Torturarea prizonierilor libieni, ordonata de fostul ministru de externe

marți, 25 octombrie 2011, 09:21
3 MIN
 Torturarea prizonierilor libieni, ordonata de fostul ministru de externe

Fostul ministru de externe al dictatorului, Musa Kusa, care a fost eliberat in urma cu sase luni de catre autoritatile britanice dupa ce a tradat regimul lui Gaddafi, se confrunta cu noi acuzatii conform carora ar fi ordonat torturarea prizonierilor politici.

Imaginile au fost obtinute de catre BBC Panorama si au fost realizate la inchisoarea Abu Salim din Tripoli. Ele prezinta mai multi detinuti care stau pe vine, sunt legati la ochi si poarta haine albastre, fiind biciuiti si electrocutati in mod repetat de catre anchetatori.

Luna trecuta, ramasitele a peste 1200 de prizonieri au fost descoperite intr-o groapa comuna in afara zidurilor inchisorii.

Reporterii BBC l-au descoperit pe Kusa intr-o statiune de lux din Qatar in timpul unei anchete privind rolul sau privind comiterea unor crime de razboi. El a refuzat sa fie intervievat de catre echipa BBC.

Musa Kusa a fost liderul serviciului de informatii libian din 1994 si ocupa un loc de frunte in cadrul aceluiasi serviciu in 1988, in momentul in care avionul Boeing 747, care se afla in timpul unui zbor de la Londra catre New York, a explodat deasupra orasului Lockerbie din Scotia. Au fost ucisi 243 de pasageri, 16 membri ai echipajului si 11 locuitori ai orasului scotian.

Au existat, de asemenea, solicitari pentru chestionarea lui Kusa in legatura cu uciderea ofiterului de politie Yvonne Fletcher, care a fost impuscata, in 1984, in timpul unui protest in fata ambasadei Libiei din Londra.

Kusa a fugit in Marea Britanie in luna martie a acestui an si a fost interogat de catre politie si de catre procurorii scotieni in legatura cu atentatul de la Lockerbie. Dupa cateva saptamani, i-a fost permis sa paraseasca Marea Britanie dupa o decizie UE de a ridica sanctiunile indreptate impotriva lui.

Biroul pentru Afacerile Externe din Marea Britanie a declarat ca Musa Kusa a fost o „persoana particulara" care a acceptat in mod voluntar sa fie interogata. Insa decizia a fost condamnata de catre un politician britanic care a declarat ca Marea Britanie a devenit un „sezlong de tranzit pentru presupusii criminali de razboi".

Dr. Jim Swire, a carei fiica de 23 de ani a fost ucisa in atentatul de la Lockerbie, a declarat ca daca exista cineva care ar putea face lumina in cazul atentatului de la Lockerbie, acela este fostul ministru libian de Externe.

El a declarat: „Cand l-am intalnit pe Musa Kusa in Libia in 1991, mi s-a parut clar ca el se afla in centrul administratiei lui Gaddafi. El ne-ar putea spune la fel de multe lucruri precum ne-ar fi putut spune Gaddafi despre Lockerbie, din moment ce el reprezenta baza regimului".

„El era un om-cheie si vrem sa aflam de ce i s-a permis sa plece din Marea Britanie. Orice ancheta privind crimele sale ar trebui realizata de catre Curtea Penala Internationala", a continuat el.

Pamela Dix, care si-a pierdut fratele in urma atentatului, a declarat ca s-a simtit teribil de infuriata dupa ce a aflat ca Musa Kusa a primit aprobarea pentru a parasi Marea Britanie.

„Nu stiu ce stie si ce nu stie Musa Kusa despre atentatul de la Lockerbie, insa el trebuie sa se intoarca si sa raspunda la niste intrebari. Condamn atitudinea Guvernului britanic in cei mai duri termeni. Detasarea politica este total inadecvata", a declarat Pamela Dix. (Romania Libera)

Comentarii