Primarul spune raspicat: "Nu vom avea caldura la iarna"

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
5 MIN
 Primarul spune raspicat: "Nu vom avea caldura la iarna"

Nici nu s-a uscat tusul de pe buletinele de vot si alesii vasluienilor au si uitat de promisiunile facute in campania electorala. Daca in privinta apei calde ne-am obisnuit cu lipsa, acum apare perspectiva ingrijoratoare a caldurii pe timpul iernii. Mai mult ca sigur, vasluienii vor tremura serios din cauza frigului "asigurat" in conditii optime de furnizorul de energie termica.
Goscom are de recuperat de la populatie peste 24 de miliarde de lei, la care se mai adauga alte 10 miliarde de lei subventiile la caldura din iarna trecuta pe care trebuia sa le dea Primaria Vaslui. La rindul ei, fosta regie locala are de dat furnizorilor peste 40 de miliarde de lei: 31 la Uzina Termica Urbana (UTU) Vaslui, 6 – la Peco, peste 2 miliarde la Electrica si aproape un miliard la Distrigaz.
In aceste conditii, conducerea Termoelectrica, societatea careia ii este subordonata UTU, nici nu accepta discutiile, Peco Vaslui nu mai da nici un gram de combustibili fara plata in avans, Electrica sta cu mina pe heblu, iar Distrigaz asteapta macar o reesalonare a datoriilor.
"Situatia actuala ne obliga sa spunem ca nu vom avea caldura"
Ca si acum patru ani, primarul Victor Cristea nu s-a abtinut in campania electorala sa promita vasluienilor caldura in apartamente pe timpul iernii si apa calda la discretie. Acum, cind frigul a inceput sa ne dea tircoale, edilul Vasluiului ridica neputincios din umeri spunind cu parere de rau ca nu are ce face: "Este foarte greu de spus daca vom avea sau nu caldura in apartamente. Intii trebuie sa vedem situatia de fapt a lucrurilor. Toate incercarile care se fac la nivel de Goscom sint zadarnice. In aceste conditii, se pare ca situatie ne obliga sa spunem ca nu vom avea caldura. Ca om, ca cetatean, ca primar, ca ceea ce simt, inteleg situatia dezastruoasa intrucit oamenii nu au locuri de munca. Daca dintr-o populatie a judetului de 480.000, aproape 20.000 sint salariati, imaginati-va ca am raspuns care este starea de degradare la care a ajuns populatia. Atunci ce metoda sa aplicam pentru a colecta acesti bani? Singura metoda la aceasta data este de a lucra de la om la om, de a-l lamuri sa dea macar un minim de bani din ceea ce a consumat, din datoriile pe care le are. Ar mai fi si a doua varianta, care este mult mai viabila la aceasta data: statul sa intervina pentru a asigura fondurile necesare. Aceasta pentru ca municipalitatea nu poate asigura sumele care sa acopere cheltuielilie pentru energia termica. Celelalte incercari sint zadarnice pentru ca ne zbatem pe un loc gol."
"Situatia este neagra, trista"
In prezent, fosta regie locala se afla in plin proces de revizii si reparatii. "Acum, situatia care se pune este recuperarea banilor de la populatia. Situatia este neagra, trista. Nu avem nici o sansa de aprovizionare cu combustibili. Exista in depozite, dar nu avem bani sa ni-i procuram. La Peco nu am mai platit din iarna trecuta, la Romgaz la fel. Populatia are sa ne dea 18 miliarde de lei, fara penalizari. La Termoelectrica, nici nu vor sa stea la discutii cu noi. Riscam sa nu incheiem nici macar contract de furnizare pe acest an", ne-a precizat Vasile Paval, directorul societatii Goscom Vaslui.
Tot ceea ce face Goscom pentru recuperarea datoriilor este trimiterea de adrese catre asociatiile de locatari prin care le instiinteaza ca daca nu reduc din debite "incalzirea apartamentelor va fi serios pusa sub semnul intrebarii, iar Goscom Vaslui nu-si asuma responsabilitatea in acest caz".
