Premierul suedez vine duminica dupa datorie

joi, 21 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Premierul suedez vine duminica dupa datorie

Premierul suedez, Goeran Persson, va sosi duminica in Romania, pentru o vizita de o zi, pentru a semna acordul prin care tara noastra va rambursa datorie de peste 70 de ani catre statul suedez. Printre oamenii de afaceri ce vor veni impreuna cu Persson se afla reprezentantii la cel mai inalt nivel de la firmele Volvo, Ericsson si ABB.Presa suedeza de ieri a scris despre rambursarea datoriei romanesti catre Suedia, apreciind ca "nu se poate vorbi de o afacere stralucita" si ca premierul Romaniei considera ca bugetul de stat trebuie rectificat pentru obtinerea sumei care va fi inapoiata Suediei.
Cotidianul "Dagens Nyheter" publica articolul intitulat "Imprumutul lui Kreuger afecteaza bugetul Romaniei". "Fostul rege al chibriturilor, Kreuger, a imprumutat statul roman cu 28 milioane dolari. Dupa 72 de ani acest imprumut este in sfirsit rambursat. Dar nu se poate vorbi de o afacere stralucita. Dupa ani de negocieri, guvernul roman si cel suedez au ajuns la un acord de principiu. Vechiul imprumut Kreuger dateaza din 1929, cind regele chibriturilor a acordat statului roman 27 milioane dolari in schimbul monopolului chibriturilor. Romania nu a reusit insa sa ramburseze datoria, iar aceasta a afectat multa vreme relatiile romano-suedeze", se arata in articolul citat. "Suedia a ajuns pina la amenintari cu arbitrajul international pentru solutionarea disputei. Anul trecut, cind ministrul de externe Anna Lindh a vizitat Bucurestiul, ziarele romanesti au considerat ca prezenta ei are legatura cu problema datoriei. Din vechea datorie, care, reactualizata prin acumularea dobinzilor, s-ar cifra la 40 miliarde coroane, se vor inapoia acum 1,2 miliarde coroane, adica aproximativ 3% din total. Prea putin pentru a fi trimbitat ca succes. A cere mai mult nu ar fi corespuns insa orientarilor de politica externa ale Suediei, dupa cum a declarat Helena Gustafsson, responsabil cu relatiile cu presa in MAE suedez". Cotidianul noteaza ca premierul Adrian Nastase "considera ca bugetul de stat va trebui rectificat pentru obtinerea sumei convenite", adaugind ca "pentru Romania, plata datoriei s-a dovedit, in cele din urma, a fi o afacere buna".
"Ca si in cazul cetatenilor obisnuiti care, atunci cind cer imprumuturi, sint refuzati de banca daca au datorii vechi, la fel si FMI impune statelor care cer imprumuturi pe piata internationala sa nu aiba datorii. Negocierile cu UE au fost de asemenea amenintate ca urmare a vechilor datorii Kreuger. Iar aceasta nu ar fi aratat bine in contextul in care Suedia se mindreste ca a facut eforturi incununate de succes la Göteborg, pentru stabilirea unui calendar al extinderii UE", scrie ziarul citat.
Cotidianul economic "Dagens Industri" publica articolul intitulat "Doar firimituri pentru ABB", referitor la solutionarea problemei datoriei Romaniei fata de Suedia. "ABB se multumeste cu 120 milioane dolari, adica 3,6% din datoria de 3,3 miliarde dolari pe care Romania o are fata de Suedia din vremea lui Kreuger. Acesta este rezultatul negocierilor care s-au purtat timp de zeci de ani intre guvernele ambelor tari", scrie cotidianul citat. Premierii din Romania si Suedia vor semna un acord bilateral in acest sens, care va trebui ratificat de cele doua parlamente. Potrivit cotidianului economic, "toate datoriile au fost adunate de Elektroinvest, firma componenta a concernului ABB, si calculate prin acumularea dobinzilor, ajungindu-se la 3,3 miliarde dolari (35 miliarde coroane). MAE suedez s-a preocupat de negocierile vizind datoria, la cererea partii romane. In cele din urma, si ABB a fost nevoita sa accepte solutia conform careia Romania va plati doar citeva procente din datorie pina la sfirsitul anului 2002". Cotidianul mai noteaza ca in cadrul negocierilor anterioare s-a discutat posibilitatea ca o parte a datoriei sa fie platita in valuta si sa fie legata de investitiile ABB. Adrian Nastase s-a opus unei asemenea solutionari. "Aceasta solutie nu foloseste niciuneia din parti", a declarat premierul roman. "El spera totusi ca investitiile suedeze in Romania sa creasca. Saptamina trecuta, ABB a semnat un acord cu compania romana Transelectrica pentru un proiect in Romania in valoare de peste 300 milioane coroane (30 milioane dolari)", se arata in articolul citat. (M.P.)

Comentarii