In mijlocul iernii, CET cauta carbuni

vineri, 22 decembrie 2006, 01:52
4 MIN
 In mijlocul iernii, CET cauta carbuni

CET a mai facut o incercare esuata de a cumpara carbune. La licitatia organizata ieri, cele doua oferte primite de societatea de termoficare s-au ridicat la peste 100 de dolari pe tona. La sfirsitul negocierilor, ultimul pret ofertat a fost de 98 de dolari pe tona de carbune. Oferta a fost analizata intr-o sedinta de Consiliu de Administratie al CET, dar in final societatea nu a acceptat pretul. „Este un pret mult peste ceea ce ne permitem noi sa platim", a explicat Ionel Sandu, directorul de marketing al CET. Societatea de termoficare se lupta sa recupereze si prejudiciile cauzate de cei trei furnizori care nu si-au onorat contractele si care se ridica la peste un milion de dolari. Suma provine din executarea garantiilor depuse de furnizori, diferentele de pret la achizitia de carbune si pretul platit in plus pentru energia electrica achizitionata de pe piata.

„Asa le trebuie! Sa stea fara carbuni"

La licitatia organizata prin Bursa Romana de Marfuri (BRM), s-au prezentat aceleasi firme care au participat si in urma cu trei saptamini. Ofertele initiale primite de CET au fost de 110 dolari pe tona de la Compania de Transporturi Feroviare (CTF) si de 109 dolari pe tona de la Unicom Holding. In urma licitatiei cu strigare, nici una din firme nu a coborit pretul sub 99 de dolari pe tona de huila. Conform procedurilor, la oferte egale, cistigator al licitatiei cu strigare este firma care are numarul de ordine cel mai mic, iar negocierile pentru obtinerea unui pret mai bun au continuat cu CTF. Ultima oferta facuta a fost de 98 de dolari pe tona. „Pretul a fost analizat in Consiliul de Administratie al societatii si nu a fost acceptat. Este un pret mult peste ceea ce ne permitem noi sa platim", a explicat Ionel Sandu, reprezentantul CET la licitatie. In urma cu trei saptamini, CTF a cistigat licitatia de la BRM cu un pret de 86,15 dolari pe tona, pentru o cantitate de 30.000 de tone de huila. „Firmele incearca sa profite de situatia in care se afla CET si vin cu preturi foarte mari. Urmeaza sa mai organizam o noua licitatie in ianuarie", a spus directorul de marketing al CET. „La pretul de 98 de dolari pe tona, noi nu ne permiteam sa aducem, pentru ca am fi iesit in pierdere. In opinia mea, era un pret bun, comparabil cu cel din momentul actual de pe piata. Cred ca in ianuarie, pretul va fi mai mare, pentru ca operatorii din transportul feroviar, atit din Romania, cit si din tarile tranzitate de trenurile cu carbune din Rusia, au anuntat majorari de tarife", a explicat Radu Orzata, director comercial al Unicom Holding. Reprezentantul CTF la licitatie sustine de asemenea ca anul viitor ofertele de la furnizori vor avea preturi mai ridicate. „Eu nu-i mai inteleg! Asa le trebuie! Sa stea fara carbuni. Eu nu stiu ce mai asteapta. In ianuarie, pretul pe tona va fi mult mai mare", a explicat Gheorghe Predusel, director in cadrul CTF.

Un milion de dolari pierderile CET de la inceputul sezonului

Societatea de termoficare are de recuperat peste un milion de dolari de la firmele cu care a incheiat contracte de furnizare. „La Welmark Services si la Doriasi s-a executat garantia de buna executie a contractului. Labra Soft nu a depus aceasta garantie in banca, astfel incit contractul s-a autosuspendat de drept. Aceste firme vor plati si daune de interese, pina la momentul suspendarii contractului", a explicat directorul de marketing al CET. Daunele se constituie din diferentele de pret la achizitia altor combustibili decit carbunele, respectiv pacura si gaz metan, care sint mai scumpi decit huila, diferentele de pret intre pretul de furnizare a huilei prevazut in contract si pretul de achizitie de pe bursa, precum si pretul platit de CET pentru achizitia de energie electrica de pe piata. „Noi avem un contract semnat, prin care sintem obligati sa furnizam o anumita cantitate de energie electrica in sistemul national. Or, daca la noi nu s-a putut produce cantitatea necesara, a trebuit sa o cumparam de pe piata si sa o livram mai departe, pentru a nu produce dezechilibrul pietei. Luna trecuta, pretul mediu de achizitie a fost de 2,2 milioane lei pe MW ora, in conditiile in care noi l-am livrat catre E.ON Moldova cu 1,8 milioane lei pe MW ora", a explicat Sandu. La Global International 2000 Bucuresti, firma care a cistigat licitatia din vara si singura care a adus o parte din carbuni la Iasi, se vor percepe penalizari de intirziere de 0,1% pe zi din valoarea cantitatii nelivrate in grafic. Aceasta va trebui sa plateasca aproximativ 30.000 de dolari pentru fiecare din cele trei luni de intirziere.

Comentarii