Raport ONU: Romania a vandut arme pentru teroristi

marți, 27 octombrie 2009, 14:16
2 MIN
 Raport ONU: Romania a vandut arme pentru teroristi

Raportul UNIDIR arata ca Romarm, firma din Bucuresti care grupeaza toate fabricile de armamanet din tara, controlata de stat, a vandut armament traficantului international de arme Monzer al Kassar in 2007, scrie astazi Capital in editia online.

Armamentul urma sa ajunga in mainile unei organizatii teroriste din America de Sud si avea sa fie finantat din venituri obtinute prin trafic cu droguri. Operatiunea era insa pusa la cale de autoritatile americane, care l-au condamnat pe Kassar la inceputul acestui an la 30 de ani de inchisoare.

Monzer al Kassar a cumparat arme de la Romarm pentru a le vinde Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), considerat drept grup terorist de catre Columbia, SUA, Canada si UE. Grupul este cunoscut drept cel mai mare furnizor de cocaina din lume.

Monzer al Kassar a primit peste 400.000 de dolari pentru contractul de armament, fonduri care erau prezentate ca fiind bani obtinuti din comertul FARC cu droguri. Operatiunea de cumparare prevedea achizitionarea de catre FARC a 4.350 pusti de asalt AKM, 3.350 pusti de asalt AKMS, 200 pusti de asalt RPK, 50 de pusti sniper Dragunov, 500 de pistoale Makarov, 2 milioane de gloante, 120 lansatoare de rachete RPG, 1.650 de grenade PG-7V si 2.400 grenade de mana RGO-78.

Traficantul a fost gasit vinovat de sistemul de justitie din SUA, in februarie 2009, dupa o lunga operatiune de cumparare supravegheata, controlata de agenti sub acoperire ai Administratiei SUA de control al drogurilor (DEA), derulata inclusiv pe teritoriul Romaniei, incepand din 2007.

Autoritatile din America au gasit, chiar asupra lui Kassar, o copie dupa un contract de livrare armament incheiat intre Romarm si o firma din Anglia – Trawl Services Limited, firma pe care Kassar o folosea ca intermediar in relatiile cu romanii.

Oficialii companiei Romarm nu au raspuns pana acum solicitarilor Capital privind un punct de vedere. Nici Aurel Cazacu, fostul secretar de stat care se ocupa de industria de aparare nu a spus mai multe, pe motiv ca, in perioada in care s-ar fi facut tranzactiile, Romarm ar fi fost in sobordinea AVAS.

Nici AVAS nu a formulat un punct de vedere, institutia mentionand ca toate societatile din industria de aparare care au fost in trecut in subordinea ei s-au intors, cu dosare cu tot, la Economie. De asemenea, Agentia Nationala de Control a Exporturilor (ANCEX), care avizeaza toate exporturile de armament ale Romaniei, nu a formulat inca un raspuns.

In raportul ONU despre traficul de arme din Europa mai apare si cazul lui Viktor Bout, cunoscut in Romania pentru legaturile sale cu sirianul Omar Hayssam.

Traficantul Viktor Bout este arestat in Thailanda in urma unei operatiuni asemanatoare cu cea a lui Monzer al Kassar. El ar fi promis ca va reusi sa cumpere si sa exporte arme din Bulgaria, pe care le-ar fi transportat cu ajutorul unei companii din Romania, scrie raportul. (Capital.ro)

Comentarii