In curind, neasiguratii vor plati asistenta medicala

vineri, 27 august 1999, 23:00
3 MIN
 In curind, neasiguratii vor plati asistenta medicala

Conform documentului, sumele destinate fiecarui domeniu al asistentei medicale se stabilesc pe baza unor cote procentuale din bugetul alocat. Astfel, pentru asistenta primara procentul stabilit este de 15,5 la suta, ambulatoriu de specialitate – 11,75 la suta, servicii medicale spitalicesti – 40 la suta, medicamente – 20 la suta, dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice – 3 la suta, servicii medicale de urgenta prespitalicesti – 4,5 la suta, asistenta stomatologica – 4, 25 la suta, servicii medicale de reabilitare a sanatatii – 1 la suta.
Valoarea de referinta a prestatiei medicale efectuate in toate segmentele de asistenta medicala, in baza raporturilor contractuale cu casele de asigurari de sanatate, este cea a medicului primar. Medicul specialist va fi platit intr-o proportie de minimum 80 la suta, iar medicul care nu a promovat un examen de specialitate va fi platit cu aproximativ 75 la suta din valoarea prestatiei medicului primar. Plata consultatiilor pentru supravegherea si urmarirea bolilor cronice este acoperita din fondurile programelor de sanatate ale Ministerului Sanatatii.
Calitatea de asigurat se dovedeste cu carnetul de asigurari sociale pentru sanatate, care urmeaza sa se distribuie tuturor cetatenilor, respectiv cu talonul de pensie. Modelul carnetului este stabilit de CNASS si este unic. In ceea ce priveste asistenta medicala primara, medicul de familie are obligatia sa solicite asiguratilor, la inscrierea pe lista proprie, documentele care atesta calitatea de asigurat. Programul de activitate al fiecarui medic de familie este de 35 de ore pe saptamina, in cabinetul medical sau la domiciliul asiguratului. Accesul la asistenta medicala permanenta, in afara orelor de program, noaptea, simbata, duminica sau in perioada sarbatorilor legale se organizeaza pe baza propunerilor medicilor de familie, cu avizul caselor de asigurari de sanatate si al colegiului judetean al medicilor, in centre de permanenta sau alte forme de organizare, dupa caz.
Cum vor fi platiti medicii?
Plata medicilor se realizeaza pe baza unui numar de puncte obtinut in functie de numarul de pacienti (minimum 2.500 pe lista) si virsta lor (impartita pe trei grupe: sub un an, intre unu si 59 de ani, 60 si peste 60 de ani). De asemenea, plata depinde de vaccinarile trecute in programul national de imunizari, de depistarea bolilor transmisibile (TBC, boli venerice) si a bolilor grave (SIDA, cancer), supravegherea gravidei si asistenta medicala la domiciliul pacientului. In cazul asistentei medicale de specialitate din ambulatoriu, plata este majorata, in functie de conditiile grele sau foarte grele in care este acordata, cu 40, respectiv 60 la suta si – in zonele izolate – cu 20 la suta. Asiguratii se pot prezenta la medicul de specialitate din ambulatoriu numai pe baza biletului de trimitere obtinut de la medicul de familie. Una din normele Contractului-cadru, in cazul serviciilor medicale spitalicesti prevede ca, la 24 de ore de la internare, seful de sectie va decide daca mai este necesara sau nu continuarea spitalizarii.
Consultatia, in cadrul dispensarizarii profilactice, este suportata de catre casele de asigurari astfel: nelimitat – pentru copiii pina la virsta de 16 ani, de doua ori pe an – pentru tinerii de la 16 la 20 de ani si o data pe an – pentru adulti. In cazul serviciilor medicale de urgenta prespitalicesti, plata serviciilor se face pe baza unor indicatori, cum ar fi: costul pe kilometrul parcurs si cel pe solicitare – rezultat in urma negocierilor, timpul mediu de raspuns la solicitare, concordanta diagnosticului medicului din serviciul de urgenta cu cel de la camera de garda a spitalului. Pentru serviciile medicale de reabilitare a sanatatii, contributia personala a asiguratului reprezinta 25-30 la suta din costul unei zile de spitalizare, in functie de tipul de cura, la recomandarea medicului de specialitate. (Dan POPA)

Comentarii