Lovitura de maciuca pentru angajatii CJ

Subtitlu

sâmbătă, 22 ianuarie 2011, 01:19
6 MIN
 Lovitura de maciuca pentru angajatii CJ

Angajatii Consiliului Judetean trebuie sa restituie statului o mica avere. Acestia vor trebui sa dea inapoi banii primiti prin aproape toate sporurile incasate in 2008, 2009 si 2010.

Din acest motiv, vineri-dimineata, Constantin Simirad, seful CJ i-a convocat pe angajatii din subordine intr-o sedinta. "Am primit o decizie de la Camera de Conturi prin care ni se cere sa dam niste bani care au fost luati in ultimii trei ani. Anul trecut a fost in regula, dar intre timp s-au schimbat opiniile. Decizia este obligatorie. Se pare ca pentru unii Camera de Conturi este muma, iar pentru altii ciuma. Desi au aceleasi drepturi, la Primarie nu se aplica aceasta regula. Cred ca este o razbunare politica, dar nu pot dovedi. Vom face un studiu in oglinda, raportul de la Primarie si raportul de la CJ. Cert este ca s-au platit polite", a declarat Constantin Simirad.

Sporuri lunare de 620 lei

Conform unor curse din cadrul Camerei de Conturi suma care va trebuie sa fie data inapoi statului de catre angajatii CJ este de aproximativ patru milioane de lei, ceea ce inseamna o medie de 22.200 de lei pentru fiecare din cei 180 de angajati.

Practic, media sporurilor incasate lunar, timp de trei ani de angajatii CJ reprezinta aproximativ 620 lei, cit un salariu minim pe economie. "Angajatii CJ au primit spor de dispozitiv, care era 25% din salariul de baza, drepturi speciale pentru hrana, imbracaminte si medicamente, care avea o valoare de 580 de lei si care era actualizat in functie de rata inflatiei si drepturi speciale acordate la sarbatorile de Craciun si Pasti, ce aveau valoarea unui salariu mediu pe institutie", a declarat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.

Acesta a adaugat ca in prezent venitul mediu net al angajatilor din CJ este de 1.000-1.100 de lei. Angajatii CJ mai cred ca li s-a facut o nedreptate si ca daca ar fi fost probleme de legalitate in trecut prefectii ar fi trebuit sa se sesiseze. "Sporul de dispozitiv il luam din 2003. Nici un prefect nu a atacat in instanta acest lucru. Contractul colectiv de munca era inregistrat de Directia de Munca. In plus, recent personalul contractual a cistigat definitiv in instanta acordarea sporului de dispozitiv", a mai spus Tataru.

Sentinta in procesul mentionat de acesta a fost data saptamina trecuta. In cazul functionarilor din cadrul CJ, procesul prin care acestia solicitau reacordarea sporului de dispozitiv este inca in desfasurare, un nou termen fiind programat in luna februarie.

"La CJ, demnitarii si-au acordat singuri sporuri"

Seful CJ spune ca mai are la dispozitie trei saptamini sa puna in aplicare decizia Camerei de Conturi. "Dispozitia de punere in aplicare a deciziei o voi da in februarie. Vreau sa le las timp angajatilor sa gaseasca un avocat. Probabil o vor bloca in instanta. Nu e normal. Daca nu le-as lua partea, probabil unii ar ajunge la gesturi extreme, de exemplu la sinucidere. Nu s-a procedat cu discernamint, s-a lovit cu barda. Intr-o parte a fost exces de zel, in cealalta s-a mers cu pasuirea. Trebuia sa se judece cu aceeasi masura. Am vrut sa ma asociez cu Primaria intr-un proces comun, dar din fericire acolo nu a fost cazul. Se observa o tenta politica in aceasta decizie", a mai completat Constantin Simirad.

Acesta a adaugat ca si el este afectat de decizia Camerei de Conturi, dar ca nu isi face griji, intrucit "si-a pastrat banii in banci". Acesta nu a precizat si suma pe care trebuie sa o returneze statului. Constantin Iatco, directorul Camerei de Conturi, sustine ca decizia sa nu are vreo legatura cu politica si ca cei care au gresit sint chiar sefii CJ. "Nu am facut o estimare a sumelor incasate de catre angajatii CJ. Prejudiciul final urmeaza a fi calculat de Consiliul Judetean, deoarece asa prevede legislatia europeana. Sporurile pe care le-au incasat nu sint prevazute in contractul colectiv de munca si nu pot incasa alte categorii de sporuri decit cele care au fost aprobate prin acte normative. La CJ, demnitarii si-au acordat singuri sporuri, chiar daca legea spune ca au dreptul numai la indemnizatie. Nu avem nici o legatura cu politica. Ne-am facut datoria si atit", a declarat Constantin Iatco.

