Romania se afla in plutonul fruntas al coruptiei, pe plan mondial

miercuri, 15 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Romania se afla in plutonul fruntas al coruptiei, pe plan mondial

La Bucuresti a luat fiinta Asociatia Romana pentru Transparenta (ART), organizatie neguvernamentala care are ca scop principal lupta impotriva coruptiei. ART este o filiala a organizatiei Transparency International care activeaza din 1993 si are filiale in peste 70 de tari. Organizatia internationala a realizat un top pe 1998 al perceptiei populatiei privind coruptia, pe baza unor sondaje de opiniei, acordind note de 1 la 10. Din acest top rezulta ca Romania se situeaza intre tarile in care perceptia asupra corutiei atinge un nivel foarte mare. Mai bine situate decit Romania sint tari precum Polonia, Cehia si Ungaria, la cote apropiate de cele din Italia sau Grecia. Mai corupti decit noi par a fi bulgarii, iugoslavii sau ucrainienii. Prin tarile unde coruptia este la ea acasa se numara multe tari africane si sud americane dar si Rusia. In fruntea clasamentului se plaseaza detasat tarile nordice, in frunte cu Danemarca, unde cetatenii cred ca nu exista coruptie.
Unul dintre succesele pe care le-a repurtat organizatia Transparency International a fost adoptarea unei rezolutiei internationale pentru condamnarea firmelor care dau mita, nu numai a functionarilor publici care iau mita. Pina la adoptarea acestui act, firmele occidentale considerau acordarea de diverse sume pentru obtinerea unor contracte ca o chestiune care tine de afaceri si le contabilizau drept cheltuieli deductibile. Avind in vedere tendinta de globalizare a economiei mondiale, coruptia a devenit un fenomen international. Acesta este motivul pentru care Transparency International a sprijinit infiintarea celor peste 70 de filiale in toata lumea.
Asociatia Romana pentru Transparenta are drept obiective constientizarea societatii civile asupra fenomenelor de coruptie, implicarea sectorului privat din economie pentru stabilirea unor reguli care sa promoveze transparenta in mediul de afaceri, asigurarea accesului publicului la informatia privind efectele generate de coruptie etc.
Avind in vedere ca ART nu si-a propus sa faca activitate de investigatii, se mizeaza pe sprijinul presei de investigatie pentru a dezvalui aploarea fenomenului de coruptie. (C.S.)

Comentarii