Locatarii blocului cu bulina nu au incredere in autoritati

joi, 20 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 Locatarii blocului cu bulina nu au incredere in autoritati

Ieri, locatarii din blocul 3 de pe strada Nicolae Titulescu au fost convocati la Primaria Roman pentru incheierea contractelor pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor de consolidare a imobilului. Blocul este incadrat in clasa I de risc seismic, iar pentru punerea in siguranta a imobilului s-a aprobat transferarea unor fonduri de la bugetul de stat prin HG 791/2001. Costul total al lucrarilor a fost estimat la suma de 13,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna pentru fiecare apartament alocarea unei sume de aproximativ 300 de milioane de lei. Principalele aspecte care au iscat discutii s-au referit la ipotecarea apartamentelor pe o perioada de 25 de ani, la locuintele provizorii care vor fi oferite locatarilor pe perioada executarii lucrarilor, precum si la garantia lucrarilor care se vor face.
"Pe noi ne intereseaza cit vor dura lucrarile! Chiar daca s-a spus ca este vorba de maximum doua luni, din graficul de executie reiese ca lucrarile vor dura in jur de doi ani. Nu putem sa acceptam solutia Primariei, de a ne muta intr-o camera la internatul Liceului 1, pentru ca avem copii la scoala si, in plus, cum sa incapa lucrurile dintr-un apartament cu trei camere in acel spatiu? Daca peste un numar de ani structura blocului va crea din nou probleme, noi ce facem? Primim despagubiri?", a intrebat unul dintre locatari.
Lucrarile la acest bloc au inceput inca de anul trecut, fiind suspendate in aceasta perioada din cauza vremii. Daca, pina acum, lucrarile care s-au facut nu au impus patrunderea in interiorul apartamentului, din primavara va incepe aceasta etapa.
Viorica Gindulescu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii Neamt, a explicat locatarilor care sint etapele executarii acestor lucrari: "Lucrarile presupun consolidarea terenului de fundare, consolidarea structurii imobilului si refacerea partilor de cladire afectate, respectiv instalatii si finisaje". Precizam ca, in cazul in care locatarii accepta conditiile impuse, ei nu trebuie sa scoata nici un ban din buzunar pentru consolidarea blocului. Asta pentru ca banii provin de la Guvern, in baza unui program de reducere a riscului seismic si sint adresati familiilor al caror venit este mai mic decit venitul minim de economie.
Pina la urma, o parte dintre locatari au semnat actele prin care isi exprimau acordul de incheiere a contractelor pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor de consolidare a imobilului, pentru ca lucrarile de consolidare a blocului sa poata continua. (Lucia CRAINICU)

Comentarii