Nu il omoriti pe Mos Craciun, lasati copiii sa viseze!

miercuri, 22 decembrie 2010, 23:06
6 MIN
 Nu il omoriti pe Mos Craciun, lasati copiii sa viseze!

"Parintii ar trebui sa puna acest personaj in contextul Nasterii Domnului, sa le explice copiilor ca Mosul vine din bunatatea Mintuitorului Iisus", sustin psihologii. 

Cu o zi inainte de Ajunul sarbatorii Nasterii Domnului, copiii se gindesc cu emotie la darurile pe care le vor primi de la Mos Craciun. Ce stiu insa copiii despre acest personaj care aduce bucurie? Citi dintre ei cred ca exista?

Daca cei mici povestesc cu seriozitate despre batrinul cu barba alba si burta mare care vine cu sania trasa de reni tocmai de la Polul Nord, cei mai mari cred, de exemplu, ca Mos Craciun este o inventie a companiei de bauturi racoritoare Coca-Cola. Chiar si asa, il asteapta curiosi pe "Mosul", care nu are pentru ei o identitate clara, putind fi in realitate oricine le aduce cadouri in aceasta perioada. Parintii, desi stiu ca incepind cu virsta de 10-11 ani, si chiar de la virste mai mici, copiii lor constientizeaza ca Mos Craciun este doar un mit transmis din generatie in generatie, recunosc ca nu le deconspira faptul ca ei joaca rolul acestuia, pentru a nu spulbera farmecul sarbatorii.

In conditiile in care parintii ar vrea insa sa le spuna copiilor ca Mos Craciun nu exista, psihologii si psihopedagogii sustin ca ar fi pentru ei mai usor de explicat, iar pentru copii mai usor de acceptat, daca l-ar integra pe Mos Craciun ca personaj in legenda despre Nasterea lui Iisus, conform traditiei crestine. "Daca refacem impreuna cu ei povestea si punem toate personajele la locul lor, astfel incit Mos Craciun sa nu fie inlocuit cu un alt personaj – cind mama, cind tata, cind educatoarea, si poate chiar omul de serviciu -, atunci copiii nu vor mai fi derutati si vor interioriza semnificatia acestui personaj", a explicat Mihaela Ghircoias, psiholog pediatru in cadrul Spitalului "Sf. Maria".

"Cine este Mos Craciun? Este un om"

"Cum adica cine este Mos Craciun?, Cum adica…? Nu prea inteleg", a raspuns nedumerita Marta, o fetita de clasa I, la intrebarea reporterilor "Ziarului de Iasi". "Este un om", a precizat ea apoi. La indemnul reporterilor, Marta a facut portretul Mosului, apelind la informatiile pe care le are de la parinti, de la colegii din scoala, dar si de la desenele animate. "Are barba alba, burta, caciula pe cap, poarta ochelari, bluza cu beteala alba la mineci, dar si la pantaloni. Asa", se opreste ea brusc.

In continuare, a povestit ca Mosul vine cu sania trasa de reni tocmai de la Polul Nord si ca este insotit de spiridusi, care au rolul de ajutoare. "Spiridusii ii zic lui Mos Craciun pe unde sa mearga. Acestia se uita pe harta si ii spun in ce tara trebuie sa ajunga prima data", a spus ea serioasa. Iar ca sa stie care copii au fost cuminti si care obraznici, Mosul se foloseste de un glob magic. "Mosul are un glob prin care se uita la toti copiii de pe Planeta. Apasa pe buton si se uita ce face prietena mea Daria, de exemplu", a povestit Marta.

Ca si alti copii de virsta ei, Marta i-a trimis lui Mos Craciun o scrisoare, pentru ca acesta sa stie ce cadou sa ii aduca. "I-am scris o scrisoare, mama a dus-o la posta. I-am cerut sa imi aduca papusa Nenuco Escuela – cea mai buna profesoara. Atit, eu stiu ca mosul nu poate sa aduca decit un singur cadou fiecarui copil", a spus ea.

Daria, prietena Martei, de asemenea eleva in clasa I, i-a scris si ea lui Mos Craciun, insa i-a cerut mai multe daruri. "I-am scris sa imi aduca o papusa Nenuco Escuela, una Baby Amore si una Barbie. O sa mi le aduca pe toate, pentru ca nu sint chiar multe", a spus ea.

