Inchisoarea fara gratii

Subtitlu

vineri, 11 decembrie 2009, 22:35
8 MIN
 Inchisoarea fara gratii

Copiii bolnavi de SIDA reprezinta, chiar si in secolul XXI, paria societatii. Protejati de legi speciale menite sa le ascunda identitatea, ajutati de fundatii sa lucreze in ateliere special amenajate si abandonati de familii. Ei sint victimele perioadei ceausiste, infectati in spitale, cei care au acum peste 20 de ani.

In Centrul de Plasament "Gulliver" traiesc 36 de suflete infectate cu HIV. Cel mai mare are 22 de ani si este elev la liceu, iar cel mai mic are doar 7 ani si el s-a nascut bolnav.

 Mihaita reprezinta portretul tip al copiilor disperati, bolnavi si lasati in grija statului. El are 21 de ani si este din 1996 in centru, inca de la infiintare. Mama lui, pe care a cunoscut-o la 17 ani, s-a recasatorit si nu il vrea in sinul noii familii. "O vad foarte rar pe mama. Familia mai are conceptia aceasta: «Uite, a venit si Sidosul in vizita», dar eu m-am obisnuit", spune cu tristete Mihaita.

Singurul sprijin ramin bunicii, pe care ii mai viziteaza o data la 3-4 luni. Directia incearca sa le ofere o viata normala, un camin si o forma de invatamint. Toti cei care afla insa ca acesti copii provin de la "Gulliver" pun imediat o eticheta: SIDA. Integrarea in societate ramine principala problema a acestor copii, spun cei care ii au in grija.

Povestea lui Mihaita

Mihaita a crescut in camerele centrelor de plasament si in saloanele de spital. Inca de mic, statul l-a avut in grija, iar familia parca a refuzat si sa isi aminteasca macar de existenta lui. Mama l-a parasit si s-a recasatorit. Singura lui speranta o reprezinta bunicii, care, o data la ceva timp, ii acorda o clipa de atentie.

"Cu familia tin legatura doar uneori. Din cauza bolii m-au indepartat. Noroc de doamnele de aici ca vorbesc cu ei si le spun ca nu e chiar asa de grava boala si ca nu se ia prin aer. Pe bunici ii cunosc de mic si ii vad mai des, o data la 3-4 luni si in vacante. Mama s-a recasatorit, are alt sot si s-a mutat in Ialomita. El nu este de acord cu boala mea. Ii mai sun, dar cine nu isi doreste sa stea cu fratii si cu mama lui?", povesteste trist Mihaita.

Pe mama sa a cunoscut-o la 17 ani doar pentru o jumatate de ora, povesteste coordonatoarea Centrului "Gulliver". Venita in vizita la bunicii baiatului, care locuiesc in Pascani, cei din centru au dorit sa ii faca o surpriza lui Mihaita si sa o aduca pe mama lui in Iasi.

S-au lovit insa de o indiferenta crunta si cu greu au reusit sa o convinga pe femeie sa isi vada propriul copil. "El are atita pornire in suflet sa vorbeasca cu mama si sa o vada, dar nu se poate. A venit mama lui de la Ialomita la Pascani, dar de acolo la Iasi nu mai putea sa ajunga pentru ca nu avea timp si bani. I-am spus ca ii dam noi bani de drum, numai sa vina. A venit, a luat banutii, a stat jumatate de ora si atit. Se presupune ca acesti copii au fost infectati in spitale, in perioada 1989-1992. Parintii nu sint informati suficient cu privire la boala si exista o teama de a nu-i infecta si pe ceilalti mebri. Prin urmare, refuza sa ii ia acasa", a explicat prof. Daniela Caltea, coordonatoarea centrului.

"Cind e sa mori, mori si asta e"

Mihaita este astfel bolnav de SIDA si "lovit" de discriminare. Nu doar din partea familiei, ci si a prietenilor. Stigmatizarea continua sa isi faca loc chiar si in rindul tinerilor ce ar trebui sa imbrace alte conceptii. "Cu boala sint optimist, cind e sa mori, mori si asta e. Am avut si prieteni si nu voiam sa afle, dar, din pacate, au aflat. Unul m-a intrebat daca imi este rusine de boala si eu i-am spus ca nu, pentru ca eram prea mic cind am fost imbolnavit, doar nu am facut prostii. Familia mai are conceptia aceasta: «Uite, a venit si Sidosul in vizita», dar eu m-am obisnuit", a continuat Mihaita.

Baiatul simte ca este vulnerabil si a invatat sa se fereasca de cei care nu ii doresc binele. Nu are incredere nici macar in rudele din partea mamei, cu care a mai vorbit chiar si pe Internet. "Mai am rude plecate din tara si banuiesc, nu stiu, ca fura sau cersesc. Ma intrebau daca nu vreau sa ma duc si eu acolo, ca au gasit ei un medic bun pentru mine. Ce sa fac eu acolo? Eu am incredere in mine si in Dumnezeu, am doctori si aici. Nimeni nu mosteneste pamintul acesta, cu totii murim", a incheiat Mihaita.

Chiar daca tinarul a simtit zi de zi ce inseamna sa fii bolnav in mijlocul celor care pretind ca sint sanatosi, si-a pastrat dorinta de a trai, in ciuda suferintei. Este optimist si isi urmeaza constiincios tratamentul antiretroviral. Este elev in clasa a XI-a si ii place sa citeasca despre anatomia omului. Picteaza, cinta la pian si confectioneaza haine in cadrul atelierelor special create de catre Fundatia "Alaturi de Voi" pentru tinerii cu probleme.

