Locatarii au gaurit un bloc din Husi din etaj in etaj

miercuri, 25 martie 1998, 00:00
3 MIN
 Locatarii au gaurit un bloc din Husi din etaj in etaj

Inca din toamna anului trecut, apa care se aduna pe acoperisul blocului 14, de pe strada Crizantemelor, din Husi, se scurge, din etaj in etaj, intr-un apartament aflat la etajul I, al carui proprietar este Constantin Donose. Totul se intimpla in timpul ploilor si a topirii zapezilor. Si aceasta, in pofida faptului ca blocul are patru etaje.
Pare un fapt incredibil, dar este adevarat. Constantin Donose poate fi vazut si astazi cu recipientele pline cu apa, asezate in holul apartamentului.
Cum s-a ajuns pina aici
De doi ani, Petru Antohi, proprietarul apartamentului de la etajul patru, se confrunta cu numeroase greutati in timpul ploilor, concretizate prin umezirea peretilor, scurt-circuitarea instalatiei electrice si, in ultima vreme, inundarea apartamentului.
Negasind pe cineva care sa repare acoperisul blocului la un pret mai ieftin (situatia sa materiala fiind destul de grea, el si cu sotia sint someri, cu patru copii de crescut), a pus in practica o idee mai veche. A "plasat" o gaura in acoperisul blocului, linga "pluviala" (teava care asigura scurgerea apei de pe bloc), exact intre colturile celor patru plansee prefabricate, care compun acoperisul. Apa de pe acoperis are cadere in gaura respectiva, fiind facuta deasupra holului din apartamentul sau.
Pentru a scapa de strins tot timpul apa, Antohi a gaurit si podeaua apartamentului, in directia gaurii de la acoperis, asa ca apa se scurge in holul vecinului de la etajul trei, Andrei Condurache. Nici acesta nu s-a lasat mai prejos. A facut, la rindul sau, o gaura in planseul de la nivelul inferior, deasupra holului din apartamentul de la etajul doi, al carui proprietar este Eugen Harnagea. Si cel de la etajul doi a raspuns la provocare, astfel ca, in prezent, apa ajunge direct la etajul 1.
Pina la vara, Constantin Donose mai are de strins sute de butoaie cu apa de ploaie
Proprietarul apartamentului de la etajul I, bibliotecarul Constantin Donose, este nevoit ca in timpul ploilor sa stea acasa si sa adune apa care se scurge de pe acoperisul blocului. El este inarmat cu butoaie si galeti, care nu lasa ca apa sa ajunga si la parter. De fapt, Constantin Donose nu vrea sa faca si el gaura in planseul vecinului de la parter, o femeie vaduva.
"Cred ca nici in filme nu s-a vazut asa ceva. Ideea celui de la etajul patru si a celorlalti, de la etajele de deasupra mea, pare interesanta, dar mai trebuiau amenajate si burlane. Ce este mai grav, dupa cum spun si specialistii in domeniu, se distruge structura de rezistenta a blocului. Apa provoaca ruginirea fierului beton inclus in prefabricate. Am facut apeluri la vecinii de deasupra, de a stringe bani pentru repararea acoperisului. Pina acum, am primit doar promisiuni. Si repararea acoperisului se poate face numai vara, cind e cald. Pina atunci, in timpul ploilor, stau linga butoaie", ne-a spus Constantin Donose.
Singura societate din oras care se ocupa cu acest gen de reparatii este SC Prodivex SA. Dupa parerea specialistilor de aici, cea mai buna solutie ar fi montarea unei sarpante. Insa, costul total al lucrarilor depaseste citeva zeci de milioane de lei. Bani pe care locatarii nu-i au. Mai ramine solutia acoperirii cu carton si bitum, insa aceasta se poate face numai in iulie sau august. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii