Fotografii in Parcul Copou

Subtitlu

duminică, 12 octombrie 2008, 20:22
3 MIN
 Fotografii in Parcul Copou

La prima intre-vedere, din iulie 2008, au expus 8 oameni. Aproape necunoscuti. La cea de a doua, din luna octombrie a.c., s-au alaturat inca 24, la fel de "celebri". In total, 32. Mai precis, 33 (sa sune bine, ca la un control al respiratiei – fotografice, desigur), intrucit la expozitia recenta a participat si Radu Aneculaesi, unul dintre profesionistii de prima mina ai fotografiei iesene, mina ce are suficiente degete ca sa-i numere pe toti.

Ambele intre-vederi s-au numit simplu: "Expozitie de fotografie" – si nu de "arta" fotografica, deoarece nenumitul termen pretios apartine doar celor care au pretentia ca il cunosc indeaproape, chiar daca nu il practica decit in teorie. La vernisajele celor doua expozitii au participat, de fiecare data, cite aproximativ 100 de persoane. Primii 8 semnatari se numesc: Lidia Alexa, Radu Buema, Florin Chicu, Alina Lapusneanu, Raluca Munteanu, Lucian Pricopie, Alexandru Tiganas, George Vintila. Urmatorii 24 sint: Stefan Abageru, Daniela Anehei, Octavian Barnea, Codrin Baleanu, Cristian Baltatescu, Daniel Bejenaru, Ioana Breaban, Octavian Carare, Cristian Ciripescu, Elena Dieaconu, Alina Dudeanu, Adeline Florea, Andrei Hretu, Robert Lorincz, Andrei Marian, Calin Mita-Baciu, Andreea Oltean, Raluca Onofrasi, Carmen Parii, Ioana Petre, Adrian Pipirigeanu, Iolanda Popa, Catalin Profiri, Ovidiu Tanase.

In bunul pomelnic, acesti oameni vii (la propriu si la figurat) sint "semnatari", deoarece Fotografia inseamna, etimologic vorbind, "scriere cu lumina". Toate lucrarile care au fost expuse sint "pure", nefiind alterate, prelucrate, manipulate sau trucate. Toti autorii sint si ei "puri". Nealterati, neprelucrati si nemanipulati. Citiva sint elevi, multi sint studenti si altii deja lucreaza, cite unii chiar la edituri, ca fotografi, designeri sau graficieni. Durata "experientei" lor in domeniu se situeaza intre sase luni si doi ani.

Ce pot avea in comun atitia oameni cu virste si pregatiri diferite? Dragostea pentru Fotografie. In plus, si Fotografia ii cam iubeste pe toti, cu strasnicie. Rar mi-a fost dat sa vad la un loc, adunate intr-o expozitie, atitea peisaje, portrete si reportaje care sa iti (cu)tremure inima si mintea. Reteta semnatarilor e simpla. Nu declanseaza decit daca ceva ce in ei tresare si nu viseaza inca, slava Domnului, ca sint "artisti". Cine simte si gindeste poate spera ca va transmite altora sentimente si idei. Toti acesti "simpli" pasionati de Fotografie sint onesti pina in maduva oaselor. Orgoliile inca nu i-au impotmolit. Au ochii limpezi si, vorba cea veche, oglinda sufletului este ochiul. Nu doar cel fotografic.

Am avut bucuria sa ii cunosc pe toti. Laolalta si pe rind. Tocmai de aceea, in ultimele zile ma bintuia gindul ca as fi din cale afara de subiectiv. Fara sa stie unul de altul, doi prieteni, fotografi profesionisti (tot de prima mina), mi-au linistit mititelele temeri. Primul, un foarte bun cunoscator si utilizator al prelucrarilor digitale, dupa ce a vazut expozitia recenta, mi-a spus ca, totusi, doua dintre lucrari sint abil manipulate. Evident, stiam ca nu erau, deoarece vazusem imaginile originale. Compozitia lor era insa atit de buna, incit puteai crede ca doar printr-un trucaj putea fi obtinuta. Celalalt prieten, cu o experienta fotografica de multe decenii, dupa ce a privit lucrarile, mi-a marturisit ca, pentru a stringe la un loc atitea fotografii bune, un profesionist ar avea nevoie de citiva buni ani.

Partea faina este ca, pentru a se bucura de toate, unui vizitator ii sint necesare doar citeva minute. Iar apoi sa decida daca a vazut sau nu Fotografii in Parcul Copou.

Nota: "Expozitia de fotografie" cea mai recenta inca poate fi privita la Casa de Cultura "Mihai Ursachi" a municipiului Iasi pina duminica, 26 octombrie a.c.

Comentarii