Universitati private iesene amenintate cu inchiderea

Subtitlu

luni, 21 februarie 2011, 10:41
6 MIN
 Universitati private iesene amenintate cu inchiderea

Doar jumatate din universitatile particulare din Iasi sint acreditate de Ministerul Educatiei, restul sint autorizate sa functioneze provizoriu. Cu exceptia Universitatii "Petre Andrei", majoritatea institutiilor de invatamint superior privat din Iasi au doar o specializare acreditata, unele functionind doar cu o singura facultate. La Universitatea "Gh. Zane", multe dintre specializari se afla "in curs de acreditare" deja de 14 ani. Situatia cea mai dramatica este la Universitatea "Mihail Kogalniceanu", unde incepind de anul viitor doua specializari ar putea intra in lichidare deoarece nu indeplinesc conditiile de acreditare. Presedinte ARACIS a declarat ca cel mai probabil in acest an multe dintre universitatile private care functioneaza cu autorizatie provizorie si care nu indeplinesc normele de acreditare ar putea fi desfiintate. "Ziarul de IasI" va prezinta o radiografie a sistemului de invatamint privat din Iasi.

Universitatea "Mihail Kogalniceanu" risca sa ramina doar cu o specializare

Incepind de anul viitor la Universitatea "Mihail Kogalniceanu" doua specializari sint pe picior de lichidare. Astfel, prima universitate particulara din Moldova risca sa ramina cu o singura specializare.

UMK a fost acreditata in 2005 cu Specializarea Drept. Cele mai vechi specializari din cadrul institutiei sint cea de Geografie si cea de Relatii Internationale si Studii Europene, care au primit autorizatie provizorie inca din 1999 si care nici pina in 2011 nu au fost acreditate. Genoveva Vrabie, rectorul UMK, a declarat ca incepind de anul viitor specializarea de Geografie intra in lichidare deoarece nu mai are studenti. "Putini tineri mai aleg sa faca geografia ca sa plece invatatori la tara, muritori de foame", a declarat Genoveva Vrabie, rector UMK. Pe linga aceasta, conducerea universitatii analizeaza posibilitatea intrarii in lichidare a specializarii Relatii Internationale si Studii Europene. "La momentul in care ne-a expirat termenul de autorizatie provizorie, aveam putini studenti la aceasta specializare si nu stiam daca sa continuam activitatea. Si am cerut o aminare a procesului de acreditare. Vom vedea la anul ce facem cu aceasta specializare, depunem dosarul de acreditare sau intram in lichidare", a declarat Genoveva Vrabie.

Pe linga pierderea acestor specialitati UMK risca sa ramina si fara rector, Genoveva Vrabie avind 73 de ani. Potrivit noii Legi a Educatiei, virsta de pensionare este de 63 de ani. Nimeni nu stie insa ce se va intimpla dupa aplicarea legii cu rectorul care se afla la conducerea UMK inca din 1997.                                                                                                                                                                               

Universitatea "Gheorghe Zane" este "in proces de acreditare"

Si Universitatea "Gheorghe Zane" este o institutie care are o singura specializare acreditata, cea de Marketing. Mai mult, pina la ora actuala universitatea in ansamblul ei functioneaza cu autorizatie provizorie inca din 1996. Specializarea de Management a fost autorizata un an mai tirziu. Astfel, de 14 ani aceasta se afla "in proces de acreditare" dupa cum a declarat rectorul Petru Radu. Si specialitatea Administratie Publica din cadrul institutiei se afla in aceeasi situatie de mai bine de 10 de ani. Rectorul Petru Radu declara ca institutia se afla in regula cu toate specializarile, care sint "pe picior de acreditare". Cu toate acestea, rectorul recunoaste ca inca nu intentioneaza sa cheme ARACIS-ul pentru o evaluare institutionala. "Universitatea noastra inca nu a fost acreditata de ARACIS, de fapt ca si majoritatea universitatilor private. In 2009 am acreditat Facultatea de Marketing. Vom chema ARACIS-ul in momentul in care vom indeplini toate conditiile", a declarat Petru Radu.

