Semintele si fructele de octombrie inca se mai pot aduna pentru farmacia verde

vineri, 02 noiembrie 2007, 19:46
2 MIN
 Semintele si fructele de octombrie inca se mai pot aduna pentru farmacia verde

Paducelul: fructele se pot consuma si proaspete dar si sub forma de marmelade in amestec cu alte fructe de padure sau se pot prepara vinuri si tuici. Acestea se pot utiliza pentru macerarea altor plante. Preparatele din paducel sint utilizate in tratamentul tulburarilor de ritm ale inimii. Sint recomandate in dereglari ale cordului, aritmii cardiace sau pentru oamenii in virsta cu scleroza coronariana.

Porumbar: fructele pot fi utilizate in alimentatie dar au si proprietati terapeutice. Acestea au actiune astringenta si diuretica si efecte antidiareic si antidizenteric. Fructele sint recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, stimularea digestiei.

Pampalaul se utlizeaza numai in stare proaspata. Fructele se prepara sub forma de decoct in litiaza renala si biliara, reumatism, guta. Pampalaiul favorizeaza eliminarea nisipuli si calmeaza durerile de vezica si rinichi. In combaterea colicilor, pentru scaderea febrei, ca laxativ sau diuretic se prepara must din fructe amestecat in parti egale cu must din struguri. Se lasa la fermentat apoi se targe in sticle si se pastreaza in frigider consumindu-se cca 50 ml pe zi.

Ienuparul mai este cunoscut si sub denumirea de ienibahar, ca si condiment pentru muraturi sau mincaruri. In medicina traditionala glabulele (fructele) sint utilizate ca adjuvant in tratarea diabetului, eczemelor sau acneei ca infuzie slaba si reumatism, litiaza vezicala sub forma de infuzie concentrata. Iar decoctul din boabele de ienupar usureaza digestia.

Boabele de soc sint un medicament natural de care nu trebuie sa ne ferim. Este contraindicat celor cu diaree cronica sau acuta dar imbunatateste vederea. De asemenea decoctul din fructe uscate este recomandat in tratamentul afectiunilor cailor urinare fiind un bun diuretic. Sucul fructelor proaspete sau in amestec cu alcool este bun in tratamentul nevralgiilor. Decoctul din frunze, flori si fructe de soc este folosit in baile medicinale in tratarea nevralgiei sciatice si reumatismului iar sub formad e cataplasme pe locurile dureroase in tratamentul racelilor intercostale.

Comentarii