Un punct de vedere similar a fost adoptat si de primarul Gheorghe Nichita. "Trag concluzia ca tot ce este rau la CJ e din vina primarului. Daca ar avea un dram de constiinta, ar trebui sa nu arunce cu pietre in PSD. Sint vinovat ca l-am adus de la pensie si a ajuns presedintele CJ. Cind Camera de Conturi imi spune ceva, eu vad daca s-a gresit, unde s-a gresit si incerc sa corectez problema. El ar trebui sa isi vada de curtea proprie. Nu poate fi vorba de atac politic. Acum la putere este PDL, iar el este un sustinator. Noi nu am primit nimic de la Camera de Conturi cu privire la aceste sporuri", a declarat Gheorghe Nichita.

"Din februarie 2010 isi pot acorda doar salariul de baza si sporul de vechime"

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) sustin ca anul trecut au verificat modul de acordare a sporului de dispozitiv la CJ si ca nu au fost multumiti de ce au descoperit. "In urma cu un an, noi (AJPS – n.r.) am fost mandatati de Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor sa verificam reincadrarile din cadrul institutiilor publice din Iasi. La acel moment, la CJ am aprobat reincadrarea personalului, dar fara a le permite sa-si acorde sporul de dispozitiv. Conform Legii 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, acest spor este specific numai subordonatilor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor", a declarat Andrei Buiceag, directorul AJPS.

Acesta a adaugat ca in corespondenta cu sefii Camerei de Conturi a mentionat si neregulile privind celelalte categorii de sporuri salariale. "Vizavi de prevederile din contractul colectiv de munca, la momentul respectiv (primul trimestru al anului 2010 – n.r.), nu am avizat prevederile care mentineau acordarea de drepturi de natura salariala. Retroactiv nu ma pot pronunta. In cazul in care controlul de fond din anii anteriori al celor de la Camera de Conturi a vizat inclusiv verificarea salariilor, atunci Consiliul Judetean are un argument in instanta. Stiu ca in general Camera de Conturi se axeaza in special pe verificarea achizitiilor publice, a deplasarilor si a altor lucruri care sint mai delicate, nu pe verificarea salarizarii. Cert este ca din februarie-martie 2010 singurele venituri care se pot acorda sint salariul de baza si sporul de vechime", a mai afirmat acesta.

Sporuri la sporuri

Conform directorului AJPS, sumele mari invocate de catre cei de la Camera de Conturi ar putea consta intr-un artificiu financiar facut de catre reprezentantii CJ. "Am intilnit cazuri in care anumite sporuri erau incluse in salariul de baza. De exemplu, la momentul anului 2008, salariul de baza includea salariul de incadrare, sporul de vechime, sporul de dispozitiv si sporul de antena, la care ulterior se aplicau sporurile prevazute in contractul colectiv de munca. Practic cei 10%, care reprezentau banii pentru hrana, nu se aplicau la salariul de incadrare, cum ar fi fost normal, ci la o suma mult mai mare. Aici este hiba. Conform legislatiei din 2010, toate sporurile se acorda in functie de salariul de incadrare", a mai spus Buiceag.

Acesta a adaugat ca in aceeasi situatie se afla si multe din primariile din judet. "Primariile au platit in trezorerie sume pentru prima perioada a anului conform noilor state, dar din iunie au revenit la salariile de dinainte de reduceri. Nu au mai dat doua-trei luni, dupa care s-au acordat inclusiv acele sporuri salariale. Ma asteptam sa nu fie respectate prevederile legale si de aceea anul trecut am avertizat Camera de Conturi sa verifice aceste aspecte. Conform legii, nici sporurile, si nici suplimentele salariale nu ar fi trebuit acordate. Primarii au folosit diverse tertipuri si le-au acordat. Au fost cazuri precum cele de la Tirgu Frumos sau Pascani", a mai completat Andrei Buiceag.

Comentarii