„Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” ruleaza la Cinema Victoria

vineri, 19 noiembrie 2010, 23:40
2 MIN
 „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” ruleaza la Cinema Victoria

Documentar multipremiat la festivalurile internationale si europene de gen care au avut loc in ultimele luni, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a ajuns ieri pe marele ecran si la Iasi.

Timp de trei ore, cinefilii au fost condusi de regizorul Andrei Ujica intr-o calatorie prin momentele-cheie ale vietii lui Nicolae Ceasescu in calitate de conducator al Republicii Socialiste Romania. Secventele care il surprind pe Nicolae Ceausescu vorbind raspicat despre ideologia comunista sau criticind inechitatea dintre tarile bogate si cele aflate in curs de dezvoltare alterneaza cu cele in care acesta se destinde, fie ca este vorba de 1 Mai Munictoresc sau de Ziua Recoltei. Totodata, cadrele animate de aplauze, urale, lozinci sau de cintece pentru "iubitul si stimatul nostru conducator" alterneaza cu cele mute.

La fel cum monotonia cadrelor alb-negru este sparta de cele color, in care Nicolae si Elena Ceausescu sint surprinsi la vinatoare, in drumetii sau la sarbatori populare. Pe linga prezenta obisnuita a cuplului prezidential la recolta de toamna, in fabrici, alimentare, piete sau pe santiere, spectatorii au putut vedea fastul cu care acesta a fost primit in China, Coreea de Nord, SUA si Marea Britanie. Daca in Coreea de Nord Nicolae Ceausescu este emotionat de o melodie cintata in romana de catre o tinara coreeanca, in Marea Britanie acesta este surprins de primirea pe care i-o face regina Elisabeta a II-a. Punctul culminat pare sa fie momentul in care Elisabeta a II-a il conduce la Casa Regala cu o caleasca eleganta.

Nu lipsesc din film nici imagini de la cutremurul din ‘77, de la inundatii, de la inceperea constructiei Casei Poporului sau de la inaugurarea metroului.

"Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" este povestea in alb-negru, dar si nuantata a vietii fostului dictator. Pentru a alege cele mai potrivite cadre ca sa spuna aceasta poveste in maniera proprie, Andrei Ujica a vizionat inregistrari din arhiva timp de o mie de ore.

Comentarii