O bomba in mapa lui Nichita

Subtitlu

miercuri, 05 septembrie 2007, 21:58
4 MIN
 O bomba in mapa lui Nichita

Cifrele prezentate de CET vor fi reanalizate astazi de o comisie a Primariei, direct interesata de preturile CET. Majorarea pretului la nivelul solicitat ar avea efecte dezastruoase atit pentru buzunarele iesenilor, care platesc acum 175 lei/gigacalorie, cit si pentru popularitatea primarului. CET este insa in prag de colaps. Sefii Primariei vor avea astfel de ales intre a aloca mult mai multi bani de la bugetul local pentru subventii, a creste pretul perceput populatiei, sau a lasa CET sa functioneze cu pierderi si mai mari, acoperite in final tot de ieseni, indirect. Prins intre aceste trei variante groaznice, primarul este cu spatele la zid. Varianta teoretica de restructurare dura a CET, pentru reducerea costurilor, nu mai poate fi facuta peste noapte. Ce va decide totusi in aceste zile Primaria?

In prezent, iesenii racordati la sistemul centralizat de incalzire platesc 175 lei pentru fiecare gigacalorie consumata. Pretul a fost fixat de Consiliul Local inca de la sfirsitul anului trecut. Atunci, sefii CET anuntau un cost de productie de 247 lei. Diferenta dintre pretul facturat la populatie si costul de productie nu a putut fi acoperita din sumele alocate de Consiliul Local si Guvern, o buna parte din ea constituindu-se ca pierderi ale CET. Suma de 310 lei, cit spune conducerea CET ca ar fi costul real de productie al gigacaloriei, ar reprezenta o crestere de 25% in mai putin de un an. "Cei de la ANRE aproba cit vor ei. S-a trimis o documentatie in care se explica clar fiecare componenta a costului de productie. Ei au spus ca este mai mic decit am aratat noi cu acte. Pretul aprobat de ANRE este foarte important pentru ca in functie de el se acorda subventiile de la Guvern. Daca se porneste de la un cost mai mic, automat ramin cheltuieli neacoperite si CET merge cu pierderi programate", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Cu alte cuvinte, legea permite ca Primaria si CET sa vinda populatiei gigacaloria cu ce pret vor, chiar mai mare decit cel aprobat de ANRE, insa Guvernul va da procentul de subventie doar pentru pretul aprobat de ANRE. Ca urmare, Primaria ar trebui fie sa perceapa populatiei un pret mai mare, apropiat de cel de productie, fie sa acopere diferenta cu subventii proprii. "Acum au trimis o documentatie prin care spun ca pretul de productie a ajuns la 310 lei, cu TVA. Vom analiza joi exact de unde provin aceste costuri. In prezent, pretul de productie aprobat de ANRE este de 227 lei, cu TVA", a completat Chirica. Reprezentantii CET sustin ca principalul factor care a condus la cresterea costurilor de productie este pretul combustibilului. "A crescut si pretul gazului, al pacurii si al carbunelui. In plus, anul trecut nu am avut carbune suficient, si s-a folosit gaz si pacura", a explicat un oficial al CET.

Pierderi sau facturi enorme

In cazul in care ANRE va mentine aceeasi politica la stabilirea pretului de productie, conducerea societatii ar fi nevoita sa caute solutii pentru a acoperi diferentele dintre costul real si cel aprobat de ANRE. Una dintre aceste solutii ar fi acordarea de sume suplimentare de la bugetul local. Prin lege, Consiliul Local este obligat sa finanteze minim 10% din costul de productie al unei gigacalorii. Practic, pentru anul viitor, municipalitatea ar trebui sa vireze minim cite 31 lei pentru fiecare gigacalorie produsa de CET. O alta varianta ar fi majorarea pretului facturat populatiei. Acest lucru ar insemna automat facturi mai mari la intretinere pentru iesenii racordati la CET, in conditiile in care incasarea facturilor reprezinta o problema aproape de nerezolvat. "Nu s-a discutat despre acest aspect. Daca pretul real de productie al unei gigacalorii este de 310 lei, iar la populatie se factureaza 175 lei si Consiliul Local acorda inca 31 lei, rezulta ca 100 lei ar trebui sa vina de la Guvern. La o productie de 500.000 de gigacalorii, ar urma ca societatea sa fie ajutata de Guvern cu 50 milioane lei in viitorul sezon rece", a afirmat Chirica. In cazul in care ANRE aproba din nou un pret mai mic, Consiliul Local nu majoreaza procentul subventiei, iar pretul facturat la populatie este pastrat la fel, CET va functiona cu pierderi. La nivelul anului trecut, societatea inregistra pierderi imense, de aproximativ 60 milioane lei.

Restructurare la CET doar pe hirtie

Inca de cind Gheorghe Nichita a preluat mandatul de primar, el a anuntat programe de restructurare la CET. Au fost facute planuri, studii si a fost demarata restructurarea. Pina acum insa nu s-a depasit prea mult stadiul de documentatie. Restructurarea CET vizeaza doua masuri majore care ar trebui sa scada cu mult costurile de productie ale gigacaloriei. Pe de o parte, au fost demarate investitii din fonduri guvernamentale sau bani imprumutati de la BERD. Doar contractul cu banca europeana vizeaza investitii de peste 30 milioane euro. Efectele intirzie insa sa apara, costurile societatii fiind in continua crestere. "Programul de restructurare inseamna costuri. Nu se poate intimpla asa, dintr-o data. Investitiile trebuie facute in timp", a precizat Didi Melinte, directorul tehnic al CET. O alta masura din planul de restructurare priveste structura de personal. In acest an, CET ar fi trebuit  sa disponibilizeze o parte din angajati, reducind astfel din costurile de productie ale gigacaloriei. Concret, ar fi trebuit sa plece 220 dintre cei aproximativ 1.600 de angajati. Sefii CET sustin ca disponibilizarile au fost blocate la nivel de Guvern. "Programul a fost depus si a fost aprobat la nivel de minister. Asteptam inca din luna mai o ordonanta de urgenta pentru alocarea fondurilor necesare salariilor compensatorii. Speram ca, pina la sfirsitul toamnei, sa fie aprobata", a completat Melinte. Pe hirtie, disponibilizarile ar trebui sa fie continuate pina in 2012, cind CET ar urma sa mai aiba doar 500 de angajati.

Comentarii