A demisionat Ristea Priboi

joi, 19 aprilie 2001, 23:00
12 MIN
 A demisionat Ristea Priboi

Priboi a mai spus ca datele transmise deja de SIE privind activitatea sa anterioara demonstreaza ca, de-a lungul carierei a fost "un bun profesionist", ale carui preocupari au fost legate intotdeauna de interesele majore ale tarii si a precizat ca nu are nimic sa-si reproseze legat de activitatea trecuta. Ristea Priboi a declarat ca are in vedere interesul imens legat de obiectivul important al politicii externe a Romaniei, care este summitul NATO din 2002 si considera ca isi face si acum datoria luind aceasta decizie, avind in vedere ca si in trecut elementele care l-au calauzit au fost legate de interesele tarii.
Numirea lui Ristea Priboi la conducerea Comisiei SIE a fost contestata atit de unii oameni politici, dar si de reprezentanti ai societatii civile. Si presedintele Ion Iliescu a apreciat ca numirea in anumite functii a unor fosti ofiteri ai Securitatii poate afecta integrarea Romaniei in NATO. Seful statului a afirmat ca numirea in anumite functii a unor fosti ofiteri de Securitate, precum Ristea Priboi, face Romania mai putin atractiva pentru NATO.
Stoica si Roman saluta demisia lui Ristea Priboi
Presedintele PNL Valeriu Stoica saluta demisia lui Ristea Priboi de la presedintia Comisiei parlamentare pentru controlul SIE si afirma ca decizia deputatului PDSR se datoreaza actiunilor opozitiei si ale societatii civile.
Intrebat daca decizia lui Priboi a fost determinata de interventia in aceasta directie a presedintelui Ion Iliescu, Stoica a raspuns ca nu are importanta daca demisia deputatului PDSR de la conducerea Comisiei SIE a fost generata de discutiile interne din cadrul partidului de guvernamint, atit timp cit aceasta hotarire serveste interesul national de integrare in NATO.
Presedintele PD, Petre Roman, a afirmat, joi, ca demisia lui Ristea Priboi de la conducerea Comisiei SIE "poate constitui o solutie" pentru rezolvarea acestui caz.
Roman a precizat ca nu se poate pronunta in privinta motivelor care au stat la baza demisiei lui Priboi.

Presedintele apreciaza drept inteleapta decizia lui Ristea Priboi
Presedintele Ion Iliescu a apreciat, joi, la Giurgiu, "intelepciunea" lui Ristea Priboi, in decizia pe care a luat-o de a demisiona din functia de presedinte al comisiei parlamentare de control a activitatii SIE.
Presedintele Iliescu a amintit faptul ca, in urma cu o saptamina, a precizat ca nu trebuie transformat cazul Priboi intr-o "chestiune cruciala a vietii politice romanesti". El a adaugat ca a spus atunci ca lucrurile se vor rezolva. "Si iata ca s-au rezolvat, printr-o decizie inteleapta a omului in cauza", a conchis Iliescu.
Cronologia cazului Priboi
Deputatul PDSR Ristea Priboi s-a confruntat, de la numirea sa la conducerea Comisiei parlamentare de control SIE, cu un sir de contestari, legate in principal de trecutul sau de ofiter al Directiei de Informatii Externe din cadrul Securitatii. Initial, seful statului si primul-ministru Adrian Nastase s-au situat ferm de partea presedintelui Comisiei SIE.
In cele din urma, Priboi s-a decis sa demisioneze, nu inainte ca presedintele Iliescu sa declare ca prezenta acestuia in fruntea Comisiei SIE ar putea prejudicia relatiile Romaniei cu NATO, dupa o declaratie similara a ministrului Apararii Ioan Mircea Pascu.
– Deputatul PDSR Ristea Priboi a fost ales, pe 7 februarie 2001, in functia de presedinte al Comisiei parlamentare pentru Controlul SIE, desi trecutul acestuia era cunoscut parlamentarilor.