"Nu avem nici un motiv sa fim pesimisti"

Situatie similara si la Universitatea "Stefan Lupascu", o institutie care functioneaza cu autorizatie provizorie. Timp de 10 ani in acest regim au lucrat si cele trei specializari din cadrul universitatii. Desi rectorul Elena Stirbu a dat asigurari ca specializarea Administratie Publica si specializarea Management au fost acreditate, in ultimii doi ani, in Hotaririle de Guvern 749/2009, HG 943/2009, HG 1093/2009, HG 631/2010 aceste specializari figureaza ca fiind autorizate provizoriu. Doar in HG 1093/ 2009, specializarea Administratie Publica este trecuta cu propunere de acreditare din partea ARACIS. "Ca sa acreditam toata universitatea, trebuie sa avem toate specializarile acreditate. Noi mai avem o specialitate de acreditat, cea de Contabilitate si Informatica de Gestiune. Anul trecut am incercat acest lucru, am avut o comisie de evaluare, insa nu am primit acreditarea", a declarat rectorul Elena Stirbu. In ciuda acestui fapt, rectorul a declarat ca programele universitatii se deruleaza la cote normale si dupa toate standardele. "Noi avem un numar mare de studenti. Potrivit cifrelor aprobate de Minister noi stam bine. Nu cred ca exista vreo posibilitate pentru desfiintare, nu avem nici un motiv sa fim pesimisti", explica Stirbu, care a precizat ca in cadrul institutiei sint in studiu posibilitatile fuziunii sau consortiului cu alte universitati.

Piata isi va spune cuvintul

In comparatie cu institutiile de invatamint superior privat  din Iasi, Universitatea "Apollonia" are cele mai putine specializari. Aceasta a obtinut acreditarea in 2002 cu specializarea de Medicina Dentara. Pe linga aceasta, institutia deruleaza un program de licenta pe Stiintele Comunicarii pentru care a primit un certificat de autorizatie provizorie. Cu toate acestea, rectorul Vasile Burlui se declara multumit. "Sintem permanent in contact cu ARACIS pentru ca sa indeplinim toate conditiile. Noi ne inscriem in toate normele de functionare si nu cred ca exista posibilitatea intrarii in lichidare. Noi nu avem spaime din acest punct de vedere", a declarat rectorul Burlui.

Universitatea "Petre Andrei" din Iasi este singura universitate privata care numara mai mult de o specializare acreditata si cele mai multe specializari autorizate. Astfel, specializarea Drept, cea de Psihologie si cea de Finante sint acreditate de Minsterul Educatiei, celelalte, aflindu-se in curs de acreditare. Rectorul Doru Tompea a precizat ca in vara acestui an institutia va fi supusa unei evaluari externe de catre ARACIS. "In 2007 trebuia sa avem o evaluare a comisiei ARACIS, insa fostul rector a sfidat Ministerul fugarind aceasta comisie. Astfel, prin iulie vom avea o evaluare ARACIS, incit sa primim un calificativ", a declarat Doru Tompea, care precizat ca dupa ce a iesit din conflictul care a durat mai multi ani, institutia functioneaza dupa toate normele legale si standardele europene. "Cred ca dupa evaluarea externa pe care o va face ARACIS-ul in acest an vom ramine singura universitate privata din Iasi. Vor disparea universitatile care gifiie in sistemul de invatamint privat. Piata si standardele le va rejecta", a declarat Doru Tompea.

Perioada de gratie de pina la un an

Potrivit lui Ioan Curtu, presedinte ARACIS, in cursul acestui an multe din universitatile private care functioneaza cu autorizatie provizorie si care nu indeplinesc conditiile de acreditare ar putea fi desfiintate. "Se va face o situatie la nivelul Ministerului si cred ca se va lua o masura de desfiintare a acestor universitati private. Ele vor primi o perioada de gratie intre 6 luni si un an", a declarat Ioan Curtu. Acesta a precizat ca, incepind cu 3 martie, ARACIS va depune la Minister o noua metodologie de evaluare a calitatii invatamintului universitar, care a schimbat normele si a ridicat standardele de acreditare. Daca pina acum pentru a lua fiinta o universitate trebuia sa aiba cel putin o specializare, potrivit noului regulament, pentru a deveni o institutie de invatamint superior este nevoie de cel putin trei specializari autorizate sau acreditate. Astfel, pina la finele anului universitatile private cu autorizatie provizorie trebuie sa gaseasca o solutie, fie accepta comasarea si fuziunea cu o universitate mai mare, fie risca sa fie desfiintate.

Comentarii