Deci, era o vreme incetosata…

Subtitlu

duminică, 04 martie 2007, 22:23
5 MIN
 Deci, era o vreme incetosata…

Un grup de vreo douazeci de sateni din apropierea Gaestiului ataca, in plina zi, pare-se chiar inainte a se deschide circiumile, o ambulanta. Soferul si asistenta sint molestati cu lovituri de par si cu pietre, iar aparatura din masina, intimplator abia inaugurata, donata de o fundatie caritabila, este facuta numai buna pentru casare. Personalul scapa de furia multimii doar in urma interventiei femeii care chemase ambulanta, pare-se in ajutorul unui copil. Din relatarea tv, vedem figurile uluite ale soferului si personalului medical. O femeie, care pare sa fie sefa, tuna si fulgera anuntind ca nu mai merge nimeni in „tiganie". Iarasi tiganii, ne spunem. Ar merita o lectie, daca n-ar da prost pentru Europa. Caci, sintem in 24 februarie anul curent.
 Din fericire, reporterita ProTv, care relateaza scena, ne scoate din incurcatura. De vina pare a fi mai curind un zvon ciudat, spune ea, care circula de ceva timp prin zona, potrivit caruia o ambulanta-fantoma ar umbla pe soselele din judetele Dimbovita si Arges pentru a rapi oameni, batrini si copii, si a le lua organele. Politia si medicii din judet neaga disparitia cuiva sau orice alt incident de acest fel. Relatarea se incheie de altfel cu parerea dnei Mariana din Leordeni, o cincuagenara locvace, povestind ce a patit „odorul ei, un pusti de optsprezece ani" (cum spune vocea din off). „…odata ce-a oprit o masina ca in stil de ambulanta (accentuat, in doua silabe: ambu-lanta!) – zice dna Mariana – si o data a vazut ca s-a deschis geamul si a scos capul, cineva, un negru ca un marocan (delicioasa figura de stil!), cu un cap mare, asa, si-l privea pe baiat din cap pina in picioare, asa…" Ai de ce sa te ingrozesti.
 Plasat la „jurnalul de prinz", reportajul trece aproape neobservat. Stirea este de altfel aproape curata: fapte date, reporter la fata locului; relatari ale martorilor directi; comentarii ponderate ale redactiei, pozitia autoritatilor. Chiar relatarea panicarda si cel putin neclara a dnei Mariana din Leordeni, desi plasata in final, poate fi acceptata ca o forma de pitoresc rezonabil. Singura problema este ca pentru o stire televizata lasa loc la prea multe necunoscute, tratate ca fiind oarecum in logica lucrurilor. Nu poti sa nu te intrebi imediat: de ce sa distruga cineva dis-de-dimineata o ambulanta nou-nouta, venita sa scape un copil? Un simplu zvon este oare destul pentru aceasta? Cum se face ca autoritatile nu incearca sa-l combata? Sau poate, cum lasa a se intelege plasarea dnei Mariana in finalul naratiunii, autoritatile mint si sint depasite? In orice caz, subiectul ar merita o investigatie mai amanuntita. Sau macar un follow up, cum se spune.
 Am insa motive bune sa cred ca, atit timp cel putin cit nu va urma o alta ambulanta la rind (deocamdata s-au terminat!), nu mai auzi despre Gaesti o vreme. Unul din aceste motive poate fi gasit pe blogul Ioanei Avadanei, de unde am luat de altfel informatiile principale prezentate mai sus. Iar povestea sa ne arata la ce nivel de performanta se poate ajunge folosindu-se, inteligent si creativ, modelul „gaina din Pascani care naste pui vii", din era Cristoiu a Evenimentului Zilei.
 Pe scurt, la baza zvonului statuse chiar un reportaj ProTV difuzat cu doua zile mai inainte, la telejurnalele de dupa-amiaza si seara, semnat de acelasi reporter (Natasa Paraschiv) si care de altfel poate fi inca vazut pe site-ul postului. Este vorba fireste de o ambulanta-fantoma, de acelasi „Gaesti" (desi topografia nu este tocmai clara, poate fi vorba la fel de bine de tinutul Yoknapatawpha al lui Faulkner) si desigur de dna Mariana din Leordeni, in chip de personaj colectiv. Difera este drept vocea, una masculina, din off si stilul. Adica aproape totul. Dupa cum si materialul se cheama acum, pe cit de ironic, pe atit de ambiguu, Fantoma de la ambulanta.
 Relatarea debuteaza ca in Hitchcock: fond de muzica sumbra si o strada cu ceata, este drept o ceata mai soft, parca mai mult din computer, si din care, printr-un efect de montaj, pare ca tisneste in cadrul urmator o ambulanta. „Pe ulitele pustii, pina si vintul seamana groaza", ne spune vocea din off , desi la drept vorbind, in imagine nu apare nici o ulita, ci o sosea larga si bine intretinuta, cu vile de o partea si de alta. „Batrinii stau mai mult prin case, iar pe copii ii tin ascunsi.", continua vocea, in timp ce camera se plimba peste gardurile din lemn, iar o poarta se inchide misterios. „Nu-i de gluma. O stie cel mai bine dna Mariana din Leordeni… Isi scuipa in sin si acum cind isi aduce aminte prin ce-a trecut odorul ei, un pusti de optsprezece ani". „…odata a oprit o masina ca in stil de ambulanta …". Povestea se deruleaza apoi rapid, cu vocea masculina din off, in timp ce in fata noastra apar imagini, pareri si chipuri aparent fara nici o legatura, dar care ar vrea sa ne sugereze ca o amenintare tainica ne pindeste le Gaesti, pe ulitele cu ceata…
 „Totul ar fi plecat de la o intimplare misterioasa", ne spune vocea din off, ca si cum ne-ar face cu ochiul. „Dna Ionela, invatatoare in Glimbocata, vine cu amanunte pretioase". Dna invatatoare este o femeie tunsa modern, intre doua virste. "Din sat a disparut o femeie, in conditii ciudate. Deci, era o vreme incetosata…", incepe ea. Dar nu apuca sa termine, pentru ca apare din nou ambulanta gonind nu se stie in ce directie. Totul este clar, cum s-ar spune. „Ce le-ati spus copiilor, sa se fereasca de ambulante?, intreaba reporterita, pina atunci inexistenta. Apoi din nou, vocea din off: „Pe plan local, verificarile politistilor n-au dat rezultate spectaculoase. O ambulanta oarecum ciudata exista si la Gaesti. A fost trimisa de Serviciul Maltez si o sa salveze vieti, spun medicii. Care la fel ca politistii cred ca masina-fantoma nu exista . Orice-ar face n-o conving pe dna Mariana: „Mergi pe strada, opreste o masina linga tine si te ia si … ce mai faci?…", spune ea oftind. Intr-adevar, ce mai poti face? Nici macar sa mai chemi ambulanta.

Comentarii