Rechinii au umflat pretul fregatelor de 580 de ori

vineri, 09 iunie 2006, 19:47
3 MIN
 Rechinii au umflat pretul fregatelor de 580 de ori

Continua dezvaluirile presei in cazul fregatelor. Afacerea prin care cele doua nave au fost achizitionate a fost garantata de Ministerul Finantelor si perfectata in 2003 de catre MApN in baza unei Hotariri de Guvern adoptate la sfirsitul lui 2002, hotarire semnata de Adrian Nastase, George Maior, Dan Ioan Popescu si Mihai Tanasescu. Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriei, declara ca pe el nu l-a interesat decit acea parte din contract referitoare la comenzile pe care le-ar fi putut primi industria de armament din Romania, asa cum stabilea chiar contractul de achizitie al fregatelor. Firma britanica BAE System ar fi trebuit sa faca achizitii economice din Romania in valoare de 90 de milioane de lire sterline, adica 80% din valoarea contractului. Pina la finele lui 2004 insa achizitiile abia au atins cinci milioane de lire. Conform legii, derularea acestuia trebuia urmarita de o Agentie care a fost infiintata abia la doi ani de la semnarea acordului cu firma BAE System. Decebal Ilina, fost secretar de stat in ministerul Economiei, spune ca ar fi propus ministrului Dan Ioan Popescu, ca pina la infiintarea Agentiei sa fie investit cu prerogative pentru a putea urmari derularea contractului. „In lipsa unei agentii am facut presiuni asupra firmei BAE timp de trei ani de zile pentru a-si indeplini obligatiile de offset. Pina la plecare mea din minister se facuse sub 5 milioane”, a declarat Ilina. La rindul sau, Directorul Romtehnica care s-a ocupat de contract, Aurel Cazacu, spune ca acest contract s-a semnat sub umbrela unui parteneriat intre cele doua guverne si neaga ca ar fi avut vreo legatura cu Barry George a carei firma a intermediat contractul. Desi figureaza printre semnatarii contractului, senatorul PSD George Maior spune ca nu are cunostinta de continutul sau de aspectele financiare ale contractului de achizitionare a celor doua fregate britanice, competentele sale in cadrul MapN tinind de integrarea euroatlantica. „Nu am absolut nici o conexiune, nu cunosc nici continutul contractului, nici aspectele financiare”, a explicat senatorul social-democrat.
DNA verifica legalitatea achizitionarii fregatelor
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) verifica legalitatea achizitionarii fregatelor din Marea Britanie, urmind sa raspunda si autoritatilor judiciare londoneze, care au demarat deja o ancheta privind aceasta afacere. In plus, Comisia de aparare din Senat va cere ministerului apararii nationale o analiza privind modul in care statul roman a achizitionat cele doua fregate din Marea Britanie. Norica Nicolai sustine ca inaintea tranzactiei, au avut loc discutii aprinse intre membrii comisiilor de resort din Parlament si reprezentantii MApN, in privinta achizitionarii de fregate la mina a doua. „Sa ni se prezinte o analiza privind situatia acestui contract. Pina atunci nu am decit o singura certitudine. Ca a fost incheiat printr-un acord intre cele doua guverne”, a declarat Norica Nicolai. Senatorul liberal spune ca stie cuprinsul formal al contractului, dar detaliile cu privire la eventuala mita sa fie cercetate de echipele de ancheta romane si britanice.
Cumparate cu 200.000, revindute cu 116 milioane lire
Potrivit „The Guardian”, fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, construite acum 20 ani, au fost cumparate de firma BAE de la statul britanic cu 200.000 de lire, modernizate si apoi revindute Romaniei cu 116 milioane de lire. Astfel, valoarea navetelor a fost crescuta de 580 de ori. „The Guardian” a anuntat ca Barry George si sotia sa de origine romana au fost eliberati din arest. Din locuinta lor au fost confiscate documente si 20.000 de lire sterline. William Bach, ministrul britanic de la acea vreme, insarcinat cu vinzarea de armament, a refuzat sa comenteze acuzatiile. Deocamdata, singurele persoane cercetate sint sotii Barry si Georgiana George, agentii BAE.

Comentarii