Razboiul rovinietei

Subtitlu

marți, 20 decembrie 2011, 12:25
7 MIN
 Razboiul rovinietei

Soferii pot lua amenzi acolo unde se asteapta mai putin. Sute de conducatori auto s-au trezit cu sanctiuni pe adresa de domiciliu, dupa ce au circulat fara rovinieta. Acestia au aflat cu stupoare ca un drum pina la supermarket i-a costat cu mult mai mult decit se asteptau. Unii dintre acestia au achitat sanctiunile, dar s-au trezit cu alte procese-verbale intocmite de agentii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR) pe numele lor, astfel incit au apelat la instantele de judecata. Cei mai multi dintre cei care au apelat la magistratii Judecatoriei Iasi pentru a-i scuti de plata amenzilor si a despagubirilor catre bugetul de stat au primit procesele-verbale de constatare a contraventiilor prin posta. De asemenea, conducatorii auto in cauza au constatat ca cititoarele de roviniete au fost amplasate foarte aproape de limita orasului, in Valea Lupului, in zona fabricii Antibiotice. In vreme ce unii soferi recunosc ca au circulat cu masinile si fara a avea rovinieta, altii mentioneaza ori ca nu au mers in anumite perioade cu autoturismele, ori ca aveau rovinieta, dar ca aceasta nu apare in baza de date.

Cite o amenda pentru fiecare zi de mers la serviciu

Un sofer din Iasi a contestat sanctiunile pe care le-a primit pe motiv ca nu ar fi avut rovinieta. Costel Ibanescu a precizat in plingerea depusa la Judecatoria Iasi ca a fost amendat de CNADR pentru ca, pe 10 mai 2011, ar fi circulat cu masina proprie pe DN 28. Reclamantul a adaugat ca nu a folosit masina la data si in locul indicat, deoarece aceasta era „imobilizata la domiciliu". Ibanescu contesta amenda de 120 de lei, precum si despagubirea de 28 de euro ceruta de CNADR, sustinind ca nici nu a dat masina cuiva care ar fi putut sa treaca prin Valea Lupului in ziua respectiva. O soferita recunoaste ca nu avea rovinieta, dar sustine ca lucreaza chiar in cadrul hipermarketului Carrefour Era. De asemenea, Ana Maria Carciuc mentioneaza ca nu a stiut ca, pentru a ajunge la munca zilnic, trebuie sa-si cumpere rovinieta. Reclamanta a mentionat in cererea adresata instantei ca a fost amendata cu 750 de lei, pentru ca a circulat fara rovinieta pe DN 28, la kilometrul 62 ^ 100 m. Reclamanta a adaugat ca procesul-verbal este netemeinic si nelegal. „Eram in resedinta de judet, in zona Carrefour Era, acolo unde lucrez. Nu am platit rovinieta pentru ca am considerat ca nu este necesar pentru a ma deplasa la serviciu, fiind convinsa ca acesta se afla inainte de indicatorul de iesire din oras„, a precizat soferita in cererea depusa la Judecatoria Iasi. Aceasta a adaugat ca a mai fost sanctionata o data cu aceeasi suma, dar ca a achitat amenda primita din partea CNADR. In plus, ieseanca a afirmat ca a primit procesul-verbal dupa mai bine de cinci luni de la comiterea pretinsei contraventii si ca, dupa prima penalizare, si-a achizitionat rovinieta. Totodata, femeia a mentionat ca, in cazul sau, este posibil sa tot primeasca procese-verbale, avind in vedere ca primul i-a parvenit dupa o perioada atit de lunga de timp.

Trei procese-verbale dintr-un foc

Pe linga soferii ieseni, exista conducatori auto din alte judete care contesta sanctiunile primite prin posta din partea reprezentantilor CNADR. Astfel, un politist din Piatra Neamt sustine ca a primit trei sanctiuni intr-o perioada scurta de timp. Gabriel Isachi a contestat cele trei sanctiuni primite pentru ca ar fi circulat cu masina proprie pe 9 si 13 mai prin zona Valea Lupului, pe DN 28, km 65 ^ 200 m. Politistul din Piatra Neamt a precizat in plingerile adresate instantei de judecata iesene ca pe 9 mai a venit la Iasi pentru a se interna la Spitalul Militar, din cauza unor afectiuni. De asemenea, acesta a mentionat ca pe 13 mai a fost externat, el intorcindu-se acasa. Agentul-sef principal, in virsta de 50 de ani, a adaugat ca, din cauza problemelor urgente de sanatate, nu a avut timpul necesar pentru a achizitiona rovinieta. Acesta le-a cerut judecatorilor sa-l scuteasca de la plata unei amenzi totale de 750 de lei si a unor despagubiri cumulate de 84 de euro. La rindul ei, o soferita din Bacau, Daniela Spinu, a mentionat in cererea adresata instantei ca fost sanctionata pentru ca, pe 12 mai 2011, ar fi circulat cu autoturismul propriu prin Valea Lupului, pe DN 28, fara a avea rovinieta. Reclamanta a mentionat ca a aruncat rovinieta veche pe care o achizitionase de la compania Petrom SA si ca, din cauza ca societatea in cauza nu are o baza de date, nu a aparut ca posesoare de rovinieta. In plus, femeia a precizat ca au trecut sase luni si cinci zile de la comiterea presupusei contraventii si pina la instiintare, fapt care atrage nulitatea sanctiunii.

