Primarul a parcat Iasul pe „interzis”

Subtitlu

joi, 15 aprilie 2010, 22:12
5 MIN
 Primarul a parcat Iasul pe „interzis”

Pentru locuri efectiv noi de parcare in centru exista doar planuri pe hirtie, care prind deja mucegai. In locurile centrale in care exista parcari neamenajate, Primaria spune ca nu poate investi: acolo sint si proprietari privati. Cu care insa nu prea a stat la masa negocierilor.

Fosta piata Dimitrov, in Fundatie

Prima parte a zilei aduce un adevarat furnicar pe arterele din municipiu. Actiunile intreprinse de municipalitate in ultimii ani nu au reusit insa nici macar sa indulceasca situatia locurilor de parcare. Desi se raporteaza anual din ce in ce mai multe locuri de parcare amenajate, iesenii nu simt nici o imbunatatire, in special pe zona centrala. Sefii din Palatul Roznovanu nu au reusit nici macar sa intretina parcarile existente.

In Centru exista cel putin patru amplasamente folosite ca parcare, desi se afla intr-o stare jalnica. Toate au fost insa partial retrocedate sau revendicate.

De altfel, si sefii Primariei recunosc ca nu pot face fata ritmului de crestere a numarului de autoturisme. "Nicaieri nu exista un echilibru complet intre locurile de parcare si numarul de autoturisme. Important este ca fiecare sa isi gaseasca un loc de parcare acolo unde are nevoie", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Parcari noi doar in locul garajelor vechi

In spatele BRD, zona A Panu

In acest an, singura certitudine pentru amenajarea de noi locuri de parcare o reprezinta locurile unde au fost demolate garaje. Exista la nivelul Primariei un grafic de asfaltare prin care vor fi puse la dispozitia iesenilor peste 1.200 de locuri de parcare. Toate insa vor lua locul unor garaje. Chiar daca nu toate garajele erau folosite pentru a adaposti masini, nu se poate spune ca toate sint locuri noi de parcare. Practic, noile platforme sint amenajate in locul citorva sute de garaje vechi.

Parcarile vor fi infiintate in toate zonele municipiului, majoritatea insa vor ocoli zona centrala. "Se va interveni in 45 de amplasamente. Am demarat deja aceasta activitate. Se va lucra pina la sfirsitul anului la asfaltarea zonelor pe care au fost garaje. Este o activitate continua", a precizat Chirica.

In cursul acestui an, in municipiu ar urma sa se realizeze in total in jur de 2.000 de locuri de parcare. Printre cele pe care sefii Primariei intentioneaza sa le construiasca in acest an se numara si doua parcari supraetajate. Acestea au documentatii facute, dar nu si finantare.

Parcarile de pe Strada Tabacului si de pe strada Musatini ar aduce spatii in plus pentru aproximativ 400 de autoturisme. Primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca intentioneaza sa obtina fonduri europene pentru construirea parcarilor. "Din 2006 si pina acum, in fiecare an s-au facut mai multe locuri de parcare. Astfel, in 2006 s-au amenajat in jur de 100 de noi locuri de parcare, in 2007 au fost in jur de 600, iar in 2008 aproximativ 850. Anul trecut s-au realizat 1.650 de noi locuri", a completat Chirica.

"Este un esec"

Zona Europa

Municipalitatea nu a avut prea mare succes nici in ceea ce priveste realizarea unor parteneriate cu privati in vederea construirii de parcari. S-au organizat mai multe licitatii, unele chiar adjudecate. In cel mai bun caz, lucrarile au inceput, dar sint inca departe de finalizare. Este situatia Complexului Hotelier Unirea. Firma a concesionat un teren de la Consiliul Local si lucreaza la amenajarea a aproximativ 130 de locuri de parcare. Acesta este insa singurul caz fericit.

Municipalitatea a mai avut un contract incheiat cu firma Mister Kleen pentru amenajarea a aproximativ 500 de noi locuri de parcare sub parcul cu Statuia Independentei. "Este un esec atit pentru noi, cit si pentru investitor", a spus Chirica. Firma ieseana a concesionat terenul inca din luna aprilie 2008, iar primarul spunea atunci ca investitia ar trebui sa fie gata in termen de maxim 18 luni. De atunci au trecut doi ani si nu s-a facut nimic.

Sefii din Palatul Roznovanu vorbesc din nou si de concesionarea serviciului de parcare. Acest lucru ar insemna montarea de aparate speciale cu care sa se taxeze stationarea pe domeniul public. O mai buna gestionare a tuturor locurilor de parcare ar putea conduce si la o mai buna utilizare a spatiului folosit de soferi. Despre aceasta idee s-a discutat la nivelul Primariei si in urma cu mai multi ani, dar nu a fost pusa in practica.

Parcarile din Centru, lasate de izbeliste

Vizavi de cladirea Romtelecom

Dincolo de amenajarea unor noi locuri, in zona centrala a municipiului se pot gasi citeva terenuri care pot fi denumite pompos parcari. Acestea se afla in chiar punctul zero al Iasului, dar arata de parca ar fi terenuri dintr-o zona parasita. Majoritatea prezinta urme precum ca au fost cindva asfaltate, dar cu greu se mai poate spune ca acestea sint parcarile din centrul Iasului. Sefii Primariei sustin insa ca terenurile sint in litigiu ori au fost deja retrocedate si ca urmare nu se poate investi in ele. "Am si discutat cu persoanele care au teren in spate la BRD. Le-am propunem achizitionarea terenului, dar au vrut prea multi bani. Am mai discutat cu ei in momentul in care s-au organizat sarbatorile Iasului. Le-am cerut acceptul pentru a parca acolo masinile comerciantilor", a afirmat Chirica.

Oficialii Primariei spun ca la nivelul Consiliului Local nu a ajuns nici o propunere de cumparare sau de schimb de terenuri pentru a reusi amenajarea suprafetei din spatele BRD. Acolo exista trei proprietari care detin aproximativ o treime din acel teren. Proprietarii sint asezati insa in diferite zone ale parcarii, astfel incit in actuala configuratie este extrem de greu de realizat ceva. Primaria nu pare insa prea interesata sa preseze lucrurile pentru a face totusi ceva aici.

O alta parcare aflata partial in litigiu este zona din fata Universitatii "Petre Andrei". Conform datelor de la Primarie, parcarea este detinuta de Consiliul Local, dar si de alte doua persoane. Si aici terenurile sint pozitionate astfel incit nu ar permite amenajarea intregii parcarii. In cazul unor schimburi de terenuri s-ar putea obtine totusi o suprafata mai mare care sa poata fi amenajata in parcare, dar nici aici nu s-a facut nimic.

Probleme cu revendicarile sint si la parcarea de linga fosta piata Dimitrov. Acolo, doar o portiune mica mai apartine Consiliului Local. Revendicata aproape in totalitate, dar retrocedata doar partial este si parcarea de vizavi de Parcul Independentei.

In zona, singura parcare care mai este a Primariei este ce de linga fostul sediu Romtelecom. Acolo s-a retrocedat doar partea dinspre strada Alexandru Lapusneanu, nu si zona de sus, dinspre Bulevardul Independentei. Chiar daca este in totalitate a Primariei, zona pare acum uitata, parcarea fiind plina de gropi mai mici sau mai mari.

Comentarii