Saptamina patimilor

joi, 02 mai 2002, 23:00
2 MIN
 Saptamina patimilor

Ziua de 1 Mai a dat startul primaverii si sarbatorii. La primele ore ale diminetii de miercuri, strazile erau aproape golite. Acelasi lucru se intimpla si in spital. Daca in alte zile holurile spitalului erau pline de vizitatori care asteptau sa treaca vizita medicului, in ultimele doua zile holurile erau aproape goale.
Joi, 2 mai, capela din spital era plina de bolnavi si cadre medicale, iar peste tot domnea miros de tamiie. Obisnuitele cozi cu care pacientii isi incepeau dimineata la Policlinica au disparut. Se poate spune ca joi, in Policlinica "batea vintul", majoritatea cabinetelor fiind inchise.
Acelasi lucru se petrecea in farmacii. Cu toate ca inceputul lunii aducea in farmacii sute de persoane pentru retete compensate si gratuite, diminetile de miercuri si joi au fost calme pentru farmacisti.
Daca miercuri dimineata era foarte putina lume pe strazi, spre seara situatia s-a schimbat. Sute de studenti din toate colturile tarii au invadat orasul, preferind sa-si petreaca sarbatorile in familie. In piete, nu aveai loc nici sa arunci un ac.
Zile extenuante pentru ATI
In timp ce multi au preferat sa se odihneasca sau sa faca curatenie de Paste, personalul medical de la sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) nu a avut odihna. Dupa ce, la inceputul saptaminii, directorul spitalului, medicul Dan Arvatescu, atragea atentia asupra inmultirii cazurilor de hemoragii digestive, numarul pacientilor cu acest diagnostic a fost in continua crestere. Aproape toate paturile sectiei ATI au fost ocupate de acesti pacienti. Cauzele sint aceleasi pe care doctorul Dan Arvatescu le remarca la inceputul saptaminii: primavara, care activeaza ulcerul, consumul exagerat de alcool si postul.
Medicii de garda de la sectia Chirurgie si ATI au avut un ritm infernal pe 1 si 2 Mai. De Ziua Internationala a Muncii, medicul Dan Arvatescu a fost de garda, dupa ce, cu o noapte inainte, si-a petrecut toata noaptea in spital. Joi dimineata, in jurul orei 9, acesta iesise din sala de operatii, dupa o interventie chirurgicala intr-un caz de ulcer. Putini l-ar fi recunoscut: neras, cu parul in dezordine si ochii incercanati.
Un cal a rupt rinichii unui copil
Miercuri, medicii chirurgi s-au confruntat cu un caz deosebit de grav. In dupa-amiaza acelei zile, la spital a fost adus un baiat de 13 ani, al carui diagnostic era parca desprins din filme: ruptura rinichi drept, hematom retroperitoneal gigant si contuzie forte bloc duodeno-pancreatic. Pe 1 mai, Gheorghe Nica, din Pincesti, a iesit cu calul la pascut. Baiatul avea mina infasurata in haturi, pentru a nu scapa calul. La un moment dat, calul s-a speriat, l-a lovit cu copita si a luat-o la fuga, tirindu-l pe Gheorghe citeva sute de metri. El a fost gasit de niste sateni si transportat la spital, unde medicii i-au scos rinichiul drept. Starea lui este acum stabila. (E.V.P.)

Comentarii