeca de la pamint, de la mosteniri in special. Sunt foarte multe procese pe aceasta tema care pot ajunge pina la cauze penale, deoarece se lasa cu batai si crime“, a consemnat presedinta Judecatoriei, Diana Micu Cheptine. Orasenii par sa se judece, tot in opinia magistratilor, de la orice. „Iesenii isi dau in judecata vecinii, prietenii, colegii sau chiar fratii. Acestia gasesc cele mai felurite motive. Astfel, un barbat si-a dat in judecata un vecin deoarece acesta i-a calcat cu masina ciinele pe o labuta. De asemenea, acestia isi dau in judecata vecinii deoarece au dat muzica tare sau i-au insultat. In special doresc daune morale, care de cele mai multe ori nu acopera cheltuiala pe care o presupune un proces sau onorariul avocatului“, a comentat un judecator.
Cauzele proceselor: „saracia, lipsa de cultura juridica si patima oamenilor“
Din studiul dosarelor, judecatorii au „izolat“ cauzele principale pentru care se ajunge adesea la proces. „Dupa parerea mea, numarul proceselor a crescut din trei motive: saracia, lipsa de cultura juridica si patima oamenilor. Din pacate, trebuie sa acceptam toate plingerile, deoarece nu avem o legislatie care sa ne permita sa cenzuram unele dintre cereri“, a mai spus Diana Micu Cheptine.
Din categoria proceselor civile, divortul este principalul motiv pentru care iesenii ajung in instanta. Daca anul trecut s-au inregistrat 778 divorturi fara minori si 985 divorturi cu minori, pina la jumatatea acestui an s-au inregistrat deja 516 divorturi fara minori si 563 cu minori.
Dintre motivele cel mai des invocate pentru divort este nepotrivirea de caracter. Cele mai multe cereri de divort provin din zona „capsunarilor“. Separarea de soti, din motive de cules de capsune in Spania, se intilneste adesea ca motiv de divort pe holurile Judecatoriei. „Inainte de ‘89, oamenii erau dispusi sa faca sacrificii, dar acum acestia mizeaza mai mult pe satisfacerea dorintelor personale. De asemenea, acum este modelul mamei celibatare, care nu are nevoie sa fie intretinuta pentru a-si creste copilul“, a consemnat avocat Marian Rosca.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii