Minunile imobiliare ale unui director de liceu

duminică, 26 martie 2006, 19:23
7 MIN
 Minunile imobiliare ale unui director de liceu

La cei aproximativ 52 de ani pe care ii are, profesorul de engleza Narcis Manoliu, director al Grupului Scolar „Brancusi” din 1998, este un om ajuns. Orice coleg de breasla l-ar invidia pentru realizarile sale. Are un apartament pe strada Bradului, linga Gara Nicolina, o masina Peugeot 206 si o superba vila la Birnova, pe care specialistii o estimeaza la 100.000 de euro. Directorul spune insa ca investitia de aici l-a ajuns doar 15.000. „Am o matusa in Anglia care imi trimite bani”, si-a amintit Manoliu sursa financiara pentru ridicarea vilei, la citeva ore dupa vizita noastra in scoala. Solutia „matusii Tamara” functioneaza si in cazul sau.
„Toata ziua pleaca la vila sa de la Birnova cu masina scolii”
Cei din jur il vad ca pe un om cu relatii pe directorul liceului de constructii lemn. „Oricine poate veni la noi sa-si faca mobila”, dezvaluie directorul mica sursa de putere pe care o gestioneaza in cadrul scolii. Directorul insusi profita de avantajele liceului pe care il conduce. Ca a apelat la muncitorii care lucreaza in „Brancusi” pentru a da o mina de ajutor la constructia vilei sale, ramine la stadiul de birfa. Insa faptul ca masina scolii, o Dacia 1300 Break, este folosita aproape zilnic de director pe ruta „Brancusi” – Birnova este usor de demonstrat. „Toata ziua pleaca la vila sa de la Birnova cu masina scolii. Daca ai nevoie sa rezolvi urgent ceva pentru scoala, nu gasesti niciodata masina”, povesteste un profesor din liceu. Declaratiile dascalilor din cancelaria de la „Brancusi” sint intarite de foile de parcurs ale masinii, pe care chiar directorul ni le-a aratat. Potrivit documentelor, automobilul parcurge intr-o zi si peste 130 de kilometri, adica distanta dus-intors de la Iasi la Pascani sau Iasi – Vaslui. Pe 2 martie, de exemplu, masina de la „Brancusi” a facut potrivit foilor de parcurs nu mai putin de 134 de kilometri, pe 13 martie a strabatut 108 kilometri, iar pe 14 martie, automobilul a inregistrat la bord inca 132 de kilometri. In toate aceste zile, luate aleatoriu din foile de parcurs, cele mai lungi si dese calatorii sint facute la „Metro”. Pe 14 martie, de exemplu, masina de la „Brancusi” a ajuns de trei ori la hipermarket-ul din afara Iasului, pentru aprovizionarea cantinei liceului. Pentru calatoriile atit de frecvente la „Metro”, directorul Manoliu are o explicatie bizara. „Trebuie sa mergem mai intii sa vedem marfa, apoi ne intoarcem sa scoatem banii din banca, si abia apoi ne ducem sa o cumparam. Asa spune legea. E o timpenie, dar nu avem ce face”, explica
Manoliu traseul cumparaturilor la „Brancusi”. Mai mult, foile de parcurs pentru lunile februarie si martie, pe care ni le-a pus la dispozitie directorul, nu cuprindeau nici o stampila a scolilor trecute ca destinatie. „In mod normal, atunci cind masina unei scoli sau a ISJ ajunge la o destinatie, fie ca este vorba de banca sau de o alta scoala, trebuie sa existe o stampila a acelei institutii”, a explicat Cristina Dascalu, purtatorul de cuvint al ISJ.
Directorul da in bilbiiala
Intrebat daca in acest timp masina scolii nu este de fapt folosita in drumetii pina la vila sa de la Birnova, directorul sustine sigur pe el: „Nici pomeneala”, ne spune, initial, Manoliu. Ii dezvaluim insa ca, pe data de 5 februarie, masina scolii a fost fotografiata in fata vilei sale. „Ei, poate m-oi fi dus pina acolo. Acuma, un drum pina la Birnova nu o fi un capat de tara”, isi aminteste brusc directorul, fisticindu-se. Ii cerem foaia de parcurs de pe data de 5 februarie. „A fost intr-o duminica. Nu avem foaie de parcurs pentru ziua asta, si nici nu-mi amintesc sa fi fost acolo cu masina scolii”, raspunde Manoliu. Pozele sustin contrariul. Ii dam directorului drept exemplu o alta zi in care a folosit masina scolii pentru a se deplasa la Birnova: 9 martie. Atunci, in jurul orelor 11 si 12, reporterii „Ziarului de Iasi” i-au fotografiat acestuia constructia de la Birnova. Dacia Break, de culoare rosie, era parcata in fata vilei. In foaia de parcurs, in acest interval este insa trecuta o alta destinatie: contabilul liceului s-a deplasat la banca, dupa care masina a revenit in scoala. A facut mai apoi un drum la Scoala Normala, dupa care la ISJ. „Nu am fost pe 9 martie la Birnova. Eu am stat mai mult pe la ISJ in acea zi”, ne contrazice directorul, care si-a ridicat vila de la Birnova in ultimii doi ani de zile. O performanta pe care marea majoritate a dascalilor nici nu indraznesc s-o viseze.
Minune imobiliara: vila de lux cu bani cit o garsoniera mizera
Vila lui Manoliu se afla in centrul Birnovei. Imediat ce ai ajuns in fata postului de Politie, faci la stinga si la nici 100 de metri observi o casa mai rasarita. Alba, cu geamuri termopan, acoperita cu tigla rosie si aratoasa ca arhitectura, casa are un etaj, terasa mare, balcon si garaj. Vila este finisata doar pe exterior. Pina acum, directorul Manoliu spune ca a investit in vila doar 15.000 de euro, bani imprumutati de la banca. „Daca vreti sa va spun neaparat, casa asta am facut-o cu 15.000 de euro. Am facut un imprumut la banca. Si acum platesc rate de 100 de euro pe luna”, spune directorul. Specialistii insa il contrazic pe directorul Manoliu si estimeaza investitia acestuia la aproximativ 100.000 de euro. „Pentru zona in care a fost ridicata si la o suprafata utila de aproximativ 160 de metri patrati, pe cele doua etaje, ar ajunge la 100.000 de euro”, a spus un agent imobiliar, care, necunoscind proprietarul vilei, a refuzat sa-si declare identitatea.
Solutia „matusa din strainatate”
La citeva ore de la intilnirea cu noi, de miercuri 22 martie, directorul s-a gindit ca vila ar putea costa mai mult, si ne-a contactat telefonic. Acesta si-a amintit brusc ca in constructia casei a mai folosit si alte resurse financiare decit imprumutul bancar. „Am o matusa in Anglia, care imi trimite bani. Plus prietenii din strainatate care m-au mai ajutat. Apoi, sotia mea lucreaza la o firma care a fost privatizata acum citiva ani. Noi am cumparat actiuni, apoi cind le-am vindut am cistigat o suma frumusica de bani. Nu as putea sa va spun cit anume”, ne-a marturisit directorul intr-o convorbire telefonica. Manoliu marturiseste ca a cumparat pamint la Birnova, una din cele mai rivnite amplasamente pentru ridicarea unei case, prin 2003. Atunci tatal sau, profesorul Alexandru Manoliu, si-a vindut un apartament in Podu Ros. „A luat pe el vreo 4.000 de euro, bani pe care i-a dat de fapt fiicei mele, cu care am achizitionat pamintul. Apoi am facut imprumutul si am ridicat casa”, continua Manoliu. Pentru ca dupa vinzarea apartamentului din Podu Ros nu mai avea unde sa stea, Alexandru Manoliu este cazat de fiul sau in caminul 2 al Grupului Scolar, unde camerele sint inchiriate familistilor. „Tatal meu are contract cu scoala. Plateste chirie pe acea camera”, spune directorul, al carui tata plateste chirie, insa cu o reducere de 50%. Adica in loc de 30 de euro, cit este taxa standard stabilita de scoala pentru inchirierea camerelor din camin, Alexandru Manoliu plateste 15 euro, potrivit contractului.