– In data de 10 februarie 2001, un cotidian central semnaleaza faptul ca Priboi a fost, inainte de 1989, ofiter DIE, cu functia de adjunct al acestui departament, sectiune care "avea misiunea sa-i intimideze si sa-i intoxice pe angajatii si colaboratorii postului de radio Europa Libera".
– Urmare a aparitiei acestui articol, CNSAS a anuntat, pe 12 februarie 2001, ca a cerut Serviciului de Informatii Externe sa precizeze daca deputatul PDSR a fost colaborator al fostei Securitati. Potrivit presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, SRI, SIE si Ministerul Apararii au sustinut, la sfirsitul anului 2000, ca, in arhivele fostei Securitati, nu exista nici un dosar legat de Ristea Priboi. La rindul sau, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat ca fostul director al SIE, Catalin Harnagea, a semnat hirtia prin care Priboi "nu a mincat usturoi si nici gura nu-i miroase". Dinescu a sustinut ca, daca Ristea Priboi a fost ofiter al Directiei de Informatii Externe din cadrul fostei Securitati, acest fapt va avea un efect "distrugator" asupra procesului de integrare in NATO.
– Ca reactie la declaratiile celor doi membri ai CNSAS, Gheorghe Onisoru si Mircea Dinescu, fostul director SIE, Catalin Harnagea, a afirmat, pe 14 februarie, ca CNSAS a solicitat SIE, SRI, MApN si MI doar date referitoare la colaboratori si informatori ai politiei politice si nu la fostii ofiteri ai securitatii.
– La 12 februarie, senatorul PNL Radu F. Alexandru l-a acuzat pe Priboi ca, pina in 1989, impreuna cu Vasile Buha, colonel si fost sef al serviciului din Securitate care se ocupa de „Europa Libera" si generalul Plesita, a pus la cale mai multe atacuri impotriva diasporei, cum ar fi scrisoarea capcana trimisa lui Serban Orescu, injunghierea lui Emil Georgescu, directorul postului "Europa Libera", batai de strada administrate Monicai Lovinescu si lui Paul Goma si chiar atentatul impotriva "Europei Libere", soldat cu victime si infaptuit cu ajutorul celebrului terorist Carlos Sacalul. El a cerut, de la tribuna Senatului, procurorului general sa declanseze o cercetare asupra juramintului depus de Priboi la numirea in Comisia parlamentara de control SIE, pentru a se stabili daca acesta se face vinovat de fals in declaratii in legatura cu relatiile sale cu fosta Securitate. Juramintul depus de Priboi cuprindea: „Jur pe propria raspundere ca nu am colaborat cu structurile fostei securitati si ca nu fac parte din cadrele Serviciului de Informatii Externe sau ale altor servicii secrete de informatii".
– O zi dupa aceste atacuri, pe 13 februarie, Ristea Priboi precizeaza, intr-un comunicat, ca pina in 1994, a facut parte din cadrele SIE, cu „atributii exclusiv specifice activitatii de informatii externe", dezmintind informatiile potrivit carora ar fi colaborat cu fosta Securitate. Priboi a mai specificat ca nu a avut nici un fel de legatura cu "operatiunile represive" impotriva unor lucratori ai postului de radio Europa Libera. In comunicat, Priboi afirma ca, in perioada 1994-1997, la cererea presedintelui Camerei Deputatilor Adrian Nastase si cu recomandarea conducerii SIE, a fost detasat pentru postul de consilier pe probleme de aparare, siguranta nationala si relatii externe, iar dupa pensionare, in 1997, a fost angajat pe acelasi post de consilier, cu aprobarea presedintelui de atunci al Camerei Ion Diaconescu.
De altfel, declaratiile lui Priboi au fost sustinute, in aceeasi zi, si de secretarul general al PDSR, Cozmin Gusa, care a afirmat ca toate aceste lucruri erau cunoscute si prezentate Comisiei SIE inainte de a se trece la vot. Gusa a spus ca sarcinile specifice de serviciu ale lui Ristea Priboi "s-au circumscris unei sarcini normale pe care cineva le are intr-un anumit serviciu". Referindu-se la acuzatiile lui Radu F. Alexandru, Gusa a precizat ca aceste acuzatii sint lipsite de probe. "Daca aceste acuzatii vor fi probate, PDSR va lua in discutie aceasta problema", a mai spus Gusa.
– Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a cerut, pe 14 februarie, conducerii PDSR sa il retraga pe deputatul Ristea Priboi de la presedintia Comisiei parlamentare de control al SIE, din cauza apartenentei acestuia la Securitate, liderul liberal afirmind ca aceasta decizie a partidului de guvernamint arata ca membrii curentului dur din PDSR, apropiat de PRM, au un cuvint "greu" de spus in deciziile politice ale acestei formatiuni. Stoica a apreciat ca numirea lui Priboi este "o gafa de proportii", asemanatoare cu decizia fostului premier Petre Roman de a-l desemna ca director al SIE pe generalul Mihai Caraman, fapt care a atras "dezaprobarea unanima" a Occidentului.
– Tot in data de 14 februarie, prim-ministrul Adrian Nastase a calificat cazul Priboi ca fiind „un mic joc politic intern care se va consuma, un joc al unora care vor sa faca in asa fel incit sa analizeze pentru perioada anterioara a serviciilor secrete pe cei care stiu ce s-a intimplat acolo". El a declarat ca "nu trebuie trecut de la un complex comunist la un complex securist", aratind ca Priboi si-a facut datoria ca ofiter si ca, in cazul in care a facut excese si greseli "va fi examinat". Referindu-se la afirmatiile lui Mircea Dinescu potrivit carora numirea lui Priboi va afecta integrarea Romaniei in NATO, premierul a precizat ca integrarea in NATO va depinde de elemente mai importante, precum politica tarilor membre si performantele Romaniei pe diferite segmente. Adrian Nastase a motivat cererea de retragere a lui Priboi, solicitata de PNL, „de lantul de legaturi" care pleaca de la senatorul liberal Radu F. Alexandru, care este prieten "foarte, foarte bun" cu fostul presedinte al Comisiei parlamentare de control al SIE, George Serban, care, la rindul lui, este "foarte, foarte bun prieten" cu fostul sef al SIE, Catalin Harnagea.
– Pe 15 februarie, a iesit la rampa vicepresedintele Camerei Deputatilor Ovidiu Petrescu (PDSR), care a declarat ca numirea lui Ristea Priboi la conducerea Comisiei SIE nu a incalcat nici o norma juridica, un fost ofiter de securitate avind dreptul sa faca parte din aceasta comisie. Petrescu a precizat ca exista diferente intre juramintul depus de parlamentarii care fac parte din Comisia SRI si cel depus de membrii Comisiei SIE. Astfel, potrivit lui Petrescu, un fost ofiter de securitate nu are dreptul sa faca parte din Comisia SRI, in schimb are dreptul sa faca parte din Comisia SIE. In opinia lui Petrescu, in acest caz, "nimeni nu a savirsit o incalcare a legii", pentru ca Ristea Priboi a jurat ca nu a colaborat cu Securitatea. "El nu a fost informator, a fost ofiter. De exemplu, eu nu colaborez cu Parlamentul, eu sint membru al Parlamentului", a explicat Petrescu. Ovidiu Petrescu, care a fost si membru al Comisiei SRI, a mai spus ca Ristea Priboi a jurat ca nu face parte din structurile de securitate, ceea ce este "adevarat" pentru ca acesta "a fost cindva ofiter al securitatii si acum nu mai face parte din structurile ei".
– Un cotidian central publica, in data de 17 februarie, afirmatia presedintelui ApR, Theodor Melescanu, potrivit careia Ristea Priboi a fost platit de SIE si in perioada in care a fost consilierul lui Adrian Nastase, la Camera Deputatilor. "Acest lucru poate fi foarte usor identificat, prin consultarea cartii de munca a lui Ristea Priboi. In anul 1994 a devenit consilierul domnului Nastase si abia in 1997 a trecut in rezerva", a declarat Melescanu. In opinia liderului ApR, "nu se poate vorbi despre un control civil asupra SIE daca in fruntea comisiei parlamentare este instalat un om care a facut parte din structuri".
