Minune de Craciun: Gemeni operati direct in uterul mamei

Subtitlu

miercuri, 30 decembrie 2009, 12:06
6 MIN
 Minune de Craciun: Gemeni operati direct in uterul mamei

Caz inedit la Maternitatea "Cuza Voda". O femeie a reusit sa dea nastere la doi gemeni dupa o operatie complicata, foarte rara. Mamica de doar 25 de ani a ajuns la spital cind sarcina gemelara a inceput sa puna probleme. Medicii au descoperit ca micutii erau conectati si se hraneau intre ei. Sansele ca sarcina sa se mentina erau zero, spun doctorii. Au decis sa o trimita pe mamica in Belgia, unde a suferit o operatie cu laser in uter. Cordonul care ii lega pe micuti a fost indepartat, iar la citeva saptamini de la intoarcerea in tara mamica a nascut la "Cuza Voda" natural. Evenimentul a avut acum 5 zile, iar acum copii au primit sanse maxime de viata. "Am nascut in ziua sfinta de Craciun si sper sa fie un semn de la Dumnezeu, sa le fie bine in continuare", a spus emotionata noua mamica.

"Nu mai puteam sa respir"

  Andreea Stoleru este o tinara mamica in virsta de doar 25 de ani, de loc din Vaslui. Povestea ei a decurs ca in cazul oricarei femei insarcinate pina la implinirea a 20 de saptamini. Toate analizele erau in regula pina atunci si vizitele la Maternitatea "Cuza Voda" se desfasurau fara probleme. De cind sarcina a implinit 20 de saptamini insa, Andreea a inceput sa se simta foarta rau si a realizat ca cei doi bebelusi nu se dezvolta normal. A mers din nou la medic si acesta a anuntat-o ca doar o minune va mai face posibila nasterea celor doi baietei pe care ii purta in pintec. "In doua saptamini mi-a crescut burta foarte tare, era ca la 9 luni, cind o gravida trebuie sa nasca, si eu abia aveam 22 de saptamini. Aveam dureri foarte puternice, contractii, dureri de spate si nu mai puteam sa respir. Pina atunci am mers la doctori si era in regula, dar s-a descoperit apoi boala. Era sarcina cu transfuzor: copiii erau legati printr-un cordon si se alimentau unul pe celalalt. Unul minca prea mult, altul aproape deloc, iar lichidul amniotic era in exces", a povestit ieri Andreea. Verdictul a fost unul crud, si Andreea avea sa afle ca doar o operatie cu laser i-ar mai putea salva pe copii. "Nu mai aveam cum sa mentin sarcina si singura posibilitate era operatia. Cordonul trebuia indepartat. Mi-a spus doctorul Nemescu despre posibilitatea de a merge in Belgia, la o clinica unde el ii cunostea pe medicii dispusi sa ma ajute. Ne-am hotarit si in doua zile am plecat. Mi-au scos la spital 9 litri de lichid amniotic inainte de a pleca la drum, atit aveam in plus", a continuat Andreea.

In Romania nu se poate

Tinara spune ca  operatia din Belgia era ultima ei speranta. In Romania o astfel de interventie cu laser nu era posibila, si nici aparatura necesara nu exista. De altfel, chiar si pentru cei din Belgia a fost o experienta interventia, iar medicii i-au cerut voie Andreei sa ii monitorizeze reactiile organismului. Tinerei i s-a explicat ca operatia va fi gratuita si ca va suporta doar costurile drumului, cazarea si mincarea. Cum posibilitatile familiei Stoleru erau reduse, acestia au imprumutat 10.000 de lei pentru a-si incerca norocul. "M-au preluat imediat cum am ajuns, am facut ecograful, nu am avut probleme in spital, au fost foarte draguti. Am facut operatia, care a durat aproximativ o ora, iar in Belgia am stat o saptamina. Au coagulat cordonul prin care se alimentau cei mici si care ii lega. Dupa aceea, am ajuns in tara si am revenit saptaminal la control in Maternitate", a marturisit mamica. Andreea afla in fiecare saptamina de la operatie ca sarcina evolueaza din ce in ce mai bine si isi urma tratamentul cu medicamente absolut necesare.