„Sint scapari ale contractului”
„Potrivit unei decizii a consiliului de administratie din martie 2003, personalul didactic al liceului si rudele de gradul I ale acestora beneficiaza de o reducere de 50% a chiriei in camin”, sustine directorul. In acelasi timp insa, alte cadre didactice si rudele lor nu se bucura de acest privilegiu. De exemplu, Elena Ibanisteanu, mama profesoarei de franceza Ana-Maria Ibanisteanu, a incheiat in august 2005 contract de inchiriere a unei camere pentru 30 de euro. Potrivit deciziei consiliului de administratie, si aceasta ar trebui sa plateasca 15 euro, precum tatal directorului. Mai ales ca in camera inchiriata locuieste dupa cum sustine chiar Manoliu, si profesoara Ana-Maria Ibanisteanu. Un alt angajat al scolii care nu are reducere la chirie este fochistul Mircea Mihai. Si in contractul acestuia este prevazuta o chirie de 30 de euro. „Sint niste scapari ale contractului. Ce sa-i facem? S-a uitat probabil de aceasta decizie a consiliului”, argumenteaza Manoliu. Sefa ISJ, Camelia Gavrila, se arata surprinsa de jongleriile directorului de la „Brancusi”. „Acuzele de ordin financiar sint grave. Noi vom verifica printr-un economist aspectele care tin de regimul cazarilor in camin si de utilizarea masinii in scop personal”, a spus Camelia Gavrila.
De ani de zile, firmele de constructii au de lucru pe la Liceul „Brancusi”
Narcis Manoliu spune ca, de cind este director la „Brancusi”, a atras fonduri consistente in scoala. Din 1998, de cind se afla la conducerea liceului si pina acum, in cladirile institutiei s-a investit miliarde lei. In 2000, liceul a intrat in renovare. Mai intii a fost aranjata fatada liceului, de catre firma „Elitis”. Apoi, pentru 120 milioane lei, dupa cum sustine directorul firma „Public Construct”, s-a ocupat de reparatiile din interiorul liceului, in sali de clasa, holuri si toalete. Aceste lucrari au fost finalizate in 2003, cind directorul a luat initiativa de a-si ridica vila de la Birnova. In 2005, la liceu s-a finalizat consolidarea caminului 1, de lucrare ocupindu-se „Titan Construct” SA. Tot anul trecut la scoala au fost demarate lucrari de reparatie capitala a cantinei, intregul cost fiind de 4 miliarde lei. Pina acum s-a finalizat sarpanta si acoperisul, de catre „Arkadia”. „La vila mea nu am lucrat cu nici una din aceste firme. Am incheiat contracte cu «Panonia Print» pentru termopan si SC «CCM Construct» pentru cladire”, a precizat directorul. Manoliu mai spune ca in 2005, in decembrie a schimbat din banii scolii gresia de la intrarea profesorilor, firma care s-a ocupat de aceasta lucrare fiind „Impex Gesat”. Desi gresia dinainte fusese montata cu nici trei ani in urma, directorul a motivat ca inlocuirea acesteia era necesara deoarece gresia cea veche era „alunecoasa”. „Putea sa cada cineva si sa-si rupa un picior. De aceea am scos-o si am pus alta, chiar daca nu era dezafectata”, a precizat Manoliu, adaugind ca anual scoala pe care o conduce are venituri proprii de peste 200 milioane lei, din inchirierea spatiilor din camin si din vinzarea pieselor de mobilier pe care le executa elevii la orele de practica.

Comentarii