Pe de alta parte, si reprezentantii unor companii au actionat in judecata CNADR, in speranta ca vor scapa de sanctiunile primite. Astfel, administratorul firmei Ispal SRL, Ovidiu Plescan, a contestat procesul-verbal prin care a fost amendat cu suma totala de 5.856 de lei, pentru ca masina firmei ar fi circulat pe 12 mai pe DN 28, in Valea Lupului. Reclamantul a mentionat ca a mai fost sanctionat o data si a achitat atit amenda, cit si despagubirea catre stat, insa acesta a contestat faptul ca, la fiecare proces-verbal, trebuie sa achite si despagubirea catre stat. Asadar, administratorul societatii a precizat ca, in legislatie, nu este specificat expres faptul ca despagubirea catre stat trebuie platita la fiecare sanctiune primita pentru aceeasi fapta.

Cititoarele de roviniete au fost mutate

Reprezentantii CNADR Iasi sustin ca amenzile aplicate sint perfect legale dar ca, pentru a evita orice discutie, s-a hotarit ca amplasarea cititorului de roviniete sa fie facuta dupa Carrefour Era si chiar dupa Metro. „Este adevarat ca unii contesta faptul ca cititoarele de rovinieta sint amplasate in apropierea limitei orasului, dar este o problema discutabila. Am analizat aceasta situatie si am decis totusi sa punem cititoarele respective dupa hipermarketurile din zona, pentru a evita orice fel de discutii pe viitor", ne-a declarat ieri Danut Pila, directorul CNADR Iasi. Acesta a adaugat ca nu exista o alta solutie in cazul celor care contesta faptul ca trebuie sa achite, pe linga sanctiune, si o despagubire catre bugetul statului, de fiecare data cind sint prinsi fara rovinieta. „Acest lucru este prevazut de legislatie. In cadrul legal nu se mentioneaza ca un sofer prins de mai multe ori fara rovinieta ar trebui sa achite o singura data despagubirea catre bugetul statului. In orice caz, consider ca nu este normal sa circuli fara rovinieta, iar cei care cred acest lucru nu fac decit sa-si fure caciula singuri. In ceea ce priveste procesele pe care le avem, magistratii de la Judecatoria Iasi vor decide cine are dreptate", a precizat Pila.

Pe drumurile nationale din Iasi pot merge fara rovinieta doar iesenii

Potrivit Ordonantei de Guvern 8/2010, pentru modificarea si completarea Ordonantei de Guvern 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, contravenientii nu trebuie sa achite doar amenda, ci si o despagubire catre bugetul statului. Astfel, la articolul 8, alineatul 3, se mentioneaza: „Contravenientul are obligatia de a achita, pe linga amenda contraventionala, cu titlu de tarif de despagubire, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila, sumele stabilite". In plus, legislatia prevede ca soferii care circula pe drumurile nationale, dar o fac in interiorului orasului de resedinta, nu sint sanctionabili. „Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care soferii circula in oras pe unul dintre drumurile nationale, nu este necesar sa aiba rovinieta, deci nu pot fi sanctionati", a mentionat seful CNADR Iasi. Drumurile nationale din interiorul municipiului Iasi sint DN 28: dinspre Tomesti – Calea Chisinaului – Nicolae Iorga – Silvestru – Moara de Foc – Pacurari – spre Lescani, precum si DN 24: Bucium – Socola – strada Bucium (pe care se afla Moldomobila si Carrefour) – Calea Chisinaului – Tudor Vladimirescu – CA Rosetti – spre Sculeni.

Stiati ca nu mai putin de 7 drumuri nationale traverseaza judetul?

Putini dintre soferii ieseni stiu faptul ca, in judetul Iasi, se poate primit o sanctiune din cauza lipsei rovinietei in mai multe locuri. Astfel, potrivit datelor oferite de CNADR, in judet exista nu mai putin de sapte drumuri nationale si subdiviziuni ale acestora. De asemenea, pe linga DN 2 (Bucuresti – Roman – Miroslovesti – Cristesti – Suceava – Radauti), DN 24 (Marasesti – Vaslui -Schitu Duca – Iasi – Sculeni), DN 24C (Iasi – Popricani – Trifesti – Stefanesti – Radauti Prut – Republica Moldova), DN 28 (Albita – Tomesti – Iasi – Letcani – Tirgu Frumos), DN 28A (Tirgu Frumos – Pascani – Motca) si DN 28B (Tirgu Frumos – Hirlau – Botosani), exista in vestul judetului, pe teritoriul Iasului, si o mica portiune din DN 15B (Cristesti – Tirgu Neamt). In eventualitatea in care diverse persoane circula cu autovehiculele pe aceste drumuri fara a avea platita rovinieta, exista riscul ca soferii in cauza sa primeasca o amenda considerabila la domiciliu.

Unde se dau cel mai frecvent amenzile

Multe dintre amenzile care apar in dosarele de la instanta sint aplicate dupa ce masinile au fost fotografiate in doua puncte situate intre rondul de la Carrefour si intrarea in Letcani. Mai precis, cititoarele au fost amplasate in zona fabricii Antibiotice, pentru amenzile de la km 65^200m, si in zona reprezentantei Toyota, pentru cele de la km 62^100m. Pentru orientare, service-ul Gold&Platin este la km 63^ 600m, intrarea pe soseaua de centura este la km 64, iar Carrefour la km 67^ 100m, sensul giratoriu fiind situat, mai exact, la km 67^045m. Am folosit datele furnizate de firmele respective, care identifica pozitia acestora pe drumul DN28, in directia spre Iasi.

Comentarii