Daria stie ca Mosul vine in noaptea de 24 decembrie, dar isi aminteste ca si la serbarea de la scoala a venit un Mos Craciun. "Nu era Mos Craciun adevarat, era fals. Pentru ca nu avea burta si nici sac rosu", a explicat Daria.

Spiritul sarbatorilor dispare fara Mos Craciun

Daca cele doua fetite cred cu tarie in Mos Craciun, pe care il asteapta cu nerabdare, copiii mai mari zimbesc cind aud despre acest personaj. "Nu cred in Mos Craciun. De la 5-6 ani nu mai cred. Stiu ca este o inventie a companiei Coca-Cola. Insa fiecare membru al familiei lasa in noaptea de Ajun cite un cadou sub brad", a povestit Andrei, elev in clasa a VII-a.

Pe la 6 ani a aflat ca nu exista Mos Craciun si Florina, eleva in clasa a IX-a. "Mi-am dat seama singura. Nu m-a luat mama «Florina, am sa-ti spun un lucru important: Nu exista Mos Craciun!». Nu am plins cind am realizat ca nu exista si am asteptat in continuare cu emotii sa primesc cadouri, chiar daca stiam de la cine erau", a spus Florina.

Parintii se feresc sa deconspire identitatea lui Mos Craciun, considerind ca e mai bine sa se lase purtati de imaginatie si sa se transpuna in atmosfera magica a sarbatorilor. "In calitate de mama, nu numai de profesor, daca pina de curind eram realista si imi spuneam ca e o prostie sa crezi in asa ceva, mi-am dat seama, din ceea ce am vazut la serbarea de Craciun a propriilor copii ca sint absorbiti de Mos Craciun si de lumea povestilor. Pina la urma nu ii mintim, ci ii lasam sa viseze. O sa isi dea seama singuri la un moment dat", a precizat Petronela Rubel, profesoara de religie la Liceul "V. Alecsandri", mama a doi copii, de 3, respectiv 4 anisori.

Alti parinti sustin ca i-au facut pe copiii lor sa creada ca exista Mos Craciun chiar si atunci cind au aflat de la colegi ca de fapt e un mit. "De ce sa le spunem ca nu exista Mos Craciun. Cind au venit cu informatii de la scoala ca nu exista, i-am contrazis. Am legat existenta lui Mos Craciun de evenimentul Nasterii Domnului si au inteles ca nu este o sarbatoare pur comerciala, ci una pentru care ne pregatim si sufleteste. Copiii mei au fost la rindul lor Mos Craciun pentru copii bolnavi de cancer si de leucemie de la Spitalul «Sf. Maria», in cadrul unor proiecte caritabile", a povestit Daniela Cadar, mama unui baiat de 11 ani si a unei fete de 13. "Nu i-am pomenit vreodata fiicei mele ca nu exista Mos Craciun, fiindca si pentru noi adultii cred ca e pacat sa nu traim spiritul acestei sarbatori atit de frumoase, sa ne transpunem intr-o lume mai de poveste", a adaugat Cristian Lefter, tatal unei eleve de clasa a VII-a.

"Atunci ramine un gol"

Alti parinti chiar si-ar dori ca micutii lor sa il poata vedea pe Mos Craciun. "Cei mari pastreaza secretul pentru cei mici. Ei chiar il asteapta pe Mos Craciun, nu au avut niciodata ocazia sa il vada in casa la noi. Anul trecut, au vazut un Mos Craciun pe strada, cind au mers la colindat si au venit acasa foarte bucurosi", a povestit Irina Harcovita, mama a opt copii.

Nici psihologii si psihopedagogii nu considera ca parintii ar trebui sa le spuna copiilor ca nu exista Mos Craciun. "Cind vine vorba despre Mos Craciun e aceeasi poveste ca in cazul Iepurasului de Pasti, adica cineva care aduce cadouri, insa se uita faptul ca personajul trebuie pus in legatura cu sarbatoarea Nasterii Domnului. Nu poti sa ii spui direct copilului ca nu exista Mos Craciun, fiindca atunci ramine un gol, el nu va mai intelege de ce primeste totusi cadouri. Parintii ar trebui sa puna acest personaj in contextul Nasterii Domnului, sa le explice copiilor ca Mosul vine din bunatatea Mintuitorului Iisus, care il trimite cu daruri la copii pentru ca ii iubeste", a precizat Nicoleta Pasalau, psihopedagog la Colegiul de Electronica si Telecomunicatii.

Comentarii