Homosexualii, la un pas de iesirea din ilegalitate

miercuri, 28 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Homosexualii, la un pas de iesirea din ilegalitate

Dupa ani de zile de presiuni din partea Consiliului Europei si a organizatiilor pentru drepturile omului, Camera Deputatilor a votat ieri in favoarea abrogarii articolului 200 din Codul Penal, prin care erau pedepsite relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex. Deputatii au introdus, insa, in proiectul de modificare a Codului Penal, o prevedere potrivit careia raporturile sexuale intre persoanele de acelasi sex vor fi pedepsite cu inchisoarea, daca sint savirsite in public. Au fostu 122 de voturi "pentru", 17 abtineri si 63 "impotriva", ultimele apartinind Opozitiei, preponderent PRM, dar si unor deputati din PNTCD. Potrivit presedintelui Comisiei juridice, Emil Popescu, "s-a gasit o solutie flexibila", adaugind ca, in cazul in care se desfasoara in "marea intimitate", relatiile dintre persoanele de acelasi sex nu vor mai fi pedepsite. Deputatul PNTCD a opinat ca, "in contrapunct", trebuie legiferata existenta caselor de toleranta, "pentru o viata sexuala sanatoasa, care sa excluda violurile".
Cel mai vehement opozant al abrogarii articolului 200 a fost deputatul PRM Dumitru Balaiet, care a opinat ca romanii sint un popor ortodox care nu poate accepta homosexualitatea. "Daca se abroga articolul 200, homosexualii vor ajunge sa haladuiasca si pe strazi, nu numai in paduri", a sustinut reprezentantul PRM.
Deputatii au mai adoptat un articol nou referitor la hartuirea sexuala, care va fi pedepsita cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda. Potrivit articolului, hartuirea sexuala consta in amenintarea sau constringerea unei persoane, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca.
De asemenea, Camera Deputatilor a mai introdus un articol potrivit caruia transmiterea unei boli venerice prin acte sexuale, de orice natura, sau prin acte de perversiune sexuala, de catre o persoana care stie ca sufera de o boala, se pedepseste cu inchisoarea de la un an la cinci ani.
Potrivit altor doua articole, se pedepseste cu inchisoare de la trei la 10 ani actul sexual, de orice natura, cu o alta persoana, prin constringerea acesteia sau profitind de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa. Actul sexual cu o persoana care nu a implinit 15 ani se pedepseste cu inchisoare de la unu la sapte ani, aceasta pedeapsa fiind valabila si pentru actul sexual cu o persoana intre 15 si 18 ani, daca este savirsit de un tutore.
Inainte de votul final, deputatilor le-a parvenit o scrisoare din partea PF Teoctist, in care acesta exprima "mihnirea si ingrijorarea" pe care o produce Bisericii Ortodoxe Romane intentia de abrogare a articolului 200 privitor la "practicile contra firii". "Biserica respinge iubirea necurata, tirania patimilor egoiste si fara rod de viata", se spune in scrisoare, in care Teoctist ii roaga pe deputati sa "reflecteze" asupra deciziei de abrogare a articolului 200. Aceste modificari urmeaza a fi dezbatute si de Senat.
Prevederi noi privind calomnia prin presa
Insulta prin presa va fi sanctionata exclusiv cu amenda, iar calomnia va fi pedepsita in acelasi mod sau, dupa caz, cu inchisoare de la doua luni la un an, dar atit insulta cit si calomnia nu vor mai constitui infractiuni daca jurnalistul face proba veritatii afirmatiilor sau imputarilor sale, au decis ieri deputatii. Proba veritatii faptelor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savirsita pentru apararea unui interes public sau privat ocrotit de lege. Existenta interesului public se prezuma daca afirmarea sau imputarea a fost facuta prin presa sau orice alt mijloc de comunicare in masa. Proba veritatii nu poate fi invocata daca faptele afirmate sau imputate privesc viata intima sau familiala a unei persoane "afara de cazul cind interesul public o cere". Textul legislativ defineste insulta ca fiind fapta de a aduce atingere onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi si orice alte mijloace sau prin expunerea la batjocura. Calomnia este definita ca fiind afirmarea sau imputarea cu public, prin orice mijloace, a unei "fapte determinate privitoare la o persoana care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara sau dispretului public".

Comentarii