Romascanii vor ingheta in apartamente

vineri, 14 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 Romascanii vor ingheta in apartamente

Din cauza scaderii presiunii gazului metan, timp de citeva zile, romascanii care au ramas bransati la centralele termice ale societatii Goscom ar putea ramine fara caldura in case. In aceeasi situatie s-ar putea afla si cei care si-au montat centrale termice de apartament. In plus, incepind de ieri, s-a intrerupt furnizarea apei calde la toate centralele de cvartal din oras. Ieri dimineata, noua centrale termice ale Goscom functionau sub paramentri. La ora 12.00, functionarea Centralei Termice numarul 15 a fost oprita pentru citeva ore, urmind ca, pe parcursul zilei, sa se incerce repornirea. Daca presiunea este insuficienta, centrala va ramine inchisa. "Am fost avertizati de miercuri de cei de la Distrigaz despre faptul ca va scadea presiunea in sistem. Joi, la ora 9.00, mai multe centrale tremice functionau sub 40 de grade Celsius. Astfel, la CT 1 erau 37 de grade, CT 2 – 38; CT 3 – 38, CT 4 – 43; CT 8 – 35; CT 9 – 34; CT 11 – 37; CT 13 – 35 si CT 15 – 35. Precizez ca pentru a asigura 18 grade Celsius intr-o locuinta, apa trebuie sa se plece din centrala cu 55 grade Celsius. Daca temperatura apei scade la plecare din centrala sub 35 de grade Celsius, opresc furnizarea caldurii si procedez la recirculare, astfel incit sa nu inghete apa in calorifere. In conditiile in care se pleaca din cetrala cu 35 de grade Celsius, asta nici nu mai inseamna ca furnizez caldura", a declarat inginer Gheorghe Ursachel, seful Sectiei Centrale Termice din cadrul Goscom.
Din cauza temperaturilor extrem de scazute, incepind de miercuri, presiunea gazului metan la Statia de predare a scazut de la 1,1 la 0,9 atmosfere. Acest lucru afecteaza alimentarea cu gaz metan a tuturor romascanilor. "Situatia aceasta cred ca va dura trei zile, perioada in care specialistii de la meteo avertizeaza ca vor fi temperaturi foarte scazute. Am primit reclamatii de la Goscom. In timpul dupa-amiezii, cind creste consumul, cred ca vor fi probleme si la centrale termice de apartament si la aragaze. Nu putem creste presiunea la anumite centrale termice de cvartal pentru ca in felul acesta putem deregla tot sistemul si pot ramine blocuri fara gaz metan", a declarat Dumitru Blesneag, inginerul coordonator al Distrigaz Roman.
Scaderea presiunii gazului metan nu a afectat activitatea societatilor romascane Danubiana si Romanceram. Asta pentru ca zona industriala este alimentata printr-o conducta de presiune medie, alta decit cea care alimenteaza orasul. "Daca Danubiana functiona la capacitate, eram obligati sa limitam consumul la aceste doua firme", a spus Dumitru Blesneag. (Lucia CRAINICU)

Comentarii