Deputatii doresc sa fie mai eficienti

sâmbătă, 13 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Deputatii doresc sa fie mai eficienti

Camera Deputatilor a aprobat, ieri, cu 177 de voturi "pentru", 67 "impotriva" si patru abtineri, proiectul de hotarire privind modificarea propriului Regulament de functionare. Voturile "impotriva" si abtinerile au apartinut deputatilor PRM.
Regulamentului Camerei i s-a dat o noua forma in scopul eficientizarii activitatii. Conform noului Regulament, ordinea de zi nu mai este stabilita de catre plen, ca pina acum, ci de catre
un Comitet al ordinii de zi, fomat din liderii grupurilor parlamentare si presedintele Camerei. Acest comitet stabileste ordinea de zi si programul de lucru al deputatilor. In timpul legislaturii trecute se pierdea foarte mult timp cu stabilirea ordinii de zi.
O alta modificare importanta este mutarea accentului in activitatea Camerei din plen in comisii. Pentru activitatea in comisii sint rezervate primele trei zile ale saptaminii in timp ce pentru cea din plen ramin zilele de joi si vineri. Lucrarile in plen si cele din comisii se pot desfasura si concomitent. Discutia in plen pe articolele unei legi va fi limitata prin reducerea timpului de interventie a deputatilor. Regulamentul stabileste posibilitatea ca un deputat care absenteaza de la lucrarile unei comisii sa poata fi inlocuit de un alt deputat din acelasi grup, pe baza imputernicirii scrise a liderului grupului parlamentar respectiv.
Contestatie la Curtea Constitutionala
Toate aceste modificari sint dezaprobate de catre PRM. Deputatul PRM Anghel Stanciu a anuntat, ieri, ca PRM a strins deja 84 de semnaturi pentru a contesta la Curtea Constitutionala Hotarirea Camerei Deputatilor privind modificarea Regulamentului. In opinia lui Anghel Stanciu, Regulamentul aflat pina acum in vigoare era "mai bun", iar intirzierea adoptarii legilor era generata de catre cei care conduceau sedintele Camerei. El a criticat noua forma a Regulamentului, apreciind-o "mai restrictiva" in cazul drepturilor deputatilor.
Mai putine ordonante
La sedinta Camerei au participat si deputatii din Guvern, in frunte cu premierul Adrian Nastase. Premierul a spus in plen ca Guvernul va face cele mai mari eforturi ca numarul de ordonante de urgenta sa fie cit mai mic. Nastase a tinut sa adauge imediat ca "modul cel mai intelept de a face ca Guvernul sa nu fie tentat sa adopte ordonante de urgenta este ca procedura parlamentara sa fie mai eficienta si mai rapida".
Modificarea Regulamentului a fost sustinuta si de opozitia democratica. Valeriu Stoica, liderul grupului parlamentar al PNL, a declarat in plen ca, urmare a modificarilor Regulamentului acestui for legislativ, Guvernul nu mai are nici o justificare pentru emiterea de ordonante de urgenta. "Principalul motiv pentru care exista o cota scazuta a credibilitatii Parlamentului este ineficienta activitatii acestuia", a opinat Stoica. El a apreciat ca nu numai PDSR este beneficiarul acestor modificari ale Regulamentului, ci intreaga activitate a Camerei Deputatilor.
Potrivit deputatului PD Alexandru Sassu, Guvernul nu va mai putea sa lucreze cu ordonante de urgenta, iar reprezentantul UDMR Robert Raduly a declarat ca, prin noul Regulament, spera ca declaratiile deputatilor sa fie mai responsabile, activitatea Parlamentului sa fie mai eficienta, iar legile mai stabile. ( Dan POPA)

Comentarii