Reorganizare din temelii in toate spitalele iesene

marți, 16 mai 2006, 22:42
4 MIN
 Reorganizare din temelii in toate spitalele iesene

Reforma Sanatatii in Romania a inceput la Iasi. La intilnirea de luni seara, de la Prefectura, dintre Eugen Nicolaescu si sefii Sanatatii din „Euro-regiunea I”, cum este denumita Moldova in planul ministrului, s-au pus pe hirtie primele schimbari majore ale sistemului sanitar. „Nu ne mai putem permite sa facem risipa cu banii Sanatatii. De aceea, spitalele vor intra intr-o perioada de restructurare si reorganizare”, a explicat Eugen Nicolaescu scopul acestor schimbari. Dintre toate judetele din Moldova, Iasul a acaparat cea mai parte a discutiilor in urma carora s-au conturat primele schimbari: Maternitatea „Elena Doamna” nu va mai fi spital, unele sectii din Spitalele Hirlau si Tg. Frumos vor fi transformate, o sectie intreaga de la Spitalul de Neurochirurgie va fi mutata in viitorul Spital Regional de Urgente, Centrul de Oncologie va functiona in cladirea ridicata in curtea Spitalului de Urgente din Copou, iar sectiile si clinicile de medicina interna din toate spitalele vor fi reorganizate. „Iasul nu va pierde, ci va avea de cistigat”, a dat asigurari Iulian Serban, directorul general al CJAS Iasi.
Doua variante pentru Maternitatea „Elena Doamna”
Cea mai mare schimbare pusa in discutie a fost transformarea Maternitatii „Elena Doamna” din spital in sectie: fie in cadrul Maternitatii „Cuza Voda”, fie in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”. Prima varianta agreata este ca unitatea medicala sa devina sectie a Maternitatii „Cuza Voda”. Si aceasta deoarece viitorul cladirii in care functioneaza in prezent maternitatea este incert, aceasta fiind revendicata de fostii proprietari. „Practic, se va schimba doar titulatura, din spital in sectie. Vor functiona in continuare in cladirea in care sint pina la clarificarea revendicarii, si cu acelasi personal. Partea administrativa insa ar putea trece la Maternitatea «Cuza Voda», desfiintindu-se astfel niste posturi de conducere”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul DSP Iasi, care a adaugat ca, la ora actuala, din bugetul unitatii, 99% sint cheltuieli de personal. A doua varianta, la fel de plauzibila, este ca maternitatea sa devina sectie a Spitalului „Sf. Spiridon” pentru ca acesta din urma sa poata indeplini criteriile de spital judetean de urgente. „La ora actuala, «Sf. Spiridon» nu are toate specialitatile necesare. Ele ar trebui completate ca sa intre in legalitate in regim de spital judetean de urgente”, sustine dr. Hurmuzache.
Mai multe paturi la Spitalul de Copii
Potrivit directorului general al CJAS Iasi, celelalte schimbari vor tine seama foarte strict de indicatorii unitatilor. In functie de acestia, unele sectii din spitale vor trebui sa-si reduca numarul de paturi, iar altele, cu adresabilitate mare, vor primi in plus. „Se va face de fapt o reasezare a numarului de paturi in functie de cit de bine au fost folosite ele intr-un an. Media optima de folosinta a unui pat este de 280-300 de zile intr-un an. In unele sectii nu se indeplineste acest indicator si se vor reduce paturile, iar altele, cum este de exemplu la Sectia de Pediatrie II de la Spitalul de Copii, unde un pat este folosit si 500 de zile pe an, vor primi in plus paturi”, a explicat Iulian Serban. De aceiasi indicatori se va tine seama si la spitalele din Hirlau, Tg. Frumos si Pascani. Aici functioneaza sectii de chirurgie sau de pediatrie care nu-si justifica activitatea. „La Hirlau si Tg. Frumos nu au sectii de Anestezie si Terapie Intensiva si nici medici anestezisti. Aceste sectii se vor transforma in ambulatorii. La fel si la Spitalul Pascani, care va pierde paturile din sectia Medicina interna pediatrica, dar va cistiga 50 de paturi pentru servicii medicale paliative”, a anuntat dr. Hurmuzache, care are la dispozitie o saptamina sa puna la punct reorganizarea numarului de paturi in spitalele din Iasi. Intre acestea intra si Spitalul de Neurochirurgie, unde este vizata in primul rind Clinica de Oftalmologie, care ar putea sa-si reduca numarul de paturi. „Se vor face schimbari pe care le vom discuta in urmatoarele zile”, s-a rezumat sa spuna seful DSP, anuntind doar ca o sectie de neurochirurgie va fi mutata in intregime in viitorul Spital Regional de Urgente.
Sectiile de Medicina interna vor fi restructurate
Un val masiv de schimbari vizeaza si sectiile de Medicina interna din toate spitalele. „La ora actuala, aceste sectii parca sint toate de cardiologie. Pacientii cu probleme de inima sint internati peste tot, in dezordine. Ii gasesti si in sectiile de nefrologie, si la diabet, si la ORL. Acest lucru trebuie stopat”, sustine dr. Hurmuzache. De aceeasi parere este si directorul CJAS, care adauga ca alte trei specialitati isi vor reduce numarul de paturi: Dermatologie, ORL si Diabet. „Aceste specialitati au structuri supradimensionate si pot sa rezolve cazurile in regim ambulator, internare de zi sau in alte sectii ale spitalelor. Nu se mai justifica a fi tinute ca sectii”, a precizat dr. Serban.

Comentarii