– In data de 21 februarie, GDS a organizat o dezbatere asupra cazului Priboi, la care insa nu participat nici Priboi, nici vreun reprezentat al PDSR. Potrivit fostului presedinte al Comisiei de control al acrivitatii Serviciului de Informatii Externe, George Serban, relatia controversatului deputat Ristea Priboi cu liderul PDSR, Adrian Nastase, dateaza inainte de 1989, insa nu a dat amanunte motivind ca nu poate vorbi despre natura acestei relatii. Senatorul PNL Radu F Alexandru a declarat tot atunci ca Parchetul ar trebui sa fie sesizat in legatura cu faptul ca, potrivit fostului consilier prezidential Zoe Petre, deputatul Ristea Priboi a depus un juramint "strimb", in momentul includerii sale in Comisia parlamentara de control a SIE. Zoe Petre a afirmat ca o asociatie non-guvernamentala ar putea sesiza Parchetul General in cazul Priboi iar senatorul liberal Nicolae Popa-Vlad a sustinut ca Parchetul ar trebui sa se autosesizeze. Presedintele PD Petre Roman a declarat ca "gafa" in cazul Priboi consta in faptul ca "in fruntea" unei comisii pentru exercitarea controlului civil asupra SIE a fost pusa o persoana provenind din acest serviciu. El a mai spus ca sintagma referitoare la colaborarea cu fosta Securitate "ca politie politica" a devenit "urma scapa turma".
– Majoritatea senatorilor din Comisia juridica au apreciat, la 27 februarie, ca juramintul depus de deputatul PDSR Ristea Priboi la investirea ca presedinte al Comisiei parlamentare de control al SIE este in conformitate cu hotarirea Parlamentului, prin care a fost infiintata comisia. Senatorul PDSR Antonie Iorgovan, vicepresedintele Comisiei juridice, a afirmat ca membrii Comisiei juridice au raspuns astfel unei sesizari a liderului grupului parlamentar PNL din Senat, Radu F Alexandru, care a cerut analizarea modului in care Priboi, pe care l-a caracterizat ca fiind cadru activ si "vasnic luptator al Securitattii", a incalcat juramintul depus la Comisia SIE prin care afirma ca nu a colaborat cu Securitatea si ca nu este cadru activ al altor servicii secrete.
– La 1 martie, presedintele Ion Iliescu spunea ca Ristea Priboi a fost ales la conducerea Comisiei parlamentare de control al activitatii SIE "inclusiv pentru ca a lucrat in acest domeniu". Seful statului a declarat ca un om nu trebuie blamat pe viata pentru ca a lucrat intr-o anumita perioada in structurile SIE, cu exceptia cazului in care s-ar putea demonstra ca ar fi participat personal la actiuni de politie politica. "Trebuie sa ne eliberam de aceasta incarcatura emotionala si psihologica care apasa asupra climatului din tara", a spus Iliescu. El a adaugat ca societatea romaneasca trebuie sa priveasca inainte si fiecare sa dea socoteala de faptele lui. Iliescu a aratat ca toti au dreptul sa se reintegreze si sa-si gaseasca locul cuvenit, sa devina un factor activ in procesul de dezvoltare pe principii noi a societatii romanesti.
– In data de 5 martie, Asociatia Fostilor Refugiati Politici din Romania i-a cerut presedintelui Ion Iliescu, printr-o scrisoare deschisa, sa dispuna "dezvaluirea in fata opiniei publice romanesti si internationale", in detaliu, a atributiilor de serviciu ale lui Ristea Priboi, presedinte al Comisiei parlamentare de control a SIE, si activitatea desfasurata de acesta pina in decembrie 1989.
– Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a apreciat, la 7 martie, referindu-se la cazul numirii lui Ristea Priboi la conducerea Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, ca "lucrurile ar trebui privite cu detasare", la 11 ani de la caderea comunismului. Intrebat ce mesaj da Romania Occidentului prin numirea unui fost ofiter de securitate intr-o functie importanta, Geoana a afirmat ca, in astfel de cazuri, trebuie vazut daca persoana respectiva a avut "cu adevarat" o activitate negativa in trecut.
– Conducerea CNSAS a stabilit, in data de 22 martie, in urma analizei materialelor furnizate de Serviciul de Informatii Externe (SIE), ca Ristea Priboi, presedinte al Comisiei parlamentare de control a SIE, nu a desfasurat activitati de politie politica.
– La 27 martie, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au respins solicitarea senatorului PNL Radu F. Alexandru privind audierea deputatului Ristea Priboi si a colonelului Vasile Buha in sedinta comuna a Comisiilor pentru aparare ale Parlamentului.
– Dupa ce ministrul Apararii Ioan Mircea Pascu declarase, pentru un cotidian central, ca numirea lui Ristea Priboi ar putea influenta negativ relatiile Romaniei cu NATO, in data de 10 martie si presedintele Ion Iliescu a afirmat ca numirea in anumite functii a unor fosti ofiteri ai Securitatii poate afecta integrarea Romaniei in NATO. "Este adevarat", a confirmat presedintele Iliescu declaratia anterioara a lui Pascu. Seful statului a aratat, insa, ca in asemenea cazuri nu trebuie sa se judece dupa "idei preconcepute si cu blamul din start al fiecarui om". El a declarat ca "sint si chestiuni de imagine pe care o reprezinta utilizarea unor astfel de oameni" si ca in asemenea situatii trebuie sa prevaleze interesul national.
– Presedintele Ion Iliescu a anuntat, la 11 aprilie, ca va discuta cu premierul Adrian Nastase si cu presedintii Camerelor Parlamentului concluziile politice care se desprind din dezbaterea privind numire alui Ristea Priboi la conducerea comisiei de control a activitatii SIE. Presedintele Ion Iliescu a declarat ca trebuie analizate toate elementele care au aparut in aceasta dezbatere. "Nici sa nu blamam de pomana oamenii, numai pe baza unor prejudecati, si in acelasi timp trebuie sa tinem seama si de efectul de imagine" al unei asemnea numiri, a declarat Iliescu. El a precizat ca imaginea tarii trebuie sa fie afectata cit mai putin. Iliescu a subliniat insa ca nu se amesteca in activitatea Parlamentului sau a Guvernului, desemnarea membrilor comisiilor parlamentare revenind exclusiv forului legislativ.
– In data de 13 aprilie presedintele Ion Iliescu a anuntat ca se va intilni cu premierul Adrian Nastase si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu. Intrebat daca la aceasta intilnire se va discuta si despre "cazul Priboi", presedintele Iliescu a apreciat ca exista "probleme mai serioase" de analizat. El nu a exclus, insa, posibilitatea ca dezbaterile pe marginea numirii lui Ristea Priboi in fruntea comisiei parlamentare de control a actrivitatii SIE sa se afle pe agenda intilnirii. Seful statului a mentionat ca nu a facut "un capat de tara" din cazul Priboi. "O persoana, o alta persoana…viata rezolva pina la urma toate aceste chestiuni", a mai spus Iliescu.
– La 19 aprilie, Ristea Priboi anunta ca renunta "din proprie initiativa, cu onoare si demnitate" la functia de presedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului privind controlul SIE si a precizat ca face acest gest "din dorinta de a sluji interesul national", fiind constient ca urmatoarele luni vor fi extrem de importante pentru coagularea unei decizii pozitive in ce priveste Romania la summit-ul NATO din anul 2002. "Nu as vrea ca ceea ce ar putea fi luat drept orgoliu sau un interes personal sa constituie un obstacol pentru aceasta decizie" a spus Ristea Priboi. El considera ca toata campania purtata impotriva sa reprezinta, in esenta, "o parte a unui joc politic intern", pe care, "fara indoiala", il stie "cunoscind si pe principalii lui scenaristi si actori".
(M. PASCU)

Comentarii