Totodata, are grija si de cei mai mici din centru. Mezinul este un baiat de doar 7 ani, infectat la nastere. Mama lui a decedat, spun cei din centru, iar tatal lui a plecat in Turcia, tara de origine. Copilul a ramas, ca ceilalti deja majori acum, in grija statului si a celor care ii iubesc mai mult decit propria familie. "Ne-am atasat extraordinar de mult de ei si incercam sa le oferim toate serviciile. Merg la scoala, se joaca, lucreaza. De ziua mea de nastere chiar mi-au facut o surpriza foarte placuta: mi-au cintat toti la multi ani si mi-au umplut sufletul de bucurie", a spus printre lacrimi Daniela Caltea.

Doar o treime dintre tineri mai sint cautati de familie

Dintre cei 36 de tineri care locuiesc in centrul "Gulliver", 35 au intre 17 si 22 de ani, iar ultimul sosit este mezinul in virsta de 7 ani. Cei din centru sustin ca doar 12 din 36 mai mentin legatura cu familia.

"Este foarte mult spus ca pastreaza o legatura. Abia daca vorbesc la telefon si se vad o data la citeva luni. Cred ca avem doar o fetita care este vizitata cam la 3 saptamini. Restul rudelor se scuza ca nu au bani si ca stau departe. Adevarul este ca cei mai multi copii sint abandonati din lipsa de informare. Integrarea lor in societate, mai ales in comunitate, daca vorbim de mediul rural, a ramas principala lor problema. Parintii spun ca au avut cazuri in sat cind cei bolnavi au fost izolati si aratati cu degetul, asa ca ii refuza", a precizat Lacramioara Rusu, asistenul social din cadrul centrului de plasament.

Centrul, finantat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, le asigura tinerilor o camera de doua persoane, cu baie proprie, bucatarie, posibilitatea de a studia si de a fi consiliati psihologic sau consultati de doctori. Le asigura chiar si afectiune, insa, conform legii, copiii mai pot sta in centru doar 2 ani dupa finalizarea studiilor.

Reprezentantii institutiei spun ca inca nu s-au confruntat cu problema aceasta, dar se gindesc cu groaza ca va veni o vreme cind cei deja mari vor trebui sa plece. Pina acum, din centru au plecat doar un baiat si o fata de peste 20 de ani. El s-a casatorit, iar ea s-a angajat si s-a mutat in chirie. "Ar fi nevoie foarte mare sa se realizeze un centru pentru adulti. Gulliver este singurul din judet de acest gen, si cei de acolo deja au crescut, dar au in continuare nevoie sa fie asistati, pentru ca fac parte din categoria celor bolnavi de SIDA si abandonati", a declarat Mihaela Munteanu, purtator de cuvint al Fundatiei "Alaturi de Voi".

270 de Ieseni au SIDA

Fundatia a incercat sa ii integreze profesional pe cei care au implinit deja o virsta si pot munci in diferitele ateliere de arta sau confectii, printre altele. "Noi am infiintat Unitatea Protejata Autorizata Util Deco, o unitate lucrativa structurata, unde 80% dintre angajati sufera de un handicap. Dintre cei 29 de angajati ai unitatii, 10 sint veniti anul acesta, iar 6 sint de la Gulliver. Mai avem si diferite programe de asistenta psihosociala si integrare", a adaugat Mihaela Munteanu.

Cei 36 de tineri din Centrul "Gulliver" reprezinta insa doar un procent din totalul persoanelor bolnave de SIDA din judet si care se lupta zilnic cu discriminarea. Cifrele arata ca numai in judetul Iasi sint aproximativ 270 de persoane bolnave si luate in evidenta de catre autoritati.

Statisticile realizate de catre Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti arata ca, in primul semestru al acestui an, la Iasi, doar un adult a fost nou diagnosticat cu SIDA, spre deosebire de alti 181 de pacienti noi din toata tara. Ceilalti erau deja cunoscuti si fac parte din cei 8.857 de pacienti aflati in evidenta activa cu HIV/SIDA din toata tara. Dintre acestia, 1276 sint in evidenta centrului regional pentru monitorizarea si evaluarea infectiei HIV/SIDA din Iasi.

–––-

Funda anti-SIDA de vineri de la Iasi, in Guiness Book

Simbol al solidaritatii cu persoanele afectate de HIV/SIDA, reprezentantii Fundatiei "Alaturi de Voi" au realizat vineri in Iasi cea mai mare funda umana din lume, alaturi de cei peste 140 de parteneri.

Evenimentul din fata Palatului Culturii a avut in total 4.851 de participanti si va fi supus omologarii Guinness World Records. Participantii au pastrat doua minute de reculegere in memoria celor rapusi de boala si au impartit baloane cu insemnele campaniei. Funda ar putea intra in cartea recordurilor, dupa ce a doborit reusita din 2007, cind s-a realizat o funda cu 1.211 persoane mai putin, la Frankfurt.

"Le multumim tuturor in numele beneficiarilor nostri care au nevoie de acest gest, in numele familiilor celor care au plecat dupa o lupta grea cu boala si societatea. Astazi, impreuna cu cei prezenti la eveniment, am scris un nou capitol in istorie si speram noi ca, deschizindu-ne inima, oamenii vor deveni mult mai deschisi in acceptarea persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA si vor avea un comportament lipsit de riscuri", a declarat Angela Achitei, presedintele executiv al Fundatiei "Alaturi de Voi".

Reprezentantii Fundatiei au specificat ca vor expedia in zilele urmatoare documentele pentru omologarea recordului de catre Guinness World Records si vor astepta raspunsul in urmatoarele doua saptamini.  vezi galeria foto

Comentarii