Baba Vanga si al III-lea razboi mondial

marți, 28 decembrie 2010, 19:07
5 MIN
 Baba Vanga si al III-lea razboi mondial

"Al treilea razboi mondial ar putea porni din Coreea, avertizeaza Rusia", sau cel putin asa suna un titlu, alarmist as putea spune, de pe unul dintre cele mai cunoscute portaluri de stiri din Romania. Iata o stire de impact. Daca Rusia avertizeaza, nu mai e de gluma. Caci, nu-i asa?, "expertii rusi" citati nu sint dintre cei care se joaca in declaratii. Daca mai facem si legatura cu mai vechea stire de senzatie cu predictiile celebrei babe Vanga, privind o a treia conflagratie mondiala in 2011, viitorul e, in mod clar, sumbru.

Mai mult, aceeasi sursa spune ca, dat fiind ca Rusia are granita comuna cu Republica Populara Democrata Coreeana, are si de ce sa se teama. Daca Rusia se teme, situatia nu poate fi decit grava. Iar din tot acest tavalug conflictual ar putea rezulta, conform acelorasi specialisti rusi, "un razboi mondial intre China si SUA". Dupa mai multe explicatii specializate, ni se concluzioneaza linistitor ca, "totusi, un conflict de anvergura nu este in avantajul nimanui".

Nu stiu cit de mult cred jurnalistii care au scris articolul cu pricina si, mai ales, cei care i-au ales un asemenea titlu in capacitatile vizionare miraculoase ale Vangai, insa par sa aiba cam aceeasi cunoastere a politicii internationale ca si batrina prezicatoare. Nici cu geografia nu se descurca prea bine respectivii jurnalisti, care ne tot vorbesc de "exercitiile militare din Marea Japoniei", cind de fapt este vorba de Marea Galbena. Macar daca si-ar traduce corect articolele din care copiaza, pentru ca "200 rounds of artillery" nu inseamna mot à mot "200 de runde de artilerie", ci 200 de obuze, sau salve de artilerie.

Datul cu parerea e sport-rege in Romania, insa, din pacate, il practica tot mai mult si "profesionistii" stirilor, care insa numai de profesionalism nu dau dovada. Iau calup stiri din alte ziare si le posteaza sub un titlu cit mai original si mai senzationalist cu putinta. De ceva timp incoace, ani chiar, ne tot pasc diverse catastrofe, de la acceleratorul de particule la de acum traditionalul "cutremur major" care tot urmeaza sa se produca in fiecare an. Daca scanam titlurile stirilor furnizate de aceste mari concernuri de presa, mari revolutionari ai presei, mari formatori de opinie, observam ca peste 80% dintre ele sint negative.

Daca citim ziarele internationale (putini o facem), vedem ca nici un tabloid de renume nu a publicat vreun asemenea titlu sau asa o stire, nu mai vorbim de ziarele serioase. Ce e mai grav e ca afirmatiile unui oarecare analist rus devin insasi pozitia Rusiei! Iar stirea este preluata de mai toata mass-media romaneasca. Si uite-asa, un zvon sau o speculatie ajunge stire si asa ajungem sa fim dezinformati tocmai de cei care ar trebui sa ne informeze. Totul de dragul senzationalului. Poate e si vina audientei, care s-a aratat mare amatoare si consumatoare de astfel de stiri. Insa, atunci, de unde ne mai informam? Si care mai e rolul mass-mediei? Daca deschidem televizorul, ziarele sau paginile de internet specializate in stiri, sintem invadati de astfel de titluri, din care prindem crimpeie de informatie, pe marginea carora avem parte insa de multe, nenumarate comentarii si opinii ale diversilor analisti, dezbateri, sondaje de genul "Ce parere aveti despre razboiul din Coreea?". Unul dintre comentariile pe care le-am vazut publicate in presa a fost cel al d-lui guru Ion Iliescu, parerea dumnealui fiind considerata, desigur, extrem de relevanta in chestiune…

In timp ce CNN-ul anunta ca actiunile nu au escaladat si ca negocierile au fost reluate, in mass-media romaneasca inca se mai discuta despre iminentul razboi mondial, pentru ca, nu-i asa, nimic nu monopolizeaza mai mult atentia decit un razboi. Insa in secolul al XXI-lea exista si alte modalitati de solutionare a conflictelor si cred ca se vorbeste prea usor si cu prea multa siguranta despre un al III-lea razboi mondial, ca si cum este un dat fatal sa avem o a treia astfel de conflagratie catastrofala, fiind doar o chestiune de timp pina la producerea ei. Nu cred, insa, ca actualul conflict poate escalada. Pe de o parte, China stie ca trebuie inca sa mai creasca din punct de vedere militar si economic pentru a se putea confrunta cu S.U.A., pe de alta pare, acestea din urma sint deja angrenate pe mai multe teatre de operatii si au inca probleme mari cu criza economica. Iar fara participarea activa a celor doua mari puteri, restul e "rounds of artillery".

In Coreea avem un conflict care dureaza de mai bine de jumatate de secol, incit e greu sa vorbim de inceperea unui razboi si mai curind ar trebui sa ne intrebam daca nu se va termina, printr-un efort international comun, cu sprijinul Chinei, care s-a aratat deschisa fata de ideea unificarii celor doua Corei. Aceasta insa nu este o pace usoara. Regimul de la Phenian (cu tensiunile mocnite legate de schimbarea de putere la virf care urmeaza), problema nucleara, situatia economica, interesele marilor puteri in zona si competitia dintre ele sint doar citeva dintre problemele la care trebuie gasite solutii. Razboiul insa nu poate fi o solutie si nu e favorabil nici unuia dintre actorii implicati. Iar de la posibilitate la realitate se pot intimpla multe lucruri, care depind de modul in care acesti actori vor gestiona situatia. Statele Unite si-au deplasat in zona o flota foarte puternica, putind intercepta in zbor orice eventuala racheta nucleara cu care ameninta Phenianul, astfel incit acesta nu poate decit sa santajeze din nou, si e clar ca tensiunile vin mai mult din problemele legate de succesiunea comunista dinastica la tron.

Vreau sa cred ca lumea a evoluat si ca, de la al doilea razboi mondial incoace, am invatat ceva in planul politicii internationale, incit sa nu mai traim cu frica unui alt razboi total si cu credinta in Nostradamus sau baba Vanga. Insa nivelul de intelegere a lumii actuale nu se poate imbunatati prin asemenea stiri fataliste. Iar problema coreeana este totusi una reala, ce se bazeaza pe un compromis vechi si subtire intre cele doua parti si, cindva – cumva, va trebui rezolvata. Mai grav mi se pare insa faptul ca aceasta problema, in principal, duce la reinarmarea Japoniei…

Comentarii