Pe zebrele din Iasi este mai periculos decit in jungla

marți, 11 aprilie 2006, 23:08
4 MIN
 Pe zebrele din Iasi este mai periculos decit in jungla

Pe strazile din Iasi, trecerile de pietoni s-au evaporat. Din marcaje au ramas, in cele mai multe cazuri, doar citeva urme greu de observat. In centru sau la periferie, locurile pentru pietoni sint mai mult ghicite. In unele cazuri nu exista nici macar indicatoare. Sefii Primariei sustin ca sint in plina campanie de marcare a „zebrelor”, insa nu pot preciza cind vor finaliza vopsitul. Contactati ieri, reprezentantii Politiei Rutiere sustin ca printre cauzele accidentelor de circulatie de pe trecerile de pietoni se afla si lipsa marcajelor pentru pietoni. „Cei din Iasi mai cunosc pe unde se afla «zebrele», dar un sofer din alta localitate este mai expus la astfel de accidente”, a declarat inspectorul principal Costel Mindru, de la Politia Rutiera Iasi.
„Eu le cunosc deoarece sint taximetrist de zece ani”
Cei care au observat cel mai bine lipsa marcajelor, in tot orasul, au fost taximetristii. „Nu exista o zona in care trecerile de pietoni, dar si celelalte marcaje rutiere, sa fie proaspat vopsite si vizibile. In plus, exista si treceri de pietoni care nu sint semnalizate prin indicatoare. In aceste conditii, este foarte greu sa intuiesti unde anume este trecerea. In cazul meu nu este nici o problema. Eu le cunosc deoarece sint taximetrist de zece ani”, a afirmat Gheorghe Chirila.
Si pietonii s-au plins de calitatea marcajelor stradale. „Chiar zilele trecute, m-am asigurat ca nu vine nici un autoturism si am inceput sa traversez pe una din zebrele de pe bulevardul Pacurari. Deodata, m-am trezit in fata cu o masina, care venea cu viteza destul de mare. Aceasta a frinat pe trecere la numai citiva centimetri de mine. Mi-a sarit inima din loc. Practic, a fost la un pas de a ma accidenta”, a spus Elena Stefanovici.
O singura data pe an sint vopsite
Sefii municipalitatii recunosc problemele ridicate de soferi si pietoni, dar spun ca vremea nefavorabila si lipsa banilor ii impiedica sa le rezolve. „In fiecare primavara ne confruntam cu aceasta problema. Marcajele pietonale si rutiere se distrug in timpul iernii, starea acestora fiind afectata atit de trecerea timpului, cit si de materialul antiderapant. Practic, nisipul si sarea care sint aruncate pe strazi macina vopseaua de pe trecerile de pietoni”, a declarat Catalin Neculau, directorul Citadin. Acesta sustine ca marcajele ar rezista mai mult daca ar fi vopsite de doua ori pe an. Municipalitatea insa nu comanda aceasta activitate decit in primavara. „De fapt, sint mai multi factori care ne impiedica sa facem aceasta operatiune de doua ori pe an. In primul rind, este vorba de vreme. Nu putem efectua aceasta activitate decit la temperaturi cuprinse intre 6 si 30 de grade Celsius. In plus, este vorba si de bani. Cheltuielile ar fi practic duble”, a precizat Neculau. In acest an insa, Citadin va testa o vopsea de calitate mai buna decit cea din anii trecuti. „Este o vopsea din Israel. Cred ca va rezista mai mult decit cele pe care le-am utilizat pina acum”, a completat directorul Citadin. Sefii orasului promit ca vor lua masuri si in ceea ce priveste montarea si inlocuirea indicatoarelor pentru trecerile de pietoni. „Am inceput deja inventarierea indicatoarelor din toate zonele orasului. Acolo unde lipsesc, vor fi montate altele noi, iar cele care sint deteriorate vor fi reparate”, a mentionat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. (Mariana ZBERIANU)
Ce spun politistii de la Rutiera
Numarul accidentelor pe trecerile de pietoni s-au inmultit in ultimele zile. Neatentia soferilor a condus la spulberarea mai multor pietoni care circulau regulamentar, pe trecerea de pietoni. Conform site-ului Politiei, de la inceputul acestui an s-au inregistrat cel putin 13 astfel de accidente rutiere, dar aici sint specificate doar cele mai grave, multe dintre ele nefiind publicate pe internet. Dintre acestea, 5 s-au petrecut numai in aceste zile din luna aprilie. „Printre cauzele accidentelor pe trecerile de pietoni se afla si marcajele pentru pietoni care nu se mai vad in cele mai multe locuri, vopseaua stergindu-se de pe carosabil. Daca mai exista si camioane parcate neregulamentar care mascheaza indicatorul de «trecere pentru pietoni», atunci chiar este o problema pentru soferi”, a declarat inspectorul principal Costel Mindru, de la Politia Rutiera Iasi.
Cazuri din ultimele zile
Pe 3 aprilie, un copil de 11 ani a fost lovit de o masina pe trecerea de pietoni de pe soseaua Pacurari. Baiatul a fost acrosat de autoturism si trintit la pamint, alegindu-se cu o lovitura serioasa in zona pieptului.
Un copil de 10 ani a fost calcat pe 6 aprilie de o masina chiar pe o trecere de pietoni. Accidentul in urma caruia baiatul s-a ales cu un picior rupt a avut loc la intersectia strazii Cerna cu Calea Galata.
Pe 10 aprilie, un tinar de 21 de ani, din Iasi, a fost acrosat de un maxi-taxi in timp ce incerca sa traverseze strada pe o trecere de pietoni. Accidentul s-a produs alaltaieri la prinz, in intersectia din zona Cotnari, unde soferul unui microbuz l-a surprins pe Claudiu Spataru care traversa pe „zebra” avind verde la semafor. (Andrei ASTEFANESEI)

Comentarii