Planul de salvare euro, pus in pericol de tarile est europene

marți, 20 decembrie 2011, 17:25
3 MIN
 Planul de salvare euro, pus in pericol de tarile est europene

Statele din afara blocului euro care au decis sa adere la pactul interguvernamental pentru o guvernanta fiscal-bugetara mai responsabila se arata reticente in ceea ce priveste contributiile pe care ar trebui sa le achite la Fondul Monetar International (FMI).

Cele circa 50 de miliarde de euro, cu care statele din afara zonei euro ar trebui sa contribuie la noul plan de salvare, ar putea bloca rezervele valutare nationale, se teme guvernatorul Cehiei, in timp ce autoritatile bulgare au declarat ferm ca nu vor participa "la finantarea unor programe care sprijina statele indisciplinate".

Potrivit acordului convenit de liderii europeni in cadrul celui mai recent summit de la Bruxelles, Mecanismul European pentru Stabilitate (MES) ar urma sa reuneasca resursele tuturor fondurilor de intrajutorare existente in prezent. Mai mult, el ar urma sa fie marit cu 200 de miliarde de euro, 150 de miliarde de la statele din blocul euro si 50 de miliarde de la statele din afara zonei euro, cu exceptia statelor care au in derulare in acest moment un acord cu Fondul, dupa cum au explicat oficialii europeni. Astfel, Romania, Ungaria si Letonia nu vor contribui. Mai mult, nici statele din blocul euro care au primit pachete de salvare financiara de la FMI si CE, precum Grecia, Irlanda si Potugalia, nu se afla pe lista contribuitorilor la Fond.

Banii ar trebui sa ajunga la MES via FMI, insa statele non-euro care beneficiaza in prezent de imprumuturi de la FMI nu vor contribui la sporirea arsenalului financiar al MES, mecanism care va deservi doar statele din zona euro. Printre statele care nu acorduri in derulare cu FMI se numara si Cehia sau Bulgaria, dar si Suedia, Polonia, Marea Britanie si Danemarca.

Contributia Cehiei catre FMI ar reprezenta un sfert din rezervele valutare ale statului

Guvernatorul Cehiei s-a aratat ingrijorat in legatura cu contributia pe care statul ceh ar trebui sa o achite la Fondul Monetar International, deoarece aceasta ar pune in pericol rezervele valutare nationale.

Contributia Cehiei, de circa 3,5 miliarde de euro reprezinta aproape un sfert din rezervele valutare ale statului. Avand in vedere faptul ca statul nu face parte din blocul euro si deci nu poate apela la lichiditatile acordate de Banca Centrala Europeana (BCE), Cehia s-ar expune unor riscuri suplimentare, "intr-o era de schimbare dramatica a fluxurilor comerciale", a aratat Miroslav Singer, guvernatorul bancii centrale din Cehia, intr-un articol publicat marti de cotidianul Hospodarske Noviny.

"Astfel, exista o probabilitate tot mai ridicata ca economia noastra, dependenta in foarte mare masura de comertul extern, sa beneficieze semnificativ de pe urma rezervelor valutare", a mai scris Miroslav Singer.

Bulgaria nu este de acord sa "finanteze programe care sprijina statele indisciplinate"

Bulgaria a refuzat la randul sau sa "finanteze programe care sprijina statele indisciplinate", potrivit unui comunicat transmis de Ministerul bulgar de Finante, in urma teleconferintei de luni cand ministrii de Finante ai statelor din zona euro au dezbatut o forma preliminara a acordului interministerial.

Bulgaria va sustine propunerile liderilor blocului euro privind disciplina fiscal-bugetara si sprijina initiativa schimbarii procedurii de vot care sa permita pe viitor luarea unei decizii cu o majoritate de 85% din voturi, in situatii exceptionale, precum cele in care se hotaraste acordarea de sprijin financiar unui stat aflat in dificultate. Cu toate acestea, Bulgaria nu a participat la infiintarea Mecanismului European pentru Stabilitate "si nu are niciun angajament financiar fata de acesta", se mai arata in comunicatul transmis luni.

In 2007, Bulgaria si-a achitat toate imprumuturile la FMI, prin urmare "nu mai are niciun angajament fata de aceasta institutie si nici un intentioneaza sa-si asume unul pe viitor", se mai precizeaza in comunicat. (GANDUL)

Comentarii