Conflict de munca spontan la INTEGRATA

joi, 04 martie 1999, 00:00
3 MIN
 Conflict de munca spontan la INTEGRATA

Ieri, salariatii societatii INTEGRATA DE LINA Suceava au declansat un conflict spontan de munca. Circa 50 de muncitori au pichetat biroul conducerii unitatii, cerind plata salariilor restante si conditii de munca mai bune. Oamenii au primit, in urma cu o luna, abia salariile aferente lunii octombrie 1998, ei solicitind acum plata lunilor noiembrie si decembrie a anului trecut.
"Noi am discutat cu doamna Murarescu, acum o saptamina, care ne-a promis ca, cel tirziu miercuri (n.r. – ieri, 3 martie), ne da toate restantele. In prealabil, insa, in luna ianuarie a promis ca intre 1-15 ale fiecarei luni se vor achita salariile oamenilor, inaintea platii celorlalte datorii. Bani ar fi, pentru ca se incaseaza chiriile pe spatii, dar ar trebui incasati la timp. Am auzit ca chinezii nu au platit chiria de 2-3 luni de zile", ne-a declarat un salariat, care nu a dorit sa-si dezvaluiasca identitatea. Nemultumiri mai rezida si din faptul ca, datorita lipsei lichiditatilor, unitatea lucreaza cu intermitenta, functie de cum este achizitionata materia prima. Protestatarii ne-au declarat ca acest lucru nu le convine, subliniind ca cel mai bine ar fi sa-i disponibilizeze conform Ordonantei 9, privind platile compensatorii. "Sa plecam acasa cu ordonanta si somaj, asa cum se pleaca in toata tara. Nu ne convine sa lucram in regim de <restringere> a activitatii. Cine vrea insa, poate sa ramina", ne-a declarat una dintre muncitoare.
Atit conducerea sindicatului, cit si cea a societatii, s-au aratat surprinse de actiunea salariatilor, precizind ca cei ce au declansat-o doresc inchiderea fabricii si obtinerea platilor compensatorii. "Nemultumirile oamenilor sint indreptatite, dar inca de anul trecut noi am facut un acord cu conducerea. Atunci am hotarit ca acei ce vor sa plece in somaj s-o faca, si unii au facut-o, iar cei ce vor ramine vor lucra, asa cum se poate, in speranta ca fabrica se va privatiza", a afirmat Gheorghe Peptanaru, liderul de sindicat.
Directorul general al unitatii, Rodica Murarescu, considera ca protestul salariatilor este "partial normal", mentionind ca, la mijloc, este vorba de o manipulare. Rodica Murarescu crede ca oamenilor li s-a inoculat ideea ca fabrica va fi vinduta si astfel nu vor mai putea beneficia de prevederile Ordonantei 9, lucru pe care l-a negat cu vehementa. Directoarea a precizat ca acei ce au dorit au primit salariile in natura, adica stofe, pe care le-au vindut ulterior. "Asa am facut si noi, conducerea, dar trebuie sa vrei sa faci treaba asta", a spus Murarescu.
INTEGRATA se afla intr-o situatie grava, datoriile atingind cifra de 12 miliarde de lei, cifra aproximativ egala cu valoarea capitalului social. Din lipsa lichiditatilor, intreprinderea de tesaturi tip lina produce la 3% din capacitate, cei 114 de angajati lucrind, in medie, 6 ore pe zi. Conducerea societatii nu doreste inchiderea fabricii, in speranta ca va veni un investitor care o va pune pe picioare. INTEGRATA a fost scoasa la privatizare in cursul anului trecut, insa fara succes. Rodica Murarescu spune ca societatea este rentabila, precizind ca anul trecut a realizat un profit de 650 milioane de lei. Ea a adaugat ca pierderile sint exclusiv de natura financiara si sint datorate dobinzilor exagerate la creditele contactate in anul 1994. Majoritatea veniturilor unitatii sint obtinute, in prezent, din inchirierea a circa 6.200 mp de spatii, unui numar de 60 de firme. Managerii societatii au intocmit un program de restructurare, program care va fi discutat astazi, in Adunarea Generala a Actionarilor. Trebuie spus ca actionarul majoritar al societatii este FPS care detine 97,3% din capitalul social.
Protestatarii sint hotariti sa picheteze birourile conducerii, pina cind li se vor plati salariile. (Tudor IONESCU)

Comentarii