Ciclul Tatalui

joi, 26 mai 2011, 17:43
4 MIN
 Ciclul Tatalui

Numerologia opereaza, indeobste, cu primele 10 cifre, de la 0 la 9, rareori ocupindu-se de numere compuse. Se spune ca intreg universul este exprimat in aceste numere-principiu. Gasesc insa ca si numere mai mari pot fi foarte interesante. De pilda, numarul 11. Unu semnifica unitatea, Creatorul. Doi de unu alaturati pot simboliza cele doua aspecte existentiale ale Fiintei supreme: in sine si manifestata in creatia sa. Deci 11 ar fi Dumnezeu – unitate care se manifesta. Mai departe, dualitatea manifestata ar putea fi ilustrata in numarul 22, trinitatea in 33 (virsta lui Iisus), tetrada pitagoreica in 44 s.a.m.d.

Putem recunoaste astfel un ciclu de 11 ani, fiecare schimbare producind evenimente majore. Sa dam citeva exemple: s-a vorbit mult si se stie ca anul 2012 va fi unul deosebit, de sfirsit al mai multor cicluri astronomice, calendare (mayas, tibetan), alinieri de corpuri ceresti, insotite de importante manifestari adiacente, de schimbari radicale. Ei bine, daca scadem din el 11 ani, ajungem in 2001, cind stim bine ce s-a intimplat: atacurile de la 11 septembrie, inceputul razboiului din Afganistan, criza in domeniul IT s.a. Daca scadem inca un pas de 11 ani, ajungem in 1990, adica intre 1989 si 1991, cind am inregistrat caderea zidului Berlinului, a regimurilor comuniste din Europa si implozia URSS-ului. Scazind inca un pas, obtinem 1979, anul revolutiei islamice din Iran si al unei mari crize petroliere. Urmatorul pas ne duce in 1968, an ce ramine in istorie cu "primavara de la Praga", revoltele tineretului francez si, in general, apogeul miscarii hippy sau flower-power, al Beatles-ilor, care au adus cu ele o importanta spargere de canoane, descatusare de spirite si schimbare de mentalitate. Iar exemplele pot continua, cu o aproximatie de plus/minus un an; in 1956 – revolutia din Ungaria, 1945, sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, 1933-34, iesirea din Marea Depresiune, 1923 – Constitutia Romaniei Mari, apoi debutul Primului Razboi Mondial s.am.d.

Acest ciclu este recognoscibil si in economie, alaturi de celelalte cicluri consacrate: Kitchin (3-4 ani), Juglar sau sabatic (7 ani) sau Kondratiev (50 de ani). El poate fi echivalat cu trei cicluri Kitchin, asa cum ciclul Juglar poate fi echivalat cu doua. De asemenea, ciclul acesta, de 11 ani, pe care l-as numi "ciclul Tatalui", ne duce si la cel cristic, despre care au vorbit unii, de 33 de ani, si la cel de 77 de ani, cit ar fi speranta medie de viata, si tot asa pina la Marele An platonic sau pitagoreic. Economistii reductionisti considera ca activitatea economica are un caracter ciclic, care se rasfringe si asupra celorlalte sfere ale socialului, asupra vietii umane in general. Dar eu cred ca lucrurile stau taman pe dos. Anume ca tot ce e viata in univers cunoaste fluctuatii ciclice. Sint cicluri cosmice inclusiv in natura, in societate, in viata oamenilor. Iar acestea influenteaza, desigur, si activitatea economica si chiar gindirea economica, ce are de asemenea ciclicitatea ei. Cu alte cuvinte, departe de a fi determinanta, ciclicitatea economica este una determinata.

Potrivit acestei periodizari, urmatorul eveniment major, de dupa 2012, s-ar petrece in jurul lui 2023, cind e posibil sa asistam la un sfirsit al revoltelor din lumea arabo-musulmana si la o posibila reunificare a sa intr-un nou califat, un posibil conflict cu Israelul sustinut de Occident si sfirsitul erei petrolului, dar si al Uniunii Europene ca mare putere; dupa cum anul 2034 ne-ar putea aduce depasirea Statelor Unite de catre China, atit ca PIB, cit si ca influenta globala, toate aceste evenimente fiind insotite, se intelege, de convulsii teribile, posibil chiar de un conflict global. Tendintele ciclice permit astfel degajarea unor predictii, chiar daca e bine sa nu abandonam niciodata rezerva necesara. In legatura cu acest aspect, sint convins ca vor fi unii care vor exprima rezerve mari si fata de aceasta noua propunere: ciclul Tatalui. Se va merge astfel pina la afirmatia ca orice numar poate deveni profetic, cu care sint de acord in principiu. Numai ca ramin a fi aduse argumentele si facute demonstratiile necesare.

O ultima relatie, cu caracter mai general si care tine mai mult de poezia matematicii decit de stiintificitatea ei, este urmatoarea: 0 egal 1 egal Infinit. Unu fiind unitatea suprema, este normal ca ea sa fie infinita, absoluta. Pe de alta parte, ceea ce reprezinta unu in Occident, in religiile abrahamice, in spiritualitaea orientala este reprezentat de zero, nimicul, vidul din care totul devine. Cum se spune in Cartea Transformarilor, din vidul absolut apare unu, unu devine doi, unu si doi devin trei, apoi devin "cele zece mii de fiinte si lucruri". Prin urmare, si ceea ce simbolizeaza orientalii prin zero este tot infinit, absolut. Astfel relatia de mai sus impaca spiritualitatea occidentala cu cea orientala si in acest sens, 0 egal 1, prin fiecare dintre ele fiind simbolizat  infinitul, absolutul divin.

Iesim astfel din limbajul binar, din dualitate, cu tot ce inseamna ea (maniheism, gnosticism etc.) si mergem cu atit mai mult catre unitate, Unitatea esentiala, care se gaseste la baza tuturor lucrurilor, ireductibila altfel decit la ea insasi, din care toate s-au facut, careia eu ii spun Dumnezeu. Numenologic si numerologic, El este reprezentat prin 1. Iar atunci cind se manifesta, devine 11. Adica un pas facut de Dumnezeu in creatie. Putem, deci, lua urma pasilor sai, citi amprenta Creatorului in toti si in toate si astfel ne putem contopi cu ea si redeveni Unu.   

Comentarii