PDSR a croit friie pentru Justitei

vineri, 27 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 PDSR a croit friie pentru Justitei

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului de procedura civila
Parca sfidind interesul UE pentru independenta Justitiei romanesti, Guvernul PDSR revine la posibilitatea interventiei politice in Justitie din perioada comunista. Prin modificarea Codului de procedura civila, recursul in anulare a fost extins la toate nivelele judecatoresti, iar perioada in care poate fi declarat a fost marita de la sase luni la un an. Efectele cele mai nefaste se vor observa in cazul proprietarilor care si-au recistigat casele nationalizate, sentintele favorabile ale acestora putind fi mai lesne anulate.
La numai o zi dupa ce comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a cerut explicatii asupra masurilor luate in Justitie de PDSR, Guvernul a modificat prevederile din Codul de procedura civila referitoare la recursul in anulare. Practic, acesta traieste o viata noua. Termenul in care poate fi declarat recursul in anulare s-a marit, de la sase luni la un an, si poate fi aplicat la orice nivel judecatoresc, desfiintind orice sentinta irevocabila.
Primul-ministru Adrian Nastase a anuntat, vineri, in cadrul unei teleconferinte cu prefectii, ca Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Codul de Procedura Civila, astfel incit se largeste motivul de recurs in anulare, prevazut in articolul 330, punctul 2, din acest cod.
Articolul prevede ca "procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, poate ataca cu recurs in anulare, la Curtea Suprema de Justitie, hotaririle judecatoresti irevocabile cind s-au savirsit infractiuni de catre judecatori in legatura cu hotarirea pronuntata"
Nastase a explicat ca, prin aceasta modificare, va creste rolul controlului judiciar pe calea recursului in anulare si "va fi eliminata conditia limitarii controlului numai la hotaririle judecatoresti ramase irevocabile in urma exercitarii celorlalte cai de atac. El a spus ca, in textul Codului de procedura civila s-a adaugat, ca un nou motiv de recurs in anulare, "vadita netemeinicie a hotaririi judecatoresti atacate".
Primul-ministru a aratat ca a fost majorat la un an termenul pentru declararea recursului in anulare. Nastase a mai afirmat ca au fost "aduse imbunatatiri de redactare si clarificare a unor texte, corelari cu dispozitiile legii judecatoresti".
Cum pot fi interpretate noile modificari ale Codului de procedura civila? Adrian Vasiliu, prodecanul Baroului Bucuresti, considera ca "este o revenire la formula recursului extraordinar care se practica inainte de revolutie si care permitea, practic, rejudecarea oricarui dosar, dupa ce sentinta raminea definitiva atunci, irevocabila acum, creind, evident, timp de un an de zile, o situatie de incertitudine cu privire la sentintele irevocabile. Mi se pare excesiv." In opinia lui Vasiliu, recursul in anulare nu se deosebeste de recursul extraordinar din perioada comunista si poate fi folosit cu precadere in cazul sentintelor date pentru imobilele nationalizate.
Nastase nu este de acord cu Verheugen
Nastase a declarat ca, in cursul convorbirilor avute cu comisarul UE Gunther Verheugen, "a aparut destul de insidios ideea amestecului Guvernului in justitie". Potrivit lui Nastase, ministrul Justitiei Rodica Stanoiu i-a prezentat lui Verheugen situatia schimbarilor din justitie in anul 1997, perceptia populatiei in legatura cu justitia, asa cum a rezultat din sondajele de opinie din perioada 1997-2000, precum si schimbarile din justitie din ultimele saptamini, toate avind avizul Consiliului Superior al Magistraturii. "Nu putem ramine cu aceleasi structuri administrative care, timp de patru ani, nu au putut tine piept criminalitatii", a spus Nastase, care a aratat ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost numiti inainte de formarea acestui Guvern. Primul ministru a apreciat ca exista "lucruri" care ajung in strainatate si care trebuie "corectate". Replica premierului roman a venit in urma afirmatiilor lui Verheugen, potrivit carora Comisia Europeana doreste "lamuriri" in legatura cu "unele modificari radicale", produse dupa alegerile din Romania, in ceea ce priveste personalul si actul administrativ in justitie. Verheugen a mentionat, in cadrul discursului din Parlament, ca "extrem de importanta" independenta justitiei, afirmind ca nu trebuie "precupetit nici un efort" pentru ca judecatorii sa poata aplica legea intr-o maniera impartiala.(M.C.)

Comentarii