Iasul, pentru prima data la Cupa Culinara Mondiala, de la Luxemburg

marți, 10 august 2010, 22:29
2 MIN
 Iasul, pentru prima data la Cupa Culinara Mondiala, de la Luxemburg

Irina Hriapca, bucatar-sef al Complexului Hotelier Ciric, reprezinta Romania la Salonul International de Gastronomie, care va avea loc in intervalul 19-25 noiembrie, la Luxemburg. In cadrul acestuia va avea loc si Cupa Culinara Mondiala, la care vor participa bucatari din 30 de tari de pe cinci continente.

Irina Hriapca este primul bucatar iesean care participa la aceasta competitie, o veritabila demonstratie in ceea ce priveste arta si talentul culinar.

Cupa Culinara se va desfasura pe cinci categorii, fiecare echipa avind sarcina sa pregateasca mai multe meniuri specifice artei culinare traditionale. Cea mai mai mare provocare la care bucatarii din competitie trebuie sa raspunda va fi o piesa decorativa, pe care o pot realiza din zahar, ciocolata, nougat, pastiaj si figurine din martipan. "Desertul" trebuie sa aiba maximum 1,5 metri inaltime si maximum 1 metru latime. Irina Hriapca va participa la Salonul de Gastronomie din Luxemburg impreuna cu alti patru bucatari din Bucuresti, Prahova si Brasov. Echipa s-a format din bucatari iscusiti, premiati la mai multe concursuri de profil.

Irina Hriapca, care si-a inceput cariera in 1989, a luat mai multe medalii la competitii nationale, dar s-a bucurat si de aprecierea unor jurii din strainatate. In februarie 2008, a obtinut doua medalii de bronz la concursul international mediteranean Culinary Challenge Gastronomia din Cipru, iar anul trecut a fost medaliata cu argint si cu bronz la concursul international de gastronomie din Turcia. Pina in noiembrie, Irina Hriapca va exersa cit mai multe din meniurile solicitate in bucataria Complexului Hotelier Ciric. Dincolo de efortul pe care il va face cu echipa pentru a fi la inaltime, participarea la acest campionat presupune si costuri. "Exista o taxa de 60 de euro pentru fiecare proba, trebuie sa mai dam 500 de euro pe zi pentru inchirierea bucatariei si alti 60 de euro pentru fiecare vas folosit la prezentare", a precizat Irina Hriapca.

Comentarii