Romania, pusa din nou la cont de raportul Amnesty International

duminică, 22 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Romania, pusa din nou la cont de raportul Amnesty International

Minoritatile rasiale si etnice, femeile, copiii si homosexualii sint categoriile de populatie cele mai expuse maltratarii la ora actuala, se arata intr-un raport al organizatiei neguvernamentale Amnesty International, dat publicitatii zilele trecute.
Minoritatile etnice si rasiale
"Majoritatea victimelor brutalitatii politistilor in Europa si in Statele Unite sint negrii sau membrii minoritatilor etnice", imigrantii, muncitorii imigrati si solicitantii de azil, arata Amnesty. "In Europa occidentala, un mare numar de cetateni straini au decedat in timpul expulzarii, mai ales in urma folosirii excesive a fortei de catre politie. (…) Se pare ca este vorba de un fenomen recurent: mai multe cazuri au fost semnalate in Germania, Austria, Belgia, Marea Britanie, Evetia", noteaza Amnesty. "In Marea Britanie, politia da dovada de neglijenta in privinta combaterii agresiunilor rasiale".
In Bulgaria, Slovacia, Ungaria, au fost semnalate numeroase operatiuni ale politiei deosebit de brutale la adresa locuintelor sau cartierelor de tigani. In Australia, rata de incarcerare a aborigenilor ramine anormal de ridicata si un numar alarmant dintre acestia mor in detentie in urma maltratarii. Rasismul este prezent si in conflictele din Burundi, in Balcani si in Rusia, unde persoanele de origine ceha sau caucaziana au facut plingeri pentru ca au fost arestati arbitrar si torturati.
Homosexualii
"Peste tot in lume, in diferita masura, lesbinele, bisexualii, transsexualii sint torturati fara ca cineva sa indrazneasca sa vorbeasca despre acest lucru", mai scrie Amnesty, dupa analiza informatiilor provenite din cele cinci continente.
In numeroase tari, homosexualitatea este interzisa prin lege, in special in Romania sau Malaysia, dar nu numai. Acolo unde "prejudecatile au fost ridicate la rang de institutie, cei care au de a face cu reprezentantii legii pentru alte motive risca sa fie victimele maltratarii si in special sa fie violate", continua Amnesty, citind ca exemple Brazilia, Jamaica, Peru si Statele Unite.
Femeile
"Ele continua sa fie tratate ca cetateni de rangul doi, sint considerate o prada si sint violate", arata Amnesty. In Sudan si Afganistan, ele sint lovite cu biciul atunci cind indraznesc sa-si arate glezna, sa iasa neinsotite de un barbat, sa rida prea tare, sint torturate daca incalca anumite conventii sociale sau se dovedeste ca au comis adulter. Atunci cind se afla in detentie, femeile pot fi violate in numeroase regiuni din lume, fara ca autorii sa fie pedepsiti. In Turcia, noteaza organizatia, agresiunile sexuale nu figureaza printre infractiunile prevazute de Codul Penal.
In conflictele din fosta Iugoslavie, Africa Centrala sau Sierra Leone, "violarea in masa a femeilor se integreaza intr-o strategie deliberata vizind terorizarea intregii populatii si constringerea civililor de a-si parasi casele".
In mediul lor de viata si la domiciliul conjugal, asa cum este cazul in India, peste 5.000 de femei sint ucise in fiecare an, arse accidental de sotii lor sau de socri pentru ca barbatul nu a primit dota pe care au cerut-o, sau sint desfigurate cu acid sulfuric in Bangladesh daca resping un pretendent.
Copiii
"Din 1997, au fost semnalate cazuri de tortura sau de maltratare a copiilor de catre agentii puterii publice in peste cincizeci de tari", continua Amnesty. Copiii constrinsi sa traiasca pe strada, furind sau prostituindu-se, "sint extrem de expusi arestarii arbitrare si maltratarii", arata raportul, prezentind cazuri semnalate in Turcia, Sudan, Guatemala.
"In numeroase tari, modul in care copiii sint tratati in centrele de detentie pentru delincventii juvenili le pune in pericol sanatatea", continua Amnesty, dind ca exemple Statele Unite si Brazilia. Potrivit Amnesty International, copiii sint adesea victimele conflictelor armate, sint torturati ca prizonieri sau exploatati ca luptatori. (Dan POPA)

Comentarii