Bilantul gardului vopsit la Camera Deputatilor

vineri, 29 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Bilantul gardului vopsit la Camera Deputatilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, si-a trecut in revista realizarile primei sesiuni parlamentare. Potrivit acestuia, s-au adoptat de trei ori mai multe legi decit media anuala a ultimilor sase ani, prin inlaturarea blocajelor cauzate de "interventii repetate" si "discutii inutile". Insa, Dorneanu uita care a fost pretul transformarii Parlamentului intr-o masina de vot: calitatea redusa a dezbaterilor si pierderea rolului sedintelor Camerei, temelia oricarui regim politic cu democratie functionala.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, s-a laudat ieri ca in actuala sesiune parlamentara, din totalul de 1.293 de proiecte de legi inregistrate, au fost adoptate de aceasta Camera legislativa un numar de 717, adica de trei ori media anuala din ultimii sase ani. Din precedenta legislatura au fost preluate 735 de acte legislative, din care 542 sint ordonante si ordonante de urgenta. Deputatii au dezbatut si adoptat din cele 735 de proiecte de lege un numar de 632, din care 492 de ordonante si ordonante de urgenta. Astfel, pentru sesiunea de toamna au mai ramas de analizat un numar de 50 de ordonante din fosta guvernare, a precizat Dorneanu. El a mentionat ca, din cele 492 de ordonante preluate, doar 64 a au fost respinse, restul fiind adoptate cu completari si modificari. Din proiectele de legi inregistrate in actuala legislatura au fost adoptate un numar de 85 de legi, din acestea 38 referindu-se la ordonante si ordonante de urgenta. Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca in aceasta sesiune a incercat sa schimbe imaginea despre activitatea parlamentara si, prin modificarea Regulamentului de functionare, s-a realizat fluidizarea activitatii, cresterea activitatii de legiferare si au fost inlaturate blocajele, unele cauzate de "interventii repetate" si "discutii inutile". In ceea ce priveste absenteismul deputatilor, Dorneanu a recunoscut ca la unele sedinte de vot au existat "imperfectiuni", pe care le-a pus pe seama starii de oboseala a parlamentarilor. Totusi, el a aratat ca, avind in vedere rezultatul final al sesiunii, este "mai ingaduitor", dar a remarcat ca absentele nemotivate sint sanctionate conform regulamentului. "La volumul de activitate care a fost, ar fi exagerat sa vorbesc de neimpliniri, dar este exagerat sa spun ca totul a fost perfect", a spus Dorneanu, aratind ca au fost ratate citeva voturi finale.
Esecurile au fost minimalizate
La capitolul nemultumiri el a inclus neadoptarea proiectului de modificare a Legii Curtii de Conturi, a rapoartelor pe anul 2000 ale Societatii Romane de Radio si Societatii Romane de Televiziune, situatia Legii secretului de stat. Referitor la aminarea votului final asupra modificarii legii Curtii de Conturi si asupra ordonantei de modificare a Legii administratiei publice locale, Valer Dorneanu a precizat ca, prin conventia de aminare aparuta intre liderii grupurilor parlamentare, "nu este vizata o sesiune extraordinara" pentru adoptarea lor. El a aratat ca proiectul de modificare a Legii Curtii de Conturi trebuie dezbatut si de Senat, iar celelalte sint legi privitoare la ordonante si oricum se afla in vigoare, deci absenta votului final nu creaza impedimente pentru desfasurarea activitatii institutiilor la care se refera aceste acte normative.
Sedinta cea mai scurta
Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu a prezidat, ieri, in fata a 13 parlamentari, cea mai scurta sedinta in plen, in care a anuntat lista legilor ce pot fi contestate de deputati la Curtea Constitutionala.
Dorneanu a intrat in sala si a dat mina cu cei prezenti.
In absenta deputatilor PNL, PD si UDMR, el a dat citire celor aproape 20 de legi, printre care se afla si legea FNI, pentru care se pot depune contestatii la Curtea Constitutionala.
Apoi, el a anuntat, dupa numai patru minute de plen, inchiderea sesiunii parlamentare, moment in care au patruns in sala si deputatii PD Alexandru Sassu si Anca Boagiu.
(M.C.)

Comentarii