Un tanar arhitect iesean expune la prestigiosul Festival de Arhitectura de la Londra

joi, 21 iunie 2012, 19:46
2 MIN
 Un tanar arhitect iesean expune la prestigiosul Festival de Arhitectura de la Londra

Un tanar arhitect iesean va expune o sculptura-instalatie la Festivalul de Arhitectura de la Londra, cea mai importanta manifestare dedicata arhitecturii si design-ului din Marea Britanie. Mai mult, evenimentul este parte a unui important festival cultural londonez, desfasurat in paralel cu Jocurile Olimpice. Creatorul proiectului este Vlad Tenu, care, la 30 de ani, a devenit deja unul dintre cei mai apreciati si premiati arhitecti romani. Tanarul, nascut la Iasi, a absolvit in 2006 Facultatea de Arhitectura din Iasi si este membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Iasi. Si-a continuat studiile la Lisabona si Bartlett, iar acum lucreaza la Biroul de arhitectura Surface Architects din Londra.

Interactioneaza si cu studentii de la Bartlett, unde preda cursuri de programare morfogenetica si arhitectura computationala. Proiectul sau este prezentat de Institutul Cultural Roman din Londra la sectiunea „International Architecture and Design Showcase", organizata de British Council. Aici se va intrece cu lucrari ale arhitectilor din peste 30 de tari.

Lucrarea lui Tenu se numeste „Complexitate minimala" si este creata din 2.368 de bucati de aluminiu taiate cu laserul. Are o inaltime de patru metri si un diametru de trei metri jumatate. Arhitectul propune o metoda alternativa de fabricare si utilizare a suprafetelor minimale, care deriva din tehnologia de modelare digitala in 3D. Proiectul a atras atentia unui juriu in Houston, Texas, in anul 2010. Atunci a castigat concursul de design si fabricatie digitala REPEAT, invingand alte 95 de lucrari propuse. Vlad Tenu a impresionat prin vigoarea structurala a sculpturii, eficienta materiala, logica de asamblare, frumusetea estetica, superioritatea tehnica si eleganta detaliilor. Structura propusa de el se obtine prin repetarea a 16 componente diferite. Arhitectul se bazeaza pe simetrie, reusind sa creeze un tipar celular la scara macro, care ar putea sa continue la infinit. Asociatia Internationala de Arhitectura din Houston i-a acordat un premiu si anul acesta – „Divine Detail".

De data aceasta, la Londra, lucrarea „Complexitate minimala" va fi amplasata in noul sediu al Universitatii de Arta Central Saint Martins. Cladirea universitatii a fost recent inaugurata in cartierul londonez Kings Cross. Lucrarea va fi expusa incepand de luni, 25 iunie, iar doritorii o pot admira pana pe 3 august.

Olimpiada Culturala de la Londra, desfasurata in perioada 21 iunie – 9 septembrie, va gazdui 17 evenimente romanesti, sub genericul „Rolympics", cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Londra, unul dintre cele mai active institute culturale straine.

Comentarii