Doi studenti din trei ar sterge-o oricind din tara

joi, 17 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Doi studenti din trei ar sterge-o oricind din tara

Peste 65 la suta dintre studenti sint dispusi sa emigreze, pentru ca vad putine sanse de realizare in Romania dupa ce vor termina facultatea, releva un sondaj realizat de Insomar, la solicitarea Ministerului Educatiei. Cei mai multi studenti care ar emigra provin din invatamintul de stat (67,5 la suta), dar nici ponderea celor de la particular care ar pleca definitiv din tara nu este cu mult mai mica (61,4 la suta), se precizeaza in acelasi sondaj. Din date reiese ca nu se poate vorbi de o comunitate studenteasca, pentru ca 91 la suta dintre studenti nu sint membri ai niciunei organizatii studentesti, 68 la suta nu au participat la nici o asumare publica de protest impotriva Guvernului, 58 la suta nu au luat parte la nici un mars de protest sau demonstratie, iar 48 la suta nu au participat niciodata la grevele studentesti.
In opinia rectorului Universitatii Bucuresti, profesorul de sociologie Ion Mihailescu, proportia "catastrofal de mare" a celor care vor sa emigreze dovedeste sentimentul de frustrare pe care tinerii il incerca fata de viitor. In fiecare an scade tot mai mult accesul la pregatire superioara a tinerilor din mediul rural, a celor cu venituri reduse si care provin din familii cu nivel de pregatire redus. Cei mai multi dintre studetii ultimilor ani (66 la suta) provin din mediul urban, 23 la suta din Bucuresti si numai 10 la suta din rural. Ei fac parte din familii cu venituri mari si cu nivel ridicat de pregatire.
Venitul mediu al studentului – 1,4 milioane pe luna
Analizind raspunsurile studentilor, s-a desprins un alt aspect extrem de interesant, dupa parerea sociologilor, aceea ca "rupti de contextul general, situatia studentilor si a familiilor lor este mult mai buna decit media pe tara a populatiei", pentru ca tinerii au, in medie, un venit lunar de peste 1,4 miloane de lei, bani provenind de la parinti, rude, din bursa, pensie de urmas, salariu (angajat cu norma intrega sau jumatate de norma) sau alte activitati ocazionale; 34 la suta (respectiv un student din trei) au telefon mobil; 26 la suta au computer; 15 la suta au cont bancar; 13,3 la suta au autoturism in utilizare exclusiva, iar 12 au locuinta (7 la suta dintre ei stau in apartamente proprietate personala).
Aceste rezultate sint insa trunchiate daca studentii nu sint priviti in contextul intregii societati, a precizat Mihailescu. Un alt aspect desprins din sondaj si retinut de sociologi este acela ca tinerii astepta foarte mult de la stat – pina si bani de buzunar. "Este surprinzator ca tinerii, care nu au trait mult sub comunism, considera statul paternalist si vor ca el sa asigure baza materiala a invatamintului (99 la suta), locuinta studentilor (82 la suta), mincarea si strictul necesar unui student (42 la suta), sa platesca salariile profesorilor (98 la suta), sa asigure banii de buzunar ai studentilor (19 la suta), cartile si materialele de studiu (85 la suta). Conculzia profesorului Mihailescu este ca tinerii se afla in situatii contradictorii, sint putin debusolati, dar deloc in contradictie cu starea intregii societati.
Studiul Insomar a fost efectuat in perioda 17-20 ianuarie 2000, pe baza unui chestionar distribuit studentilor la sediul facultatilor. La sondaj au raspuns 1.598 de tineri, esantion reprezentativ pentru populatia studenteasca a Romaniei. Ancheta s-a desfasurat in 66 de facultati din 44 de universitati publice si private din 12 centre universitare.
MEN vrea sa consolideze bursa de studiu
Secretarul de stat din MEN Adrian Miroiu sustine ca rezultatele acestui sondaj, realizat din fonduri PHARE si care a costat echivalentul a 5.000 de dolari, reprezinta un semnal de alarma pentru conducerea ministerului, legat de accesul tot mai scazut in invatamintul superior al tinerilor din mediul rural, cu situatie materiala precara. "Vom incerca sa gasim o noua modalitate pentru sustinerea sociala a tinerilor merituosi si care provin din familii sarace", a spus Miroiu. El sustine ca bursa de studiu nu va disparea, in schimb va fi atribuita celor cu rezultate deosebite si care au venituri reduse. (M. PASCU)

Comentarii