Alaptati la sin

Cind s-au implinit 31 de saptamini, a venit si sorocul. Tinara a nascut chiar in prima zi de Craciun. "Am ajuns la spital in seara de Ajun si toata noaptea am incercat sa opresc travaliul, contractiile, ca sa nu nasc prematur. Dimineata mi-au spus medicii ca nu se mai poate amina si am nascut imediat, la distanta de 10 minute unul de celalalt., doi baietei aproape identici. Doctorii le-au dat sanse de viata la inceput de 50-70%. Acum insa, odata ce am inceput sa le dam laptic de la sin, sansele sint maxime", a povestit zimbind Andreea. Mamica a marturisit ca bebelusii au avut unele probleme in primele zile. Operatia cu laser modificase lichidul amniotic, iar copii ar fi inghitit singe. Cu ajutorul doctorilor insa, bebelusii si-au revenit, iar de ieri au inceput ambii sa primeasca lapte. La nastere copiii cintareau 1,9 kg si 2,05 kg. Acum sint in incubator, in sectia de Prematuri a Maternitatii "Cuza Voda", si vor sta acolo pina cind vor avea minim 2,5 kg. "Noi ni i-am dorit, a fost sansa mea. Am nascut in seara sfinta de Craciun si sper sa fie un semn de la Dumnezeu, sa le fie bine in continuare", a spus Andreea.

Tinara mamica mai are o fetita de aproape 2 ani si spera sa o invoiasca medicii macar in seara de Revelion, pentru a sta alaturi de cea mica si de sotul ei. Fericita ca a reusit sa dea nastere celor doi baietei, Andreea se gindeste totusi la nota de plata ce urmeaza sa vina din Belgia. Chiar daca operatie a fost gratuita, tinara ar trebui sa achite zilele de spitalizare, insa nu stie deocamdata cit o va costa totul. Venitul familiei Stoleru nu depaseste 2.000 de lei lunar, iar acum au mai venit doi membri pe lume. Andreea este insa increzatoare si spune ca sotul ei o va sprijini asa cum a facut in cei 7 ani de cind sint impreuna.

Botezat cu numele medicului

Doctorul care i-a fost alaturi Andreei inca de la diagnosticul dureros povesteste ca totul s-a intimplat extrem de repede. "Sarcina dezvoltase un sindrom transfuzat-transfuzor. Cei doi gemeni se hraneau unul pe celalalt, ca si cum ar fi fost conectati printr-un vas de singe. A fost o cursa contra-cronometru, am diagnosticat boala si am si hotarit ca pacienta sa mearga in Belgia. Daca nu se realiza aceasta operatia, sansele de a mentine sarcina erau zero. Este o operatie rara, nu vezi in fiecare zi interventii cu laser in uter", a explicat dr. Dragos Nemescu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii a I-a a Maternitatii "Cuza Voda". Doctorii spun ca, desi sint prematuri, copiii au avut o greutate acceptabila si ca au sanse sa isi revina complet. "Bebelusii sint bine, evolutia lor este favorabila pina acum. Sint chiar mai bine decit cei pe care ii vedem noi in general aici, prematurii de un kg sau 1,5 kg", a adaugat dr. Nemescu.

Medicii spun ca se mai confrunta acum cu un caz asemanator. O alta mamica a descoperit ca sarcina ei gemelara are aceleasi probleme cu ale Andreei, insa complicatiile sint chiar mai mari. "Pe unul dintre copii i-a pierdut, a ramas insa inauntru, in uter. A fost si ea plecata pentru operatie si s-a intors pe 25, acum citeva zile. In cazul ei insa nu stim cum va evolua sarcina. Are abia 24 de saptamini si sintem rezervati in a da detalii", a incheiat dr. Nemescu.

Andreea Stoleru le-a aratat medicilor ca si o sarcina cu sanse zero de evolutie poate fi mentinuta pina la nastere cu ajutorul lor. Drept recunostinta pentru sprijinul oferit, Andreea a decis ca unul dintre baietei sa poarte numele de Dragos, asemeni doctorului care a facut posibil ca cei doi micuti sa vada lumina zilei.

Cristina Bacauanu, din Adjudeni, judetul Neamt, a nascut tripleti la Iasi
Maternitatea "Cuza Voda" a inregistrat si a doua nastere de tripleti din acest an. O tinara de 23 de ani a dat nastere la doua fetite si un baietel acum doua zile. Femeia este din localitatea Adjudeni, judetul Neamt, si a fost transportata cu Salvarea la "Cuza Voda" cind i-a venit sorocul. Tinara mamica se afla la prima nastere si spune ca nu a avut probleme. "Eu am facut tratamente pentru a ramine insarcinata, mi-am dorit gemeni, dar supriza de a avea tripleti a fost placuta si ne vom descurca. M-am simtit un pic rau la inceput, dar sarcina a decurs bine. Am nascut la 33 de saptamini, prematur, dar am inteles ca bebelusii sint bine", a povestit Cristina Bacaoanu, tinara mamica. Medicii spun ca tripletii vor ramine in spital pina cind vor creste in greutate. "Au intre 1,7 si 1,9 kg si vor sta internati in Reanimare, in sectia de Prematuri, pina cind vor avea minim 2.5 kg. Fetitele au fost in aceeasi placenta", a precizat dr. Irina Dumitrascu, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul Maternitatii "Cuza Voda". Doctorii spun ca operatia de cezariana a decurs normal si a durat aproximativ o ora.

Comentarii