La fel de ingrijorat pentru situatia actuala este si sindicatul Energoterm de la UTU Vaslui. Acesta transmite un apel catre primarie si Consiliul Local (CL) prin care cere sa se gaseasca de urgenta solutii pentru ca centrala sa porneasca la iarna. "Rugam Primaria Vaslui sa se implice si sa sprijine cu initiative concrete demersurile noastre cu privire la asigurarea incalzirii orasului in sezonul rece", se arata intr-un comunicat transmis ziarului nostru.
"Nu vom face nici un fel de concesie"
Peco Vaslui a inchis inca de la sfirsitul anului trecut robinetul pentru regiile locale din judet. Sucursala are de recuperat sume foarte mari de la toate cele trei unitati furnizoare de agent termic din judet inca din iarna lui 1998. De aceea, Catalin Buzincu, directorul Peco Vaslui a spus ca nu va mai face nici un fel de concesie in privinta aprovizionarii cu pacura si Combustibil Lichid Usor (CLU): "Unitatile, fie ele regii sau institutii de invatamint si sanitare, nu vor mai lua nici un gram de produs fara plata anticipata. Noi le-am tot dat, iar ei au cam uitat sa mai vina si la noi. Aceasta in conditiile in care, sincer vorbind, bani au mai primit. Nu vom mai face nici un fel de concesie."
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Vaslui considera ca Goscom si primaria nu fac mai nimic pentru a recupera din datorii. Institutia in cauza a propus chiar si la nivel national o solutie: primaria sa faca un inventar al celor cu datorii, luind in calcul in prima faza macar doua-trei asociatii de locatari din Vaslui. Se va face un tabel cu trei rubrici unde sa fie trecut fiecare cetatean, in functie de posibilitatiel de plata. In prima rubrica sa fie trecuti cei fara nici o posibilitate de plata, in a doua cei care au posibilitati si nu vor sa achite, iar in a treia cei de conditie medie care pot fi reesalonati.
"De ani de zile tipa cei de la Goscom sa le dam banii care li se cuvin de la populatie si apoi ne dau caldura de nu putem sta in apartamente. Au avut si bani si tot nu a mers treba ca lumea. Ii intrebam noi in mod public: au facut ceva pentru a recupera datoriile? Ne-am obisnuit sa ne tinguim, dar ca sa ne indreptam, nu facem nimic. «Nu se poate, nu sint posibilitati» si gata. Cu asta inchidem gura oricui. Bine merci, salariile merg pe saturate, mai zimbim putin la camerele de luat vederi, mai dam interviuri si totul curge", ne-a pus foarte revoltat Ioan Tudorache, directorul OJPC Vaslui.
Totusi, solutii exista daca se vrea
In alte orase din Moldova s-a trecut in forta la recuperarea restantelor de la populatie. De exemplu, la Roman, Goscom a trecut la debransarea individuala de la alimentarea cu apa a rau-platnicilor. In acest sens, Primaria si Goscom din localitate au discutat cu conducerea Judecatoriei Roman in vederea gasirii unei solutii legale de debransare. Astfel, prin ordonanta presedentiala, emisa de presedintele judecatoriei, locatarii vor fi obligati sa permita accesul in locuinta, in vederea debransarii. In cazul in care datornicii nu permit accesul, incalca prevederile Codului Penal si risca sa faca inchisoare.
La Suceava, de la inceputul acestei luni, patru echipe mixte alcatuite din reprezentanti ai Primariei, Politiei Economice, Directiei Generale a Finantelor Publice si ai CET Suceva, au inceput controale "la singe" la toate asociatiile de locatari si proprietari, privind situatia incasarilor. Comisiile au fost infiintate printr-un ordin al prefectului de Suceva.
Deci, cu alte cuvinte, solutii de recuperare a datoriilor ar exista. (Theodor ISTRATE)

Comentarii