Incepind cu anul scolar 2004-2005, Profesorii vor primi salarii mai mari

joi, 01 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 Incepind cu anul scolar 2004-2005, Profesorii vor primi salarii mai mari

Incepind din luna septembrie, salariile cadrelor didactice din invatamintul romanesc se vor modifica in
sens crescator. Aceasta ar putea fi ecoul manifestarilor de protest organizate de catre sindicalistii din
invatamint. Inginer Gabriel Plosca, liderul sindical pe zona Roman a Federatiei Sindicatelor Libere din
Invatamint, ne-a declarat ca, fara sa avanseze procente, este cert ca lefurile celor de la catedra vor fi
majorate. Cererea sindicalistilor este clara: pina in 2007, sa se dubleze salariile cadrelor didactice.
In cadrul manifestarilor organizate de sindicalisti, acestia solicitau guvernantilor o lege speciala pentru cei care lucreaza in invatamint. „Dupa mai multe runde de negocieri, astazi, acesta lege ar trebui sa fie
finalizata. Dar, asa cum este «bunul» obicei romaneasc, se mai intirzie. Noi speram ca noul an scolar
2004-2005 ne va prinde cu o lege noua a invatamintului, care sa prevada o noua grila de salarizare.
Sintem constienti ca majorarile pe care noi le cerem nu se pot aplica imediat, in conditiile economice ale Romaniei de astazi, dar, treptat, trebuie sa ajungem la un nivel de salarizare apropiat de cel din tarile Uniunii Europene. Nu putem sa intram in Uniunea Europeana cu invatamintul in genunchi, cu dascali platiti cu salarii de mizerie, cu conditii de invatatura pentru copii – si de munca pentru colegii nostri – destul de precare. Avem o profesiune pe care o iubim, dar prin acesta profesiune trebuie sa ne asiguram existenta”, a declarat Gabriel Plosca.
La ultima greva organizata la Bucuresti, la care au participat si profesorii romascani, principala revendicare formulata de acestia s-a referit la acordarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut pentru Invatamint, care ar rezolva in cea mai mare masura problema bazei materiale din Invatamint. „Bugetele comunitatilor locale sint prea mici pentru a sustine aceste cheltuieli. Este inadmisibil sa asiguri infrastructura sistemului de invatamint pe cheltuiala parintilor. Procentul de 6% din PIB ar putea asigura si o salarizare decenta, mai aproape de importanta muncii pe care o desfasuram”, a spus Gabriel Plosca. (Lucia CRAINICU)

Comentarii