Proiectul Teatrului de lemn, distins cu Premiul National pentru Arhitectura

Subtitlu

vineri, 24 octombrie 2008, 15:45
3 MIN
 Proiectul Teatrului de lemn, distins cu Premiul National pentru Arhitectura

Premiul este prima performanta palpabila care se leaga si de numele directorului institutiei, Cristian Hadji Culea, aflat la al treilea an de mandat. Insa cel premiat la Bienala a fost arhitectul Angelo Roventa, autorul proiectului Teatru cub.

In competitie cu vile

Bienala de Arhitectura a inceput la Bucuresti pe 15 octombrie. Pe linga expozitii, proiecte, evenimentul include si decernarea premiilor pentru arhitectura si design. Anul acesta, la Premiul National de Arhitectura pentru cladiri de sub 1.000 de metri patrati au fost nominalizate patru obiective, dintre care doua vile si o casa unifamiliala.

Juriul, format din arhitectii precum Manuel Bailo, din Spania, (presedinte al juriului), Hrvoje Njiric, din Croatia, Adrian Ionasiu, din Timisoara, Ildiko Mitru, din Baia Mare, Gabriel Rosca, din Sibiu, Zsolt Tovissi, din Miercurea Ciuc, a decernat premiul, in valoare de 2.000 de euro, Teatrului de lemn din Iasi, conceput de arhitectul Angelo Roventa, care traieste in Austria, dar este roman de origine, si de Tania Driscu.

Cubul din curtea Teatrului National a facut parte din proiectul de management cu care Cristian Hadji Culea a cistigat, acum trei ani, functia pe care o detine. Practic, actualul director a exprimat atunci intentia de a construi un teatru provizoriu, ca solutie alternativa de prezentare a spectacolelor cit timp cladirea Teatrului National se va afla in reparatii capitale. Dupa trei ani de activitate, Teatrul de lemn este, de altfel, prima bila alba din portofoliul lui Hadji Culea, desi lui ii apartine doar ideea.

"Sint bucuros ca o chestie in care Ministerul a investit  bani, iar noi multa munca si nopti nedormite, ne-a adus acest premiu", spune Hadji Culea.

La fel de bucuros de acest premiu este si Matei Bejenaru, fondatorul Asociatiei Vector si organizatorul Bienalei Internationale de Arta Contemporana, care s-a incheiat pe 18 octombrie. El este cel care, in urma cu citeva luni, a realizat citeva fotografii ale cladirii pe care le-a trimis revistei "Arhitectura". "Ma bucur ca au cistigat acest premiu. Eu intotdeauna am sustinut ca este un proiect destept", spune Matei Bejenaru.

Un proiect cu cintec

Povestea Cubului din curtea Teatrului National este pe cit de intortocheata, pe atit de lunga. Dupa ce isi facuse publica ideea, inca de la sfirsitul lui 2006, Cristian Hadji Culea a primit aviz pentru constructia acestei cladiri temporare in februarie 2007, termenul de finalizare fiind luna mai a aceluiasi an.

Proiectul a fost conceput gresit din start, conducerea teatrului neincluzind in proiectul de finantare inaintat Ministerului Culturii, care daduse deja 250.000 de euro, si pretul celorlalte produse necesare, precum gradene, instalatii de lumina si sonorizare, aparate de aer conditionat. Asa ca s-a vazut obligata sa mai ceara o suplimentare de buget, de 53.000 de euro. Insa acesti bani au fost pierduti, in decembrie 2007, pentru ca licitatia pentru respectivele instalatii a fost contestata de una dintre firmele participante. Asa s-a terminat si anul 2007.

In momentul de fata, dupa mai bine de un an de munca si 300.000 euro, sala are 200 de locuri, instalatie de lumini si sunet de calitate, gradene mobile, cabine, garderoba.

Teatrul Cub a fost deschis pe 3 octombrie, odata cu inceperea celei de-a VIII-a editii a Bienalei de Arta Contemporana Periferic. Insa, teatru s-a jucat aici abia luni, odata cu inceperea Festivalului de Teatru Evreiesc "Avram Goldfaden".

Comentarii