Mai tari ca politistii si procurorii administratorii ne intra in case cind vor

joi, 15 mai 2003, 23:00
2 MIN
 Mai tari ca politistii si procurorii administratorii ne intra in case cind vor

Printr-un nou act normativ, Executivul da puteri discretionare „mini-Parlamentului” din blocuri. Astfel, ce nu reuseste nici Politia si nici Parchetul fara mandat, reusesc „bosii” blocurilor. Fiecare proprietar va fi obligat sa accepte in apartamentul sau, imediat sau cu un preaviz de 15 zile, un reprezentant al asociatiei, insotit de un martor, care sa constate existenta unei eventuale defectiuni. Asta ca si cum acesti administratori ar avea cunostinte in toate domeniile. Chiar daca majoritatea dintre acestia nu au decit studii liceale, se considera ca ei se pricep sa tina evidente contabile si, in acelasi timp, sint instalatori, electricieni si au capacitatea sa verifice instalatiile din casele locatarilor.
Tot dupa noul act normativ, proprietarii de apartamente vor fi obligati sa lase usa larg deschisa si pentru a li se numara elementii de la calorifere. Cei care vor face aceasta „operatiune” sint tot administratorii. Pina la 1 septembrie, pe baza numaratorii elementilor, administratorii vor trebui sa stabileasca „suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de incalzire apartinind fiecarui apartament”, pentru a putea calcula la iarna intretinerea. Asociatia de proprietari va putea stabili, in mod aleatoriu, contributia fiecarui proprietar la fondul de rulment sau la cel de reparatii. In acelasi timp, asociatia va putea sa stabileasca penalizari pentru cei care achita cotele de intretinere dupa 30 de zile de la data scadenta si sa-i actioneze in instanta pe proprietarii care n-au platit intretinerea timp de trei luni.
La Roman, din pacate, in astfel de situatii, administratorii nu se implica. Chiar daca sint familii care datoreaza zeci de milioane la intretinere, asociatia, care are contract cu proprietarii, nu-i da in judecata pentru recuperarea restantei. Administratorii nu vor sa se puna rau cu locatarii pentru ca din banii lor isi primesc salariile care, in majoritatea cazurilor, sint destul de frumusele. Acestia merg pe ideea ca, oricum, daca furnizorul de servicii ii lasa pe locatari fara apa sau fara gaz metan, lumea nu va veni la ei sa le ceara socoteala, ci va injura tot Goscom sau Distrigaz. Tot la cheremul asociatiilor sint lasati si proprietarii care, pe cheltuiala proprie, si-au montat contoare pentru apa si caldura. Alesii blocurilor stabilesc modul de citire, repartizare sau defalcare a consumurilor respective, precum si modul de incasare si efectuare a platilor. (Lucia CRAINICU)

Comentarii