Expertul impostor

joi, 17 ianuarie 2008, 19:55
3 MIN
 Expertul impostor

As vrea sa ma opresc astazi asupra unui caz care a facut vilva, acum citeva luni, atit in Franta cit si peste ocean. Este vorba despre un personaj care a dovedit un adevarat geniu al mistificarii. Din povestea lui putem trage si unele invataminte, mai ales pentru ca tagma "expertilor" e prezenta peste tot.

Asadar, un anume Alexis Debat, un barbat de 35 de ani, imbracat intotdeauna impecabil (gen "tinar cadru dinamic") avea si un CV de invidiat: diploma la Sorbona, experienta – in calitate de "consilier strategic – la citeva mari intreprinderi, apoi, "consilier tehnic" al lui Alain Richard, ministru al apararii in guvernul Lionel Jospin, absolvent al Scolii de Razboi, rezervata de regula elitelor militarilor francezi de cariera. Cu acest curriculum vitae stralucit, Alexis Debat s-a dus in Statele Unite, unde a fost primit cu bratele deschise. A fost angajat la Centrul Nixon, institut condus de Henry Kissinger. A devenit consultant – cu deosebire in problema terorismului – al canalului de televiziune ABC. Pe scurt, o cariera ce se anunta stralucita.

Ei bine, mecanismul ce parea sa functioneze ireprosabil a dat, intr-o buna zi, un rateu. Debat a propus unei reviste de politica internationala din Franta un interviu cu Barack Obama, candidat al partidului democrat la investitura pentru alegerile prezidentiale. Pina aici, nimic neobisnuit: omul nostru mai publicase interviuri cu nume mari, Bill Gates, Michael Bloomberg, primarul New York-ului, Bill Clinton. Interviul cu Obama este publicat, dar, surpriza! Echipa de campanie a candidatului protesteaza, sustinind ca Obama n-a dat niciodata un interviu unui francez. Din aproape in aproape, adevarul incepe sa iasa la iveala: Debat nu-i intilnise niciodata pe cei despre care pretindea ca le-a luat interviuri. Centrul Nixon si canalul de televiziune ABC reactioneaza la rindul lor si iau la bani marunti CV-ul lui Debat: nici vorba ca acesta sa fi facut consiliere "strategica" sau "tehnica", nici urma de doctorat la Sorbona sa.m.d. "Expertul" era, pur si simplu, un impostor.

E de mirare, totusi, ca Debat a reusit sa insele atita lume. Uneori s-a intimplat ca niste jurnalisti mai atenti sa observe ca ceva nu e in regula. Astfel, un redactor de la Figaro a constatat, cu uimire, ca Debat isi trecuse printre titlurile academice si diploma de la "Universitatea Endevale" din Marea Britanie. Or, aceasta asa-zisa universitate isi vinde diplomele, contra unui cec, pe … Internet. Cum i s-au cerut lamuriri, Debat a reactionat cu un incredibil tupeu, reprosindu-i ziaristului ca pune sub semnul intrebarii integritatea lui morala si profesionala. In situatii similare, Debat s-a comportat la fel de bine: trecea la atac tocmai ca sa risipeasca banuielile. Lupul moralist …

Cazul este spectaculos, dar cu siguranta nu este un caz izolat. Oare de cite ori n-am vazut cum politicienii de la noi (Corneliu Vadim Tudor in primul rind) se impaunau cu titlul de "om al anului" acordat de nu stiu care fundatie americana? Sau exhibind medalii si diplome obtinute, la fel, contra cost? Inflatia de experti de pe piata mediatica aduce cu sine o inflatie a tilturilor si diplomelor pretins academice. Sa mai amintim si plagiatele, ajunse o practica obisnuita. Sau (vezi un caz foarte recent) studii publicate in reviste academice si care de fapt nu exista. Avem multi urmasi ai neuitatului Hlestakov, eroul din Revizorul lui Gogol, precum si ai lui Ostap Bender, nu mai putin memorabilul personaj creat de Ilf si Petrov.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii