"Nu va asteptati la compensatii"

joi, 26 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 "Nu va asteptati la compensatii"

Un alt criteriu important de aderare la UE este adoptarea legislatiei europene si capacitatea de a implementa acquis-ul comunitar. Astfel, nu este important numarul capitolelor de negociere deschise in vederea aderarii, mult mai importante fiind pregatirile pentru adoptarea legislatiei europene, a afirmat Verheugen. El a adaugat ca se pune si intrebarea daca Romania are capacitatea administrativa de a utiliza fondurile europene, estimate in acest an la 630 de milioane de euro, afirmind ca este necesara o administratie publica independenta si de "mare calitate". In ceea ce priveste, calendarul aderarii la UE, Verheugen a afirmat ca acesta depinde exclusiv de eforturile pe care le face Romania. "Problema este nu daca Romania va adera la UE, ci cind se va intimpla acest lucru", a afirmat Verheugen.
Problema vizelor va fi reanalizata in iunie
Verheugen a declarat ca a propus ca Romania sa fie trecuta pe o "alta lista" privind libera circulatie a cetatenilor si sa "dispara de pe lista neagra", aratind ca, la sfirsitul lunii iunie, Comisia Europeana va prezenta un raport in acest sens. Verheugen a raspuns, astfel, unei intrebari adresate de senatorul PDSR Adrian Paunescu, referitoare la momentul in care "vor cadea toate complexele de inferioritate ale romanilor si vor putea circula liber in Europa". Comisarul european a spus ca Romania trebuie sa indeplinesca o serie de criterii privind combaterea traficului ilegal si ca daca raportul Comisiei Europene din iunie va fi favorabil, atunci este posibila o decizie pozitiva a Consiliului. "Nu ma indoiesc ca Romania poate indeplini aceste conditii", a apreciat Verheugen. El a spus ca, in privinta liberei circulatii a fortei de munca, exista unele state din UE care se tem de o suprasolicitare a pietei fortei de munca si s-ar putea sa existe o aminare in acest sens. Comisarul european a precizat ca acest lucru nu inseamna ca accesul fortei de munca va fi interzis, ci ca va fi rezolvat la nivel bilateral. Conditiile impuse de UE nu au legatura cu discriminarea, ci reprezinta un instrument normal in procesul de integrare, a spus Verheugen, in replica la intrebarea senatorului Paunescu privind impartirea Europei in invingatori si invinsi sau in "invinsi de gradul l si invinsi de gradul ll".
Romania, exemplu pozitiv in privinta minoritatilor
Comisarul european a caracterizat politica Romaniei privind minoritatile nationale ca "foarte satisfacatoare" si tara noastra poate fi data ca un exemplu pozitiv pentru modul in care a abordat aceasta poblematica. El a raspuns, astfel, unei intrebari a reprezentantului minoritatilor nationale Fotopolos Sotiris. Verheugen a mai spus ca politica privind minoritatile etnice este unul din domeniile care este monitorizat cu mare atentie de U.E. Comisarul european a adaugat ca o alta problema importanta este tratamentul minoritatii rromilor. UE nu se asteapta ca Romania sa rezolve toate problemele acestei comunitati inainte de intrarea in Uniune, dar cere adoptarea si implementarea unei strategii adevcvate de imbunatatire a situatiei rromilor, a spus oficialul european.
Proprietatea ramine un domeniu nerezolvat
Oficialul european a aratat ca UE nu poate propune Guvernului modul in care sa rezolve problema restituirii proprietatii, ci poate doar sa monitorizeze, astfel incit in acest domeniu sa nu fie incalcate drepturile omului. "Nu putem propune guvernului dumneavoastra cum sa rezolve problema proprietatii. Acesta nu este un domeniu al U.E. Nu trebuie sa existe discriminare", a spus Verheugen, raspunzind astfel unei intrebari a deputatului UDMR Marton Arpad. Deputatul UDMR a spus in plen ca in Romania inca nu s-a realizat retrocedarea bunurilor bisericesti si comunitare si a dorit sa stie opinia oficialului european in legatura cu aceasta problema.
Coruptia nu trebuie vazuta ca o mostenire culturala
Verheugen a declarat in plenul Parlamentului, ca apreciaza Guvernul Roman, il incurajeaza si considera ca tara noastra "merge pe calea cea buna". "Stiu ca sint probleme, am toata intelegerea, dar nu are rost sa fie aminat procesul de reforma, care este inevitabil, si cu cit il porniti mai repede, cu atit este mai bine", a adaugat Verheugen, raspunzind unei intrebari adresate de senatorul PNL Radu F. Alexandru, referitoare la modul in care apreciaza UE desfasurarea procesului de reforma in Romania, la patru luni de la investirea actualului Guvern.Verheugen a apreciat ca a stabilit o "relatie foarte buna de lucru" cu primul-ministru Adrian Nastase si ca, intr-o perioada foarte scurta, ministrul Integrarii Europene, Hildegard Puwak, a putut sa puna la punct "o unitate eficienta, care este principalul partener de discutie al UE". El a aratat, referitor la intrebarea senatorului PNL privind reforma administratiei, ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie vazuta ca o "mostenire culturala", pentru ca ea este "cea mai importanta piedica in calea investitorilor straini". Verheugen a adaugat ca, pentru eficienta administrativa, sint importante pregatirea profesionala, impartialitatea si reforma structurala.
"Dati bice programului SAPARD"
Comisarul european Gunther Verheugen l-a indemnat pe ministrul Agriculturii "sa se miste repede" pentru implementarea programului SAPARD. El a precizat, in acest sens, ca 150 milioane de euro sint la dispozitia Romaniei, aratind ca acesti bani trebuie valorificati la timp, pentru a fi eficienti. Verheugen a mai declarat ca Romania are un potential agricol mare, dar acest lucru necesita reglementari privind proprietatea si privatizarea fermelor de stat, aratind ca este nevoie de reforme structurale pentru ca micii fermieri sa devina "unitati viabile". "Sintem dispusi sa va sustinem", a spus oficialul european, raspunzind astfel unei intrebari a deputatului PD Cristian Dumitrescu, pe tema agriculturii. Pentru programul SAPARD, UE aloca Romaniei 150 de milioane anual, in perioada 2000-2006.
Fara compensatii pentru embargou
Romania nu va primi de la UE compensatii pentru pierderile pe care le-a suferit in urma embargoului impus Iugoslaviei, a precizat Gunther Verheugen, raspunzind unei intrebari adresate de deputatul PD Mircea Toader. Deputatul PD a intrebat "cind se va schimba starea de blocare a Dunarii si cind isi va recupera Romania prejudiciile suferite in urma embargoului cu Iugoslavia". Verheugen a precizat ca singura compensatie pe care UE poate sa o ofere este de a imbunatati situatia politica si economica din aceasta zona geografica, pentru ca "sa nu mai existe situatii de criza". "Nu trebuie sa va asteptati la compensatii", a subliniat Verheugen.(M.C.)
In doi ani vom afla precis cind intram in UE
Gunther Verheugen, a apreciat intr-o conferinta de presa, ca urmatorii doi ani vor aduce un termen "realist" pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Nu exista dubii asupra intirzierii Romaniei in procesul de aderare, insa, sa fie limpede, Romania nu este exclusa", a spus oficialul de la Bruxelles. El a afirmat ca Romania a avut, probabil, cea mai grea "mostenire" din rindul tarilor candidate si ca reforma a inceput "tirziu". (M.C.